Meil kõigil on ju merega oma side. Kellel isiklikum, kellel kaugem, kellel helgete ja kellel valusate mälestuste side. Aga meil kõigil on merega ka üks ja sarnane side - me oleme mereriigi kodanikud.

Eesti on mereriik olnud aegade algusest saadik - olenemata sajandite jooksul aeg-ajalt vahetunud riigikorrast, on meri meie rannas loksunud ja leiva lauale toonud. Kuid samuti on ta endaga kaasa toonud vaenlasi ja liiga varaseid lahkumisi. Looduse vastu ei saa ja nii ei saa ka mere vastu. Tark on teda austada, temaga koos elama õppida. Kui seda tarkust jagub, siis võtab meri märksa vähem, kui annab.

Kui muinasajal kasutati mereäärseid märgutulesid meremeestele ohutusse sadamasse või randa tee näitamiseks, siis tänapäeval süüdatakse Läänemere kallastel kaasaegsed muinastuled, et näidata mererahva ühtsust ning meenutada neid, kes igaveseks merele jäänud. Sel õhtul ootame inimesi mere äärde ka selleks, et seista silmitsi jõuga, mis on meist tugevam ja ohtlik, kui me teda ei austa, kuid mis on ka meie võimalus, kui meis on piisavalt tarkust seda kasutada. Vähemalt ühel õhtul aastas on põhjust rääkida merega oma juttu - kuulata lainete loksuvat tarkust või mere mühisevat hoiatust ja mõelda sellest, missugune see meie suhe siis merega õigupoolest on.

Meil, viimsilastel on vedanud - meie kodu on ju peaaegu et mere keskel ja meil on säilinud vana ja armas rannaküla Viimsi Vabaõhumuuseumi näol. Meil on ka pikk traditsioon koguneda augustikuu viimasel laupäeval just Viimsi Vabaõhumuuseumi randa, et süüdata muinastuled ja nautida mõnd erilist kultuurielamust.

Rannarahva Muuseum kutsub selgi aastal kõiki viimsilasi 25. augusti õhtul Viimsi Vabaõhumuuseumisse süütama muinastulesid. Väravad avatakse kell 20.00. Kell 20.30 sõuavad randa Eestimaa vägevad luulekaptenid Contra ja Wimberg, kelle riimide ja mõtete jõud läidab lõkked kell 21.30. Ootame ka paadiga külalisi, sest etendus ning tulede süütamine on hästi jälgitav vabaõhumuuseumi reidilt.

Muinastulede öö Viimsi Vabaõhumuuseumis on külastajale tasuta!