"Ega sealmaal väga Eestit ega meie sportlasi teata. Aga jäin Gretele sitke sõiduga silma ja siis ta pakkus mind lepingukandidaatide hulgas välja. Lepingu sain septembris," ütleb Liisi Rist Harku Valla Teatajale.

Aastase lepingu esimene laager algab Itaalias jaanuaris. Teine laager on veebruaris ning sellele järgneb pikk võistlusaeg.

"Eestisse naasen kas mais või Eesti meistrivõistluste ajaks. Juulist olen taas Itaalias ning valmistun septembris toimuvaks MM-iks," räägib Rist.

Mõnisada naisrattaproffi

Mis tasemega on Risti uus klubi? Liisi treener Siim-Erik Alamaa ütleb, et tänavusel MM-il oli naiskond võistkondlikult seitsmes. "Tavaliselt tegutsevad naiste profiklubid koos meestega, aga S.C.

Michela Fanini Rox on puhtalt naisteklubi," teab Alamaa. Tema sõnul on maailmas puhtalt naiste profiklubisid umbes 20. Euroopas tegutseb neid 10-12 ning naisproffe on maailmas umbes 200.

Risti pere on olnud väga sportlik. "Vend Tõnis on triatleet ning õde Daisi samuti rattasõitja. Käisin koos vennaga klubis kaasas. Seal avastas tema konkurendi treener, et minul tuleb rattasõit hästi välja. Aastast 2005 treenisingi Kalevi jalgrattakoolis," meenutab Liisi.

Alguses sõitis ta nii trekil kui ka maanteel. Viimased paar hooaega on aga Liisi keskendunud maastiku- ning maanteesõidule.

Kui Liisi õppis Otepää spordikoolis, siis said talle tuttavaks kõik sealsed mäed ja orud.

"Mullu hakkasin õppima Tartu Ülikoolis ning jätkasin sõite Lõuna-Eestis. Praegu on akadeemiline puhkus ning treeningbaas Pirital. Treeningsõite teen Tallinna ümbruses ja koduvallas," seletab sportlane.

Mäed ei hirmuta

Ta kiidab Tabasalu-Muraste- Suurupi teed, kus on rajatud korralikud kergliiklusteed. Seevastu teekond Tabasalust Piritale on ohtlik, sest näiteks Balti jaama ümbruses puuduvad kohati rattateed.

Nädalas treenib Rist kuni mõnikümmend tundi. "Kui on vaja hooajaks valmistuda, siis kestavad treeningud kuni 30 tundi. Lühemad treeningud vältavad 15 tundi nädalas. Kilomeetreid ei oska arvestada, sest iga tund möödub erineva intensiivsusega," räägib treener Alamaa.

Kuidas saab Liisi Rist hakkama sõiduga mägedes? "Kui ma käin laagris, siis võtab mägedega harjumine kaks nädalat. Üldiselt mulle kõrgused meeldivad ning saan nendega hakkama," tunnistab ta.

Kukkumised on rattasportlaste suured vaenlased. Rist ütleb, et õnneks pole ta luid veel murdnud. Küll kukkus 2009 juunioride EM-il küünarliigese peale. "Põrutasin randmeluud ning küünanukki tuli kõvasti õmmelda. Aga ma sõitsin lõpuni, sest finišini oli jäänud vaid 20 kilomeetrit," lõpetab Liisi Rist.

Liisi Rist

  •  Liisi Rist on sündinud 1991. aastal. Tulnud viiel korral Eesti täiskasvanute meistriks ja seda nii maastiku- kui ka maanteesõidus.
  • Noorteklassis on tulnud Eesti meistriks viisteistkümnel korral. Seda nii maastiku-, treki- kui maanteesõidus.
  • Aastal 2011 osales esimest korda täiskasvanute MM-il, kus katkestas.
  • Tänavustel Euroopa meistrivõistlustel oli Liisi grupisõidus 34. kohal.
  • Vaata lisa www.rattaprofid.ee/profiilid/liisi-rist.