Haritud kogukond ja edukas külaselts

Otsustasime, et nüüd on käes aeg harida ka külaseltsi eestvedajaid ja sõnastada selgemalt meie tegevuse mõte.

Eesmärgistatud tegevus on aga alati edasiviivam ja kõigile selgem. Mõnikord on õigustatud ja vajalik aeg maha võtta, tegelda iseendaga ja mõelda ka oma naabritele. See loob selgust ja annab uusi mõtteid tulevikuks. Seetõttu sai algatatud projekt "Haritud kogukond ja edukas külaselts" Seekord sai plaanitud teha koostööd naaberseltsidega MTÜ Meie Tigu ja MTÜ Kõrenduse Seltskond. Kolme külaseltsi koostöö kaudu õpime oma organisatsioone paremini juhtima, ühiselt tegutsema ja nii on tegevus ka mõjusam. Aga missugune meie mõju siis on?

Et seda välja selgitada, tuleb alustada lihtsana tunduvatest küsimustest, et miks me tegutseme ja kuhu tahame välja jõuda.

Oleme seadnud ühingule eesmärgid ja püüame neid võimalikult hästi ellu viia. Nendeks on: küla seltsi- ja kultuurielu elavdamine; külaelu maine parandamine; küla kaunistamine; külateede parem hooldamine; infotehnoloogia kättesaadavamaks muutmine; keskkonnaalane tegevus küla territooriumil; piirkonna inimeste koolitamine; rahvatervise alane tegevus.

Meile on oluline vabatahtlikkusel põhinev ühistöö ja omavaheline suhtlemine. Meie eluga saab tutvuda kodulehel, Facebookis ning ka ajakirjandus kajastab seda, sest üritustele on külalised alati teretulnud.

Arutasime oma liikmetega, et millised muutused on seni aset leidnud. Võrdlesime olukorda aastatel 2010 ja 2013.

Külaseltsi liikmete arvu suurendamine ei ole meil olnud eesmärgiks omaette, kuid täiskasvanud liikmete arvu tõus kolme aastaga 40-lt 53-le kinnitab, et meie ettevõtmistes kaasalöömise vastu tuntakse huvi.

Külaseltsi liikmed hindavad rahulolu seltsi tegevusega 5 palli süsteemis hindega 4,5.

Mõju keskkonnale ja heakorrale

Küla territooriumi iga-aastane korrastamine on juba traditsiooniline, see sai alguse 2004. aastal. Aastate jooksul on oleme pidevalt korrastanud ka oma bussipeatuste ja meie territooriumil paiknevate elektrialajaamade ümbrust.

2010. aastal hakati meie külamaja järjest enam kasutama. Rendime külamaja ürituste korraldamiseks nii seltsi liikmetele kui ka teistele soovijatele väljastpoolt. Siin võõrustame ka teiste külaseltside liikmeid. Selliseid külastusi oli 2010. aastal kolm, aastal 2013 viis. Külas on käinud ka katusorganisatsioonid ja maakonnaühendused, MTÜ-d korraldavad meil koosolekuid. 2010. aastal kasutasime külamaja sihtotstarbeliselt 33 korral, 2013. aastal juba 70 korral ja aasta pole veel lõppenud. Meil on käinud väliskülalisi: delegatsioon Poolast ja turiste Saksamaalt.

Oleme avanud oma Facebooki lehe, millel on 210 inimest ja seda jälgitakse aktiivselt. Kogukonnateenuseid, mida pakume, on hetkel kolm: külamaja rentimine ja raideriteenus.

Viimasega niidame muru, heina, riisume ja kogume lehti ning talvel kasutame lumefreesi.

Koostöö naabritega

Arenenud on koostöö naaberkülade ja -seltsidega. 2010. aastal oli meil valminud kaks, 2013 kolm koostööprojekti.

Meie tegevusest võetakse eeskuju. Näiteks koostas Lustivere külaselts meie eeskujul oma külale treileri, Taageperas näidatakse meie eeskujul nüüd filme. Suurenenud on kohalikule omavalitsusele esitatud taotluste ja ettepanekute arv. 2010. aastal tegime neid viis, sel aastal oleme aga pea kümme ettepanekut ja taotlust esitanud. Oleme teinud ettepanekuid noorsootöö osas, heakorra teemadel, taotlesime robootikalitsentsi Lego WEDO soetamist vallale, et ka teistel huvilistel oleks võimalus robootikaga tegeleda.

2012. aasta maikuus viisime läbi foto-velotuuri "Tabivere - maa ilu ja valu". Läbisime jalgratastel mitmeid meie valla külasid ja tuuri tulemusena valmis teel nähtud olustikku kajastav pildiseeria, mille edastasime arutlemiseks ja kajastamiseks KOV-le.

Juula seltsi tegevust on aastate jooksul korduvalt tunnustatud. 2011. aastal saime Tabivere valla hea teo auhinna lapselaste ja vanavanemate olümpiamängude eest. See projekt hinnati ka Jõgeva piirkonna parimaks koostööprojektiks.

2012. aastal tunnistati meid Lustiveres peetud Jõgevamaa kodanikeühenduste konverentsil Jõgeva piirkonna parimaks kodanikeühenduseks. Samal aastal tuli meie külla kogukonnapärli tiitel ja auhind "Jõgevamaa hea piirkonna edendaja 2012".

Loeme suureks tunnustuseks ka seda, et SA Kodanikuühiskonna Sihtkapital juhataja Agu Laiuse sõnul väärib üle Eesti mitmetest projektidest esiletõstmist just MTÜ Juula Küla Heaks projekt, mille tulemusena käivitusid Tabivere vallas mitmed kogukonda liitvad teenused, nagu näiteks muruniitmine ja lumetõrje.

"Tänu sellele on tänaste vallaelanike teadmine kodanikuühiskonnast suurenenud ning nad on hakanud teadlikumalt kaasama ka teisi vabatahtlikke oma tegemistesse, loonud sidemeid naaberkülade ja seltsidega, ärgitanud koostööprojekte ning senisest enam rääkinud kaasa kohaliku elu kujundamisel," tõi Laius positiivse näite.

Meeleldi meenutame ka selle suve saavutust. Sadade heade mõtete hulgast, mis laekusid Maalehe ja Nordea panga poolt tehtud üleskutsele „Teeme Eesti korda!", sai meie MTÜ ühe võitjana raha pinkide tegemiseks ja paigaldamiseks Tabivere valla bussipeatustesse.

Kas meie tegevus on ka edaspidi tulemuslik? Otsustasime, et iga kolme aasta järel teeme sellekohase tagasivaate. Ilusat saabuvat advendiaega!