Ikka veel kohtab inimesi, kes küsivad: mis teil seal Aiasõbras möödunud suvel toimus? Silmas peetakse taimetervise osakonna tege­vust taimehaiguste tuvastamisel, millest tõu­sis suur üleriigiline meediakära. Et kogu jant ka meile segaseks jäi, seadsime oma kodu­lehel sisse KKK küljel küsimuste ja vastuste rubriigis teema: Aiasõber küsib - PMA tai­metervise osakonna töötaja vastab. Otselink küsimustele-vastustele on: http://www.aiaso­ber.ee/aiasõbrast/kkk/.

Püüame taimetervise osakonna juhtisikutele küsimuste esitamise abil saada selgitusi ning jõuda toimunu te­geliku sisuni. Praeguse versiooni kohaselt tundub meile, et taimetervise eest võitlejad tahtsid teiste hirmuks suure kisa ja käraga ühe väikese firmakese piltlikult öeldes üles puua, et teisi sel moel distsiplineerida. Kuid eks lugege ise ja püüdke ära arvata, mis oli taimekaitsjate tegevuse eesmärk. Kõnekas on igal juhul ka fakt, et mitmed olulised küsimused on jäänud vastamata vaatamata korduvale arupärimisele. Viimatine meelde­tuletus Riina Koidumaale saadeti 30.01.2013. Mittevastamise põhjusi võib üksnes oletada. Lühidalt soovime saada selgitusi järgmistele seikadele:

1. Miks taimetervise osakond lollitab aednikke kahe eraldi vastandliku analüüsiga?

2. Kuna kavatsete taimetervise osakonna nimel vabandada sadade e-adressaatide ees, kelle e-posti aadresse seadusevasta­selt käesoleva aasta alguses levitasite, sh Aiasõbra aadressi?

3. Miks kulus Aiasõbrale taimepasside väljastamise õiguse tagasivormistamiseks üle nelja kuu, kuigi teie ettekirjutused täi­deti punktuaalselt ja ennetähtaegselt?

4. Miks nimetasite oma läinudsuvi­ses meediakampaanias Aiasõpra nimepi­di, kuid hiljem teisi ettevõtteid ja isikuid, kellel esines ka ohtlikke taimehaigusi, ei nimetatud teie korraldatud hilisemates teavituskampaaniates nimepidi? Miks taimetervise osakond ei kohtle ettevõt­teid võrdselt? Kui nimetatud teguviis ei ole Aiasõbra ärihuvide kahjustamine, siis kuidas teie seda nimetate?

5. Milliseid 2008. aasta esimesel poolaas­tal kehtinud taimekaitseseaduse sätteid täpselt rikkus Aiasõber OÜ seoses teie osa­konna 2012. aastal dokumenteeritud nn "Rodode leiuga" Aiasõbras? Nimelt 2008 kevadel-suvel toimus kõnealuste rodode paljundamine.

Küsimuste pikema versiooniga saab tutvu­da aadressil www.aiasober.ee lugedes uudist esilehel, milles leiate lingi KKK küljele

Aiasõber on kahe käega selle poolt, et tai­metervist tuleb kaitsta ja ohtlike taimehai­guste levikut tuleb otsustavate meetmetega piirata. Samas on Aiasõber seisukohal, et meetmed peavad lähtuma selgetest üheti mõistetavatest põhimõtetest ja meetmeid tuleb rakendada proportsionaalselt. Oleme veendunud, et taimetervise valdkonnas vas­tutavatel ametikohtadel töötamine nõuab ametiisikutelt lisaks väga heale erialasele pä­devusele veel ka sotsiaalset empaatiavõimet ja oma rolli õigesti positsioneerimise oskust taimede maailmas, inimühiskonnas ja loo­duses tervikuna. Seni on meie kogemuse põhjal viimati loetletud omadusi asjaomas­tel ametiisikutel nappinud.

Palusin Valla Elus avaldamiseks kommen­taari ülaltoodud loole PMA taimetervi­se osakonna juhatajalt Riina Koidumaalt. Kommentaari saime, kuid see sisaldab kõike muud, aga mitte asjalikke vastuseid meie otsekohestele küsimustele. Seepärast loobu­sime leheruumi kokkuhoiu eesmärgil vas­tuskirja avaldamisest paberil ja tegime selle nähtavaks aadressil: http://www.aiasober.ee/aiasõbrast/kkk/.

Et PMA taimetervise osakonna juhtisikutel on tõsiseid probleeme oma inspekteerita­vatega suhtlemisel ning selgituste andmi­sel oma tegevuse kohta, näitab ilmekalt ka Aiasõbra postkasti juhuslikult potsatanud ühe juhtisiku kiri oma kolleegidele.

-------- Original Message --------
From: "Maria Brizmer"
To: "lembit@aiasober.ee"
Date: 31.01.2013 14:01:30
Subject: Re: Meeldetuletus-päring
@aiasober.>
@>

Tere!
Kas vastame ka?

Tervitades
Maria

"lembit@aiasober.ee" 30.01.2013 09:16
To: "Riina Koidumaa" ,
 cc: "Diana Remets Savi" , "Maria Brizmer"
Subject: Meeldetuletus-päring
@pma.agri.ee>
@pma.>
@>
@aiasober.ee>