Ajendatuna kauaaegse ajakirjaniku Tõnis Tõnissoni hiljutisest arvamusest, et ajakirjanik on võtnud endale kohustu­se lugejale objektiivset infot anda ja selle kohustuse pealiskaudne täitmine toob va­rem või hiljem kaasa pettumuse, tuleb mõnd asja selles valguses selgitada.

Detsembrikuu vallalehes kurdab Atla maastikuprojekti entusiast Piibe Lind, et novembrikuus avaldatud artiklis „Oxford Park - ootused ja tegelikkus" esitab autor ebakorrektseid fakte ja negatiivset hoia­kut projekti suhtes. Tahaksin Juuru valla lugejat veenda, et neil süüdistustel pole alust, sest miks peaks autor Juuru aren­gusse eitavalt suhtuma ja selleks veel fak­te moonutama? Üldreeglina ajakirjanik väldib katteta faktide esitamist, üldistab arvamusi ja nähtusi ja kujundab neist hin­nanguid. Just see viimane võib tihti põh­justada lahkarvamusi. Kahtluste esitami­ne peaks kohustama arendajat projekti si­su rohkem avama, plaanitava otstarbe­kust või vajadust argumenteerima. See ei peaks andma põhjust nimetada kaasarää­kijat negatiivsete hoiakute kujundajaks.

Nüüd mõned täpsustused. Kuigi no­vembrikuu koosolekul MTÜ Jätkusuutli­ku Juuru juhatuse esinaine Piibe Lind Atla loodusliku õppe-ja vabaaja maasti­kupargi eesmärkide tutvustamisel mai­nis, et nimetatud projekt on lahus Oxford Parki projektist, oli kohtumisele siiski kaa­satud OSG juhatuse esimees hr Hadley Barrett, mis viitab ikkagi seotusele alga­tatava Atla maastikuprojektiga, seda enam, et maastikupark paikneb ju vastavalt de­tailplaneeringule Sepa ja Uue-Jaagu kin­nistul. Tingituna hr Barretti kohalolekust huvitusid koosolekul osalejad Atla suur­asula projekti temaatikast ja esitasid konk­reetseid küsimusi. Üks peamisi neist oli: "Millistel tingimustel ja millal pannakse esimene maja maha?" Vastus: „Siis, kui maja eelnevalt välja ostetakse ja raha arendajatele füüsiliselt laekub. Kuna pole olnud raha laekumist, pole seni ka põh­just trasse rajama hakata." Teine tähtsam küsimus oli: „Millal on loota uue katla­maja ehituse algust, sest Juuru vald on juba seadustanud tervele Juuru alevikule vajaliku kaugküttesüsteemi, mille haar­des oleksid nii valla hallatavad hooned kui ka korterelamud?" Vastus: „Katlama­ja ehituseks puudub senini rahastamise allikas." Kuna tänase päevani pole ühtegi labidatäit mulda (või lund) objektil ringi pööratud, võib õigustatult täheldada, et projekt on nullseisus (välitööde pilti arves­tades). Ehk jäi aga hr Barreti ingliskeel­sest informatsioonist kohalolijatel midagi kuulmata? Piibe Linnu tõlge oli pisut ta­gasihoidlik ja MTÜ juhatuse liige Airi Kana pidi tõlkijat aitama ja kohati vahen­duse ka enda peale võtma. Aga kahtluste hajutamiseks võib öelda, et ega ka inter­netiportaalidelt ostuhõikeid veel ei leia, kui just mõningat huvitundmist konk­reetse teona ei võeta. See teadmine ei ole olukorra üle rõõmustamine või kahjurõõ­mustamine, vaid antud seisu konstateeri­mine.

Raplamaa Partnerluskogu, kelle poole MTÜ oli juba varem rahataotlusega pöör­dunud, negatiivset otsust pole mõtet kom­menteerida. Vettpidavad projektid tõste­takse ettepoole, vähempõhjendatud lüka­takse nimekirja lõppu.

Mis puutub koosolekul toetusallkirja­de andmisesse, siis oli see eeskätt alga­tust toetav akt, milles oleks tahtnud näha rohkem ettevõtlike noorte allkirju. Juurus pole puudu hakkajatest noortest, kes oleksid ehk pisut teisesuunalise lobitöö tulemusel Atla maastikuprojekti suvistest töödest agaramalt osa võtnud, aga mille­gipärast kandus see organisatsiooniliselt väljaspoolt noortele. Radade raiumise lõpptulemuste kohta oleks tahtnud ka meediakajastust, eeskätt kohalikus teata­jas. „Oleksile" ei maksa palju rõhku ase­tada, need killud on jutuajamistelt korja­tud ja tagantjärele tarkuseks.

Soovin sellegi poolest uuel algaval aastal tegusust ja edu Juuru vallas kavan­datud ettevõtmistes. Ja endale hoiatu­seks, et on kohe asju, mille liigutamisel õhk paremaks ei lähe.

Samal teemal:

  • Salmiste, Eino. Oxford Park - ootused ja tegelikkus. - Juuru Valla Teataja, 2011, nr 10 (120), november.

  • Lind, Piibe. Tuues positiivseid arenguid Juu­ru valda. -Juuru Valla Teataja, 2011, nr 11 (121), detsember.