Jah, tõepoolest, muusikali ei ole ma varem lavastanud. Küll lavastasin 2002. aastal Kuressaare Gümnaasiumi 4. klassi õpilastega Leelo Tungla näidendi "Mari ja Roosikrants" ainetel samanimelise muusikalise näitemängu.

Kas muusikali on raskem lavastada kui sõnalavastust, või vastupidi?

Sõnalavastuse puhul on lavastaja A ja O. Lavastaja realiseerib oma ideed. Muusikal on erinevate kunstide sünergia ja iga valdkonna looja on oluline. Muusikali lavastamine on meeskonnatöö ning koormeistrid, koreograaf ja lavastaja peavad tegema ühise eesmärgi nimel koostööd.

Ma ei väida, et üks või teine on keerulisem või huvitavam. Oluline on, et materjal pakuks pinget - siis ei ole raske, hoopis huvitav.

Kas koreograaf on muusikalis lavastaja parem käsi?

Koreograaf on muidugi lavastaja parem käsi. Samuti koormeistrid ning solistide lauluõpetajad ning lavastuse muusikaline juht. Nii liikumine, muusika kui ka tekst peavad teenima ühist eesmärki. Lavastaja annab suunad, kuhu kogu meeskond liikuma asub. Muusikal ei ole tantsu- ja laulunumbrite kontsert, vaid ühislooming, mille lavastaja tervikuks seob.

Ideaalvariandis esitab lavastaja oma nägemuse, seejärel istuvad juhendajad koos ja arutavad-vaidlevad-mõtisklevad loo enda jaoks selgeks. Muusikali lavastamine on pidevas muutumises ja arengus olev protsess, tihe koostöö.

Olete tegelnud probleemsete lastega. Kas see töö on praeguseks lõppenud?

Ma ei taha kasutada sõna "probleemsed" lapsed. Lapsed on kõik toredad. Meie ühiskond on probleemne. Igal lapsel ei ole toetavat kodu ja mõistvaid vanemaid. See ei sõltu isegi materiaalsest heaolust. Pigem sellest, kas lapse elus on turvatunne ja täiskasvanu, kes teda kuulab ja suunab.

Ma ei tööta hetkel otseselt sellises ametis, kus mu tööülesanneteks on laste ja noortega tegelemine, kuid elu viib mind ikka noorte ja lastega kokku. Ka Viimsi Huvikeskuses muusikali lavastades. Ning ma loodan südamest, et mul on muusikalis osalevatele noortele ka peale laval toimuva midagi anda. Lapsed ja noored ning kõik nendega seonduv ei jäta mind külmaks.

Lavastate Viimsis esimest korda. Mis on siin uut või omamoodi?

Viimsi trupp koosneb enamasti nn vanadest olijatest. Kahjuks toimusid meie proovid vaid kord nädalas, kuna inimesed osalevad siin ju teise töö kõrvalt ja koosveedetud aeg on olnud üürike. Seda hämmastavam on, et selle väikese ajaga on suur töö tehtud. Imetlen, millised vaprad ja andekad inimesed on sellesse muusikali truppi kokku tulnud. Loodan, et mind on selles "kambas" omaks võetud.

Kes valis osatäitjad ja kuidas nad leiti?

Viimsi muusikaliseltskond on kümne aasta jooksul välja kujunenud. Minu jaoks olid kõik uued inimesed, keda olin laval näinud vaid eelmise hooaja lavastuses ning varasemate lavastuste DVDsid vaadates.

Täiskasvanute rollide jaotamisel kuulasin ära juhendajate ettepanekud ning pakkusin välja ka omapoolse versiooni. Suuri vaidlusi ei tekkinud. Võime öelda, et otsus tehti üksmeelse arutelu tulemusena.

Lapstegelaste kandidaatidele korraldasime konkursi. Osalema pääsesid kõik lapsed, võimetest ja sobivusest lähtudes jaotasime rollid. Kuid igaüks on tähtis ja isegi kui lapsel pole sõnalist rolli, on ta oluline osa suurest organismist. Rohkem lähtusime siin ka lapsele võimaluse andmisest ja positiivsest mõjust tema isiksuse arengule. See on jällegi otsapidi sotsiaaltöö valdkond. Eesmärgiks ikka toredate, rõõmsate ja enesesse uskuvate inimeste suurem hulk.

Foto: Aime Estna

Mis on selles loos oluline - miks seda esitada ja miks seda vaatama tulla?

Esiteks: suurepärane muusika andekate inimeste esituses! Peamine põhjus mängimiseks, oluline põhjus tulla ja nautida.

Teiseks: tore võimalus võtta kogu perega aeg maha ning tulla teatrisse. Igas vanuses inimene leiab loost just talle suunatud sõnumi. Emad-isad-vanaemadvanaisad saavad võimaluse lastele seletada selliseid maailma asju, mida nende igapäevaelus võib-olla ette ei tule.

Kolmandaks: imearmas lugu, natuke muinasjutulik, kuid mitte ilmvõimatu, et elus selliseid asju juhtuda ei võiks. Positiivsuse ja rõõmsa meele vitamiin!

Ma olen väga õnnelik, et Kalle mulle möödunud suvel helistas ja ettepaneku tegi. Ma armastan väga kogu meie muusikalitrupi ühist last "Anniet", kes nägi ilmavalgust 10. mail.