Eksootiline linnufarm

Kui vaateväljast kadusid kiviaiad, kadastikud jm, leidsime end keset eksootilisi linde Laasu talu jaanalinnufarmis. Peremees Elmet tegi meile ringkäigu farmis, kus jaanalinnud, emud, nandud, faasanid jne.

Huvi oli kõigil suur ja küsimusi tuli hulgaliselt. Peremehe iga seletus ja vastus oli riukaid täis. Astusime ka talupoodi, kus müüdi omatehtud suveniire ja kreeme.

Maasi ordulinnusega tutvudes einestasime - pirukad ja mahl kulusid marjaks! Karja kirikust Angla tuulikumäele, sealt Panga pangale kulges teekond, kuni päeva lõpetuseks sõideti Tihemetsa tallu, kus perenaine oli meile valmistanud õhtusöögi: piiramatus koguses suitsulesta, räime, rollmopsi, sooja kartulit külma kastmega jne. Tuju tõstmiseks oli laual koduõlu. Kohalikult lõõtspillinaiselt Õielt tuli lugusid nagu varrukast. Seltskond laulis kaasa ja meie Aime sai lõõtspillil käe valgeks.

Teine päev algas Kuressaare piiskopilinnusega tutvudes ning seejärel olimegi valmis esmatutvumiseks Vilsandiga. Viibisime Loona mõisa aiamajas, kus asub muuseum fossiilide ja kivimite näidistega. Loonalt sõitsime Papisaare sadamasse, sealt väikeste paatidega Vilsandile.

Paadisõit oli üpris ekstreemne, sest vesi oli alanenud ja oli oht põhja kinni jääda. Aga paadimehed olid oma ala spetsid.

Õnnelikult kaldal, viisid meid edasi veomasinad. Meid ootas lahke pererahvas toeka sooja lõunaga - seljankaga, kus lusikas võis püsti seista. Pärast kosutavat sööki tutvusime ökosüsteemide energiamajaga, mis on ainulaadne kogu Euroopas.

Vestlus- ja lauluring Tättega

Muinsusväärtusega energiatõhusa maja saalis istus ei keegi muu kui Jaan Tätte, kellega meile oli korraldatud vestlusja lauluring. Ruttu saavutasime sooja kontakti.

Jaan ütles, et ilus on mõelda, et kogu elu on looming ja nõnda on ta oma elukest võtnud ning püüdnud elada nii, et kõik tunduks muinasjutu moodi. Vilsandil on ta tundnud õnnehetki ja rõõmu oma elu üle.

Paljud hetked on saanud lauludeks ja neid ta meile lauliski.

Tema kuulamine-nägemine läks südamesse, nagu oleksime väga heal sõbral külas. Lihtsa muheda sellina rääkis ta vürtsikalt oma laulude sünnilugudest.

Kõige uhkemalt tundsid end Randvere kandi inimesed, sest sealt on pärit Jaani naine. Tugeva aplausiga saatsime Jaani pooleli jäänud müüritööle. Jalutasime veel saarel, kuni veoautod meid taas sadamasse sõidutasid. Kuressaares otsustas igaüks ise: kes hotelli puhkama, kes linnaga tutvuma.

Ärasõidu hommikul anti veel linnas vaba aega. Vallutasime ökopoe Saarte Sahver ja ostsime ära pea kogu poe sinepivaru. Porgandileiba kõigile soovijaile ei jätkunudki. Ringreis jätkus peatusega Tehumardi lahinguväljal, käisime Sõrve sääre tipus ja täiendasime oma kivikollektsioone.

Järgmine peatus oli seebikojas, kus meid pühendati külmpressi meetodil seebi valmistamise saladustesse ning kostitati ainulaadses aiakohvikus. Ostsime kaasa ökoseepe ja eeterlikke õlisid ning hüvastijätuks laulsime Viimsi valssi. Vahva elamus oli!

Ei saanud peatumata mööda ka Kaali meteoriidikraatrist ja külastuskeskusest. Ning seejärel viis tee käsitöömeister Sirje Tüüri tallu.

Toredaks üllatuseks viis reisijuht Moonika meid oma jutuga filmi "Siin me oleme" tegevuspaikadesse. Kui Virtsus bussi istusime, käivitas ta filmi ning aeg läks lõbusalt ja kiiresti.

Aitäh taevastele vägedele, kes andsid ilusa ilma, aitäh kõigile, kes selle eheda meretaguse reisi organiseerisid. Ei saa ütlemata jätta, et reisiseltskond oli üskmeelne ja vahva.

Kui tahate seda kõike kogeda, käige ise samas ära. Ühe kirjatükiga kõike edasi anda on võimatu.