Tamsalu pargis jääb aastat meenutama renoveeritud kaasaegse kattega täismõõtmetega korvpalli(võrkpalli) väljak. Samuti sai spordirahvas juurde veel 2 tartaankattega universaalset mänguväljakut koos tribüüniga kooli territooriumil. Veel sai olulise täienduse kooli maneež- 100 m jooksurada sai tartaankatte ja lisaks 4 uut universaalset ruumi erinevate sportlike tegevuste jaoks. See annab Tamsalu koolile olulise eelduse sportliku kallaku kasutamiseks.

2012 aastal sai volikogus kinnituse uus valla arengukava aastateks 2013-2021. See dokument saab olema uue eelolevate aastate põhiliseks tegevuste aluseks. Kindlasti teeb elu sellesse korrektiive ja igal aastal tuleb seda dokumenti ajakohastada.

2012 aastal toimus X Porkuni Pillar. Kuna Pillari toimumise ajal oli ilmastik jahe ja märg, siis toimusid enamus Pillari üritusi Tamsalus kultuurimaja ruumides. Järjekordselt tõestati , et „häid lambaid mahub palju ühte lauta", seda näitas 2 päeva kogu Pillaripere tegevus suhteliselt kitsastes oludes. Kuid kõik tegevused said tehtud ja ära minnes oli kõigil osalejatel ühine küsimus, kas me kohtume ka ülejärgmisel aastal? Aitäh tegijatele ja kõigile toetajatele.

Traditsiooni hakkab looma meie oma noorte korraldatav suvine tantsulaager, seekord juba teine. 10 päeva jooksul tehakse tugevalt trenni, õpitakse elutarkusi ja üritus lõpeb kontserdiga Kultuurimaja täissaalile! Jõudu , jaksu ja vajalikku tuge tegijatele ka järgmise aasta laagri korraldamiseks.

2012 aastal möödus Tamsalu kui asula esmamainimisest 500 aastat. Paljud üritused olid kantud just seda juubelit tähistava poolsajandi äramärkimisena. Juubeliaastat jääb meenutama Lubjaparki istutatud tamme- salu, esimese tamme istutas president Arnold Rüütel. Oma panuse lisasid kõik Eesti Paeliidu läbi aegade olnud paevanad. Kokku istutati Tamsalusse 72 tamme. Tamsalu Päevadeks ehitasime Lubjaparki maa-ahju, milles ka näidispõletamise läbi viisime. Tänaseks oleme suutnud Lubjapargis renoveerida vana töökoja ja jäädvustada seal tulevastele põlvedele Tamsalu ja ümbruskonna lubjatootmise ajalugu.

Tamsalu 500 aasta kirjalikku esmamainimist 2012 aastal jääb meenutama Tamsalu „AJA KIVI". Kivile kirje tegemiseks on annetanud paljud vallakodanikud, suur tänu Teile oma kodukoha heaks panustamisel.

Hea meel on Porkuni , kui ühe Eesti ilusaima koha väärtustamine. Suvised kontserdid Eesti tuntud tegijate-Ott Lepland, Terminaator, Tanel Padar, Karl Madis jt. osavõtul. Tänud Romeole ja tema meeskonnale. Samuti sai Porkuni rannaalale mänguväljak, seda just lastega peredele mõeldes. Ka peaks jääma minevikku jutud ujumisranna kõrval asuvast „miiniväljast" metsa all. Nüüd on Porkuni rannas kindlasti üks Eesti kaasaegsem WC. Ranna arendust aitas oluliselt rahastada EL Leader programm.

Vajangu piirkonnas jääb aastat meenutama läbi mitme küla kulgev Vajangu Kooli õpperada. 6-s kohas on suured infotahvlid, mis kajastavad selle kandi ajalugu nii meile endile kui ka meie külalistele. Tänud asja eestvedajatele MTÜ-st Ökokratt.

Assamalla ja lähikülades jääb aastat kindlasti meenutama ilus külakokkutulek ja selle käigus avatud külakivi-770 aastat Assamalla nime esmamainimisest. Üritusel oli kohal ka „Kalevipoeg" ise.

Suure positiivse emotsiooni andis perekond Raudsepa pere edukas esinemine ETV telesaates „Perepidu". Minu jaoks olidki nemad parimad, kuna tegu oli tõesti klassikalise perega, mitte suguvõsa ansambliga. Edu pere tegemistele ka igapäevaelus.

Vallas läbi mitme aasta korraldatud ettevõtlikkuse kursused on hakanud vilja kandma. Paljud Tamsalu valla väikefirmad on jooksval aastal olnud aktiivsed ja esitanud ettevõtluse laiendamiseks ja konkurentsivõimelisemaks muutmisel taotlusi kohalikku EL Leader programmi meetmesse ja olnud selles ka edukad. See annab julgustust, et Tamsalu ettevõtluses on uus põlvkond hakanud sihikindlalt äri ajama. Siit ka lootus, et Tamsalusse hakkab tasapisi töökohti juurde tekkima. Kuna oleme nn. tööstusasula minevikuga piirkond, siis muutused on rasked tulema. Kuid tundub, et „jää hakkab tasapisi sulama". Ka on Tamsalu tööstusala jäänud uusettevõtluse huviorbiiti. Vara on veel midagi lubada, kuid läbirääkimised tööstusala võimaliku arendajaga on alanud.

Valla tubli ettevõtja Jaan Kiisk oli 2012 aasta Eesti aasta põllumehe kandidaat. See on suur tunnustus Jaanile ja tema perele, kelle sihikindla töö tulemusena sai sel aastal Loksal valmis igati kaasaegne laudakompleks ja Sääsel teraviljakuivati. Edu Jaanile ja head läbisaamist põllumehe suurima abistaja ja vaenlasega -ilmataadiga.

2012 aastat jääb meenutama oluline Tamsalu katlamaja juurdeehitus-suitsugaaside pesur. See seade annab keskkonda puhtama suitsu(sisuliselt veeaur) ja võimaldab täiendavalt kasutada suitsugaasi jääksoojust. Tänu selle investeeringule suudab katlamaja hoida jätkuvalt toodetava sooja omahinda Eesti ühe madalaimana-60,4 eur/MWh.

2012 aastat jääb meenutama Väike-Maarja vallavolikogu poolt tehtud ettepanek Tamsalu vallavolikogule kahe valla ühinemiseks. Vastuse ettepanekule otsustab Tamsalu vallavolikogu detsembrikuu istungil.

Tulevikku vaadates teeb muret meie valla elanikkonna jätkuv vähenemine, võimalikud ümberkorraldused Eesti haridusmaastikul, riigi regionaalpoliitika sisuline puudumine.

Need on mõned tähelepanekud peagi ajalukku minevast aastast 2012. Suured tänud kõigile, kes ühel või teisel viisil oma koduvalla tegemistes kaasa aitasid.

Kokkuvõttena arvan, et oli raske aga tegus aasta. Suutsime lõpetada suured EL toel teostatud projektid. Valla keskasula sai korraliku tänavavõrgu ja valgustuse. Kindlasti on igaühel meist omad tähelepanekud, mida võtta kaasa lõppevast aastast. Võtkem siis aastalõpus korraks aeg maha, leidke aega olla koos lähedastega, hoidkem üksteist ja kogume jõudu uue aasta, 2013, ettevõtmisteks. Uuelt aastalt soovin, et me suudaks läbi valla eelarve panustada natuke rohkem inimesesse. Tamsalu valla edasiviivaks mõtteviisiks saab olla see, et kõik elukutsed on vajalikud ja väärikad.

Rahulikku jõuluaega ja edu uuel aastal!