Seejärel näidati külalistele valla huvikeskust, Randvere lasteaeda, Viimsi Kooli ja Viimsi Tervis SPA hotelli. Pärast lõunasööki suundusid taanlased Rannapere pansionaati, vaatasid päevakeskust ja raamatukogu. Sealt mindi vabaõhumuuseumisse. Ringsõit lõppes Rannarahva Muuseumis.

Külalisi saatis Taani Instituudi juhataja Silvi Teesalu, kes oli selle kohtumise eestvedaja. Kuna Rödovre vald asub Kopenhageni külje all, oli Teesalu arvates Viimsi vald Eestiga tutvumiseks igati sobiv.

Ka taanlased leidsid, et kahel vallal on palju sarnast. Rannarahva Muuseumis jagasid külalised Viimsi Teatajale oma muljeid.

Ühesugused vallad, sarnased probleemid

"Huvitav oli näha Eestis väikest omavalitsust nagu meie ise," ütles Jette Tielgard Egholm, kes juhib Rödovre valla laste- ja kultuuriosakonda.

"Meil on sarnased probleemid," lisas Kim Drejer Nielsen, Rödovre kultuuri- ja vaba aja komisjoni liige. "Meil ei jätku lastele lasteaias kohti, koolikohti on juurde vaja, probleeme on eelarvega," loetles ta. Nielsen ütles, et teda üllatasid meie uued kooli- ja lasteaiahooned, eelkõige nende kaunis arhitektuur. Egholm lisas, et meie kool ja lasteaed olid silmapaistvalt puhtad.

Kim Hammer pani tähele, et meie lasteaias on lapse kohta väga palju ruutmeetreid isegi Taani standardeid arvestades.

Kui Taanis on õpilased kogu päeva ühes ja samas klassiruumis, siis Eestis rändavad koolilapsed ühest aineklassist teise. Kim Hammer pidas seda erinevust eeskujuväärivaks. Jette Tielgard Egholm rääkis, et neil ongi plaanis muuta oma koolides ruumikasutust. Ka Kim Drejer Nielsen oli seda meelt, et õigem on viia lapsi vastava õppeaine jaoks sisustatud klassiruumidesse, mis lapsed õppeainele ligemale suunab.

Erinev hoolekanne

Taanlasi üllatas aga meie hoolekanne, kus vanurite hooldekodu koha eest peavad nad ise või nende sugulased maksma. Taanis maksavad inimesed selle teenuse eest kaudselt, tasudes riigimakse.

"Meil maksab valitsus vanainimeste hoolduse eest," rääkis Kim Hammer. "Sugulasel või järeltulijal ei pruugi selleks raha ollagi," lisas Jette Tielgard Egholm. "Seepärast on see maksudega korraldatud."

Taanlased toonitasid seda, et neid võeti kõikjal vastu väga külalislahkelt ning nad tundsid ennast siin oodatud külalistena. Väga meeldejääv oli Viimsi Päevakeskuses Randvere tantsurühma Kobarake entusiastlik esinemine. "Meil käivad ka eakad daamid koos ja liigutavad ennast veidi, aga rohkem on see põhjus kokkutulemiseks, kohvijoomiseks ja jutuajamiseks. Siin me nägime tõsist tantsuhuvi ja -lusti," ütles Jette Tielgard Egholm.

7-liikmelisest delegatsioonist oli vaid üks taanlane korra varem käinud Eestis. Seega andis Viimsi valla külastus neile ka laiema mulje Eestist ja eestlastest. "Eestlased on väga uhked, te hoolite oma maast," ütles Kim Hammer. "Mulle tundub, et te olete oma tuleviku pärast mures," lausus Ahmed Huseen Dhagane, rahvuselt somaallane ja kultuuri- ning vaba aja komisjoni majanduskonsulent.

Ajaloolised sarnasused

Kim Drejer Nielsen tõi välja ka meie ja taanlaste ajaloolise sarnasuse: "Me mõlemad oleme väiksed rahvad mere ääres ja meil on olnud probleeme suure naabriga. Täna on meil head suhted Saksamaaga, sest sakslaste mõtteviis on muutunud." Ta arvas, et Euroopa Liit ja NATO on need organisatsioonid, kellele väiksed rahvad saavad ka tulevikus loota.

Peter Rysz Jensen, kes juhib Rödovre valla kultuuriosakonda, rääkis, et neil on sõprusvallad Rootsis, Norras ja Soomes, ent nad otsivad uusi sõpruslinnu ja -valdu koostööks nii spordis kui ka poliitikas. Jette Tielgard Egholm kutsus viimsilasi külla tutvuma nende raamatukoguga, kus on suurepärane digisüsteem, ning sportima koos Rödovre käsipalli- ja jäähokimeeskonnaga.

Silvi Teesalu avaldas lootust, et Taani Instituudi algatusel loodud sidemed kahe valla vahel jätkuvad tulevikus.
____________________________________________________________

Rödovre vald

Elanikke 36 228.
Pindala 12 km2.
Aastal 2001 sai vald 100-aastaseks.
Vallas on 6 kooli (kuni 9 kl) ja 1 kool, kus on 10 klassi, 1 gümnaasium ja Kopenhageni tehnikakool, mõned õhtukoolid ja täiskasvanute hariduskeskus.
Lasteaedades ja lastepäevakodudes on kohti 2200 lapse jaoks, lisaks 2300 kohta lastele tegevuseks pärast kooli.
Vallas elab 6780 vanemat inimest.
Vallas on raamatukogu, kultuurikeskus, kultuuri- ja teatriühing, kohalik ajaloomuuseum ja kunstnik Henry Heerupi muuseum.
Vallas on ujula, kaks staadioni, 5 spordihalli, tennisehall, 2 jalgpalliväljakut, motokrossirada ja jäähall.

Viimsi vald

Elanikke 17 228.
Pindala 73 km2.
Aastal 2009 sai vald 90-aastseks.
Vallas on 3 kooli laste muusikakool ja kunstikool ning täiskasvanute keeltekool.
Lasteaiaealisi lapsi on Viimsi vallas kokku 1844. 2011/2012 õppeaastal saab Viimsi Lasteaiad lasteaedades (7 majas) ja Püünsi Kooli lasteaias alusharidust 796 last, 6 eralasteaias 290 last.
Vallas elab 2788 pensionäri.
Vallas on raamatukogu ja selle haruraamatukogu Pranglis, on huvikeskus, 2 noortekeskust, vabaõhumuuseum ja Rannarahva Muuseum. On harrastusteater. Vallas on spordihall, 2 tenniseväljakut ja jalgpalliväljak, Viimsi kooli spordikompleks (spordisaalid, aeroobika-, jõu- ja võimlemissaal koos ujula ja välisväljakuga), Püünsi Kooli spordisaal ja välisväljakud, vallas on veel on pallimänguväljak, korvpalliväljakud, tänavakorvpalliväljak, rannavõrkpalliväljak, jalgrattarada, kergliiklusrada ja terviserada, rularamp, Prangli saarel võrk- ja korvpalliväljak ning rannavõrkpalliväljak, on matka- ja loodusõpperajad Tädus ja Naissaarel ning 725 m valgustatud terviserada.