Kõikidel kursustel on osalenud ja osalevad edaspidi Võru, Vastseliina ja Misso valla tööealised inimesed. Veeohutuskoolitusel keskendutakse ohtudele vees, nende vältimisele, uppuja päästmisele, erinevatele päästmisvõtetele- koolitus koosneb loengust ning praktilisest tunnist basseinis. Koolitusel osalejad saavad praktiliselt läbi proovida, kui raske on ohtu sattunud inimest veest välja tuua, mis on sellega kaasnevad ohud. Ka siin peavad osalised olema täisealised.

Kes saab taolisi projekte esitada?

Nagu teada, saab tervislike valikute ja eluviiside soodustamise meetme kaudu toetust taotleda vaid siis, kui taotlejal on terviseprofiil. Kuna Võru vallal seda arengudokumenti ei olnud, alustas vallavalitsus 2010. aasta alguses selle koostamist. Kogu töö terviseprofiili kallal kujunes oodatust töömahukamaks ja arutelutihedamaks. Pole ju saladus, et tervisedenduse eest vastutav spetsialist on olemas väga vähestes omavalitsustes. Selle asemel on tervisedenduse valdkond jaotatud muude spetsialistide vahel, kes peavad oma põhikohustuste kõrval täitma ka ühekordseid ülesandeid. Seetõttu kipub erinevate analüüside koostamiseks alati aega nappima. Terviseprofiili loomine oli ääretult põnev ja mõtteid koondav, sest sisuliselt oli tegemist kogu omavalitsuse erinevate töövaldkondade koondanalüüsiga. Sellele lisandus suurepärane meeskonnatöö kogemus.


Osa projektist edukalt selja taga

Projektis olid planeeritud täiskasvanute ujumise algõpetuse 10-tunnised kursused, esmaabi- ja veeohutuskoolitused, infostendide ja päästerõngaste paigaldamine järvede äärde ning projekti lõpuürituse korraldamine.

Praeguseks on projekti algusest möödunud viis kuud ja me saame öelda, et projekt on edukalt käima läinud. Esimesed 45 inimest on läbinud ujumise algõpetuse kursused ning 50 inimest esmaabi- ja veeohutuskoolitused, järvede äärde on paigaldatud infostendid koos päästerõngastega, seda juba selle suve ujumishooaja alguses.

Julgustan kõiki omavalitsusi taotlust ise koostama. Isiklik praktika näitab, et kui projektitaotlus on korralikult ja põhjalikult läbi mõeldud, on seda ka palju lihtsam ellu viia. Parim lahendus on see, kui taotluse kokkupanija ja elluviija on sama isik.

Mõistlik on võtta projekti idee loomiseks aega. Otsige uusi lahendusi ja innovaatilisi ideid. Juba projektitaotluse koostamise ajal soovitan küsimuste tekkimisel pidada nõu Elukestva Õppe Arendamise SA Innovega. Mu enda kogemus näitab, et nende näpunäited on igati asjalikud ja hoiavad ära palju eksimusi. Teiste kolleegidega suheldes ja Eesti tavasid vaadeldes jääb sageli mulje, et meie arusaam tervise-edendusest piirdub tihtipeale kepikõnniürituste korraldamise ja kõnnikeppide hankimisega. Olen mõistnud, et parimad ideed sünnivad vestlustest tavakodanikega, nende mõtete ja soovide ärakuulamisest. Ka projekt „Tunneme ennast turvaliselt vees" on mõeldud kõigile nendele tublidele ja toredatele Võru, Misso ja Vastseliina valla elanikele, kes soodustavad maksumaksjana valla arengut.