Kõigepealt näidati meile hammasrataste kogumit, et veenda meid selles, kui tähtsad on seosed hammasrattas, kuid mis veel tähtsam - seosed elus eneses. Loodusõpetus laias plaanis peaks meid õpetama ümbritsevast maailmast paremini aru saama. Paljuski on inimene rikkunud looduslikku tasakaalu ning paljud protsessid on pöördumatud.

Joel ja Vairo esitamas küsimusi õpetaja Noorkõivule. Foto: Jaan Viska

Joel ja Vairo esitamas küsimusi õpetaja Noorkõivule. Foto: Jaan Viska

Peagi leidsime end elektrit tootmas, selleks istusime rattasadulasse ja muudkui väntasime. Saime valgust, soojendasime vett, jahutasime ventilaatoriga. Saime teada, kuidas jalgrattur püsib tasakaalus: iga pöörlev keha püüab ruumis pöörlemistelje orientatsiooni säilitada - see on loodusseadus. Selline vurr on ka maakera. Katsed jätkusid magnetide ja rauapuruga. Saime ka naelad käe peale seisma. Loomulikult tekitas palju elevust elektriväljas uue soengu saamine.

Kolmandal korrusel võis piltide abil tutvuda päikesesüsteemiga ning saada teavet suurest maailmaruumist, milline on olnud päikesesüsteemi planeetide areng ja mis on seal üllatavat praegugi.

Füüsika on huvitav, kui tunnis palju katseid tehakse, tundide näitlikustamine jääb aga katsevahendite puudumise tõttu tihti lihtsalt ära. Usun, et hea tahtmise juures annab nii mõndagi teha, seda enam, et katsete maailm lükkab ümber müüdi füüsikast kui igavast ja kuivast õppeainest. Katsete jälgimine võib mõjutada kogu inimese elu ja iial ei või teada, kas sinu tunnis ei istu mõni tulevane Thomas Alva Edison. Füüsikaõpetaja Noorkõivu materjalid on internetis saadaval aadressil „füüsika.ee".

Kokkuvõttes võib tõdeda, et tähetorn Orion on kui majakas ja loodusainete õpetajatel tuleb joonduda selle järgi. Kunagise Nõukogude Liidu esimesse kuivsilotorni Olustveres (1966) on kerkinud ahvatlev õppekeskus. Kungla talu maadel on selle torni uus algus.