Just kevadel lõppes üks haridusprogrammi Comenius projekt "Outside and Inside" - "Koolis ja koolist väljas", kus osalesid gümnaasiumiõpilased 10 riigist ja mille ideeks oli õuesõppe tundide jaoks materjalide koostamine. Ühistöö tulemusena valmis 10- keelne tööraamat, mida õpetajad saavad kasutada ainetundide ja õppekäikude korraldamisel.

Lähiajal on algamas uus Comeniuse projekt, mille teemadeks tarbimisühiskond ja ettevõtlus. Üle 170 kooli taotles 2012. aasta kevadel toetust Comeniuse programmi raames üldhariduskoolide rahvusvaheliste koostööprojektide rahastamiseks. Juuli lõpus selgusid tulemused ja 54 üldhariduskooli hulgas sai toetuse ka meie kooli 15-19-aastastele õpilastele mõeldud projekt "Vastutustundlik tarbimine".

Euroopa Liidu poolt rahastatud üldhariduskoolide rahvusvaheliste koostööprojektide toetussumma ületas esmakordselt miljoni euro piiri, meie koolile projekti tarbeks eraldatav summa on 20 000 eurot. Projekti on kaasatud kooli võõrkeelte-, oskusainete ning reaal- ja loodusainete õppetoolide õpetajad.

Mitmed projektid

Austria-Eesti vahetusprogrammi raames on käinud õpetajad Austriast Eesti õpilasi õpetamas juba üle 10 aasta.

Tabasalu kooli tuleb 2013. aasta jaanuaris juba viies Austria vahetusõpetaja, kes tutvustab meie kooli õpilastele lähemalt Austria ajalugu ja kultuuri ning innustab neid õppima saksa keelt.

Samuti jätkuvad Soome- Eesti kunstiprojekti tegevused. Soome poolt on projektipartneriks Puijonsarve kool Kuopiost. Projekti tegevused on mõeldud vanemale kooliastmele ja õpetajatele, kohtutakse kaks korda aastas - korraldatakse kunstialaseid töötubasid, vahetatakse näitusi, külastatakse koolitunde, muuseume ja galeriisid. Sel sügisel on meie kord Soome minna.

Tabasalu koolil on ka kauaaegsed sõpruskoolid Norras ja Valgevenes. Norrast tehakse koostööd Dokka Ungdomsskole'ga ja Valgevenest Minski keskkooliga nr 48. Sel kevadel olid mõlemate koolide esindused meil külas.

Külalised Taanist

Ja kuigi kooliaasta on alles alanud, oli eelmine nädal Tabasalu koolis mitte just kõige tavapärasem. Seda seepärast, et peale meie kooli 900 õpilase viibisid koolis kogu nädala ka 65 õpilast ja 7 õpetajat Taanist Sydvestjyllands Efterskole'st. Nimelt osaletakse sellises Põhja- ja Baltimaid hõlmavas projektis nagu Nordplus Junior.

Nädala jooksul toimus mitmeid huvitavaid väljasõite, üritusi, tundide külastusi, kuid peamiseks eesmärgiks oli koos meie kooli 8.-9. klasside õpilastega erinevates projektitegevustes osalemine. Iga projektimeeskond pidi valima teema, mida siis üheskoos uuriti ja mille kohta nädala jooksul infot koguti. Projekti teemad on seotud valdkondadega, mis aitavad õpilastel lähemalt tutvuda mõlema maa kultuuri, ajaloo ning tänapäevaga.

Taani kooli õpilased elasid meie kooli 8. ja 9. klasside õpilaste peredes. Kindlasti saadi juurde uusi sõpru ja loodetavasti toimub järgmise aasta kevadel meie vastukülaskäik Taani. Seal antakse tehtud projektidele viimane lihv ja tutvustatakse neid koos ühisel konverentsil Taanis.