28. okt - 3. nov oli mul õnn osaleda Hollandis Grundtvigi projekti töötoas „Vital villages - Planning and Development". Grundtvig on Euroopa elukestva õppe programmi täiskasvanuhariduse allprogramm. Programmi eesmärkideks on edendada Euroopa erinevate riikide täiskasvanud õppijate ja täiskasvanute koolitajate vahelist koostööd, laiendada täiskasvanute õppimisvõimalusi ning tõsta täiskasvanuhariduse kvaliteeti ja populaarsust Euroopas. Koos Eestiga olid kogunenud 11 riigi esindajad, kes tutvustasid oma tegemisi ja toimetamisi.

Mida tegite töötoas?

Töötoas oli võimalik põhjalikumalt tutvuda Hollandi väikekülade elukorralduse ja seltsitegevusega. Nägime, kuidas on võimalik erinevaid projekte ellu viia kõikide instantside koostöös. Näiteks tuulegeneraatorid. Kõigepealt toimusid kokkusaamised ja läbirääkimised maaomanike, omavalitsuste ja tootjate vahel. Räägiti plussidest ja miinustest. Ja need, kes on oma maale lubanud need generaatorid paigaldada, on nüüd väga rahul. Saavad nad ju ise en

dale elektrienergiat toota ja müüa seda ka teistele. Kõige tähtsamaks peetakse ikkagi rohelist eluviisi. Töötoas õppisime ka koostama paikkonna arengukava. Lõputööna valmis nn. virtuaalarengukava. Sellega polnud ma varem kokku puutunud ning saadud kogemust on võimalik edaspidi ka meil rakendada. Projekti lõppedes anti meile üle koolituse läbimist tõendav sertifikaat.

Kas meil oleks midagi Hollandi kogemustest õppida?

Kindlasti. Kõige olulisem oleks, kuidas teha koostööd nii külaseltside, omavalitsuse aga ka riigi vahel. Hollandis rõhutati korduvalt, et initsiatiiv peab kõigepealt tulema alt. Ideed on vaja vaagida läbi koos kohaliku omavalitsusega ning kui leitakse ühisosa, siis arenevad asjad ka edasi. Loomulikuks peeti seal omavalitsuse moraalset kui ka rahalist tõhusat toetust. Eriti rõhutati seda, et igal külal peab olema oma arengukava.

Kas Grundtvigi projekti töötubasid korraldatakse igal aastal?

Jah. Ka järgmisel aastal korraldatakse sama projekti raames samalaadne koolitus. Oleks tore, kui keegi saaks ka meie vallast selles osaleda. Iga reis avardab silmaringi, võimaldab tutvuda erinevate riikide inimestega ja nende tegemistega. Eelduseks on, et olete aktiivne, oskate inglise keelt ja osalete täiskasvanuõppes.