Suurupi Seltsi juhatuse esinaine Anne-Ly Mitt on tuleviku suhtes ootusrikas. PRIA-st kahe projektiga taotletud rahadega hakatakse renoveerima 1952. aastal ehitatud tehnohoonet ülemise tuletorni hoovis, vanast krohvitud hoonest saab muuseum-külakeskus. Lisaks sellele rajatakse parkla ja tuletorni juurdepääsutee.

Hoone, mida muuseumkülakeskuseks renoveerima hakatakse, kuulus varem veeteede ametile. "Esimesele korrusele tuleb väike tuletorni muuseum, pööningukorrusele aga külakeskuse ruumid," selgitab Anne-Ly.

Praegu külarahval kooskäimise kohta polegi. "Soojal ajal teeme üritusi minu juures, ülemise tuletorni hoovis või rannas. Mul on vana remonditud rehealune ja rahva oleme meile kokku kutsunud," räägib ta.

Peagi on Suurupi rahval taas põhjust kokku tulla. Anne- Ly: "Külakoosoleku tuletorniturismi ideede tutvustamiseks planeerime korraldada maikuus, info paneme üles kodulehele ja saadame oma infolisti."

Üks olulisi ettevõtmisi on turismi arengukava tegemine. "Sõnastame eesmärke ja kaardistame seda, mida me hakkame tuletornides ja merekindluste juures tegema," ütleb Anne-Ly.

Üleskutse külarahvale

Tegevusplaani koostatakse ka vana lootsisadama jaoks. Kui kord õnnestub sadam Suurupi turismiplaanidesse liita, on sadamasse tegutsejaid vaja. Tulevikus võiks sadamast käia paatidega merel, seal saaks randuda väiksemad paadid ja jahid. "Sadamas võiks olla väike hubane kalarestoran või kohvik," unistab Anne-Ly. Mereleminejaid oleks Suurupist küll, Anne-Ly teada elab külas nii hobikalamehi kui kutselisi kalureid.

"Kuna iga turismikoha juurde kuulub meenete müük, siis kutsun üles Suurupi elanikke mõtlema sellele, mida vahvat igaüks ise teha oskab, et seda turistidele pakkuda. Kõik ideed ja ettepanekud on oodatud!" ütleb Anne-Ly ja lisab, et ettepanekud võib saata aadressile annely@suurupiselts. ee või kristiina@suurupiselts. ee.

Huvilisi on palju

Anne-Ly sõnul on muuseumi avamine kavandatud 2014. aasta kevadesse. "Loodame, et tulevikus teatakse meid ka mujal maailmas. Tuletornid on kogu maailmas hästi eksponeeritud, paljudesse on ka rajatud külalismajad." Ka Suurupi alumise tuletorni kompleksis olevasse vahimajja on võimalik külalistemaja rajada.

Suurupi mõlemad tuletornid on töötavad tuletornid ja kuuluvad veeteede ametile. Tuletornide huvilisi on palju ning seltsil on veeteede ametiga läbirääkimised käimas, et tuletornid omale kasutusse saada ning külastajatele uudistamiseks avada. Suurupi Selts on Eesti Tuletorni Seltsi ja Ülemaailmse Tuletorni Seltsi (WLS) liige.

Suurupi turismi ja külaelu arendamine on Anne-Ly Miti südameasi. Sellele lisaks on tal praegu käsil fotokonverentsi "KLÕPS" ettevalmistamine, kuhu on väga oodatud ka Harku valla rahvas.

"Huvi peaks see pakkuma kõigile fotohuvilistele peredele, kes tahavad oma lapsi, teisi pereliikmeid või lemmikloomi paremini ja oskuslikumalt pildistada. Kogemusi jagavad oma ala professionaalid," julgustab Anne-Ly osalema.

29. aprillil Salme kultuurikeskuses toimuv fotokonverents on heategevuslik, piletitulu läheb Tallinna Polütehnikumi fotoosakonnale õppetegevuseks vajaliku fototehnika soetamiseks.