Esimene Maakaitsepäev toimus 1996. aasta võidupühal, 23. juunil, Rae vallas Jüris. Isamaalise ürituse lipukirjaks sai „Mees, sa pead kodu kaitsma!". Maakaitsepäeva üldiseks eesmärgiks oli tutvustada Eesti elanikele ja eelkõige harjumaalastele eriteenistuste ja kaitsejõudude ülesehitust ja julgeolekualast kaitsevõimet. Üritust on organiseeritud heas koostöös erinevate jõustruktuuride ja eelkõige Kaitseliidu Harju Malevaga.

Võidupühal heakorrastati ja pärjati ka kõik Harjumaal asuvad mälestusmärgid. Harju Maakaitsepäeva mastaapsus on aasta aastalt kasvanud. Üritus avaldas tähelepanu Eesti Vabariigi President Lennart Merile, kas soovitas ka teistel maakondadel seda algatust jälgida. Alates 2001. aastast ongi Harjumaalt alguse saanud traditsioon muutunud üleriigiliseks.

Harju XVIII Maakaitsepäeva, millega tähistatakse võidupüha, algab juba 22. juunil Lool Vabaduse Hiies, kus traditsiooniliselt istutab tammepuu see omavalitsus, kelle territooriumil Maakaitsepäev toimub. Tänavu on selleks Saue vald. XV Maakaitsepäeva raames paigaldati Vabaduse Hiide punasest Mäntsäla graniidist mälestuskivi, mille annetas Soome Vabariigi Uusimaa Reservistide Liit. Kivile kinnitati toimunud Maakaitsepäevade korraldajate nimed ja aastaarvudega sepistatud tahvlikesed. Igal aastal lisatakse koos korraldaja omavalitsusega ka kivile järjekordne sepistatud tahvel.

Üritusel osalevad Harju maavanem, Harjumaa omavalitsuste juhid, Kaitseliidu esindajad ning Harju maleva koostööpartnerid Soomest Uusimaa Reservistide Liidust.

23. juunil Harju XVIII Maakaitsepäev Saue vallas

Päev algab Saue linnas pärgade asetamise tseremooniaga Vabadussõjas langenute mälestuseks.

Mängib Tallinna Tuletõrjeühingu Puhkpilliorkester, peadirigent Aigar Kostabi juhendamisel. Seejärel toimub operatiiv- ja kaitsejõudude pidulik rivistus ja jalutuskäik. Paraadi juhatab Kaitseliidu Harju Maleva pealik ja paraadi võtab vastu Harju maavanem.

Seejärel avatakse Harju XVIII Maakaitsepäev, mille raames saab jälgida eriteenistuste ja militaarstruktuuride demonstratsioonesinemisi, kohapeal on avatud erinevate struktuuride näitused, vaadata saab eritehnikat läbi aegade, pakutakse sõdurisuppi. Maakaitsepäeva atraktiivsemaks osaks ongi kujunenud kaitsejõudude ja eriteenistuste demonstratiivesinemised: näidislahingud maal, politsei kiirreageerijad tegevuses koos helikopter Augustaga, pantvangi vabastamine, demineerijad, näidispommitamine ja palju muud. Maakaitsepäeva üritusel on aastaid kaasa löönud ka Ajalooklubi Front Line. Ajalooliste mundrite ja relvade eksponeerimine ning demolahing „Viimane sõjasuvi" esitamine on oma ajaloolise autentsusega eriti muljetavaldav.

Ürituse raames toimub võidupühale pühendatud aastajooks - 2013 meetrit, kus osaleda saab nii individuaalselt kui ka võistkondlikult. Päeva vältel saab nautida kultuuriprogrammi ning teha palju põnevat. Maakaitsepäeva korraldab Harju Maavalitsus, Saue vald, Harjumaa Omavalitsuste Liit, Kaitseliidu Harju Malev, Politsei- ja Piirivalveamet, Päästeamet, Scoutspataljon, Lennubaas, MTÜ Ajalooklubi Frontline, Harjumaa Spordiliit ja paljud, paljud teised.

Maakaitsepäeva lõpus võtab maavanem vastu Vabariigi Presidendi poolt süüdatud Võidutule, mis sel aastal saabub Haapsalust ning annab selle üle 24-le Harjumaa kohaliku omavalitsuse esindajale, et see omakorda viia kõigisse Harjumaa linnadesse ja valdadesse.

Harju Maakaitsepäev on Harju maakonna aasta suurüritus, kuhu tasub tulla terveks päevaks ja kogu perega.
________________________________________________________________________

Harju Maakaitsepäeva viiakse läbi igal aastal erineva kohaliku omavalitsuse haldusterritooriumil. Harju XVIII Maakaitsepäev toimub esmakordselt Saue vallas.

I 1996 - Rae vald
II 1997 - Saue linn
III 1998 - Viimsi vald
IV 1999 - Keila linn
V 2000 - Anija vald
VI 2001 - Vasalemma vald
VII 2002 - Saku vald
VII 2003 - Maardu linn
IX 2004 - Kernu vald
X 2005 - Jõelähtme vald
XI 2006 - Kuusalu vald
XII 2007 - Keila vald
XIII 2008 - Tallinn
XIV 2009 - Loksa linn
XV 2010 - Kose vald
XVI 2011 - Paldiski linn
XVII 2012 - Raasiku vald