Ööbisime Jokijärve ääres koguduse leerikeskuses.

Õpetajatele sobivalt külastasime nii tillukest Huttu külakooli kui Taivalkoski lasteaeda, alg- ja põhikooli ning gümnaasiumi. Teatavasti algab Soomes kool varem kui meil. Olles ise puhkusereisil, oli mõneti kummaline sattuda sinna just taivalkoskilaste esimesel koolipäeval keset üsna argist koolimelu. Aga seda huvitavam.

Just gümnaasiumis ehk lukio 's oli südantsoojendavaid kohtumishetki nii õpetajatega Comeniuse projekti päevilt kui ka just äsja Illukal laagris viibinud noortega. Päris mitmel meist on Taivalkoski inimestega juba isiklikke sidemeid ja mälestusi ühistest tegevustest.

Olles juba kord Taivalkoskil, tuleb kindlasti üle vaadata ka sealsed suurepärased sportimisvõimalused. Petri Voutilaisega käisime Taivalvaaral suusahüppemäge vaatamas ning kärestikulist Iijoki jõge imetlemas. Kuna sel aastal on palju sadanud, on vett veekogudes palju ja Iijoki kärestik oli varasemaga võrreldes tunduvalt võimsam ja metsikum. Petri Voutilainen demonstreeris meile aga lahkesti, kuidas osav mees sellises veemöllus  kajakiga toime tuleb.

Järgmiseks sihiks oli Posio Lapimaal ning seal asuv Soome tuntuima tarbekunstniku Anu Pentiku muljetavaldav keskus ja galerii. Samuti ei saa Taivalkoskil olles jätta käimata vanas Jalava kaupluses.

Suurimaks elamuseks oli enamikule Julma-Ölkky kanjonijärv. 3 kilomeetri pikkune kitsas järv kulgeb püstloodis kaljude vahel, mille maksimaalne kõrgus ulatub 50 meetrini ja teist samapalju vee alla. Ühes kohas on säilinud 4000 aasta vanused kaljujoonised. Seda järve paadiga läbida on müstiline kogemus.

Seltskonda rõõmustasid ka porod ehk põhjapõdrad, keda jätkus nii pildistamiseks kui niisama vaatamiseks vist piisavalt.

Oleks ehk tahtnud nendeks päevadeks pisut soojemat ilma. Aga see on ka ilmselt ainuke, mis meil puudu jäi. Kõik muu oli suurepärane. Meelde jääb soomlaste sõbralikkus, avatus ja muhe naljasoon ning lihtne siiras olek. Tore, et nüüd on paljudel meist  isiklik suhe selle kauge põhjakandiga ja sõprussidemed ei ole enam pelgalt formaalsed.

Jääb üle öelda tänu reisi korraldajatele ja võõrustajatele ning oodata omakorda taivalkoskilaste külaskäiku Illukale!