Saab süüa värskeid naate, nõgeseid, kuusekasvusid ja mida kõike veel. Silm lööb särama erkkollastest rapsipõldudest ja puhkab helerohelistel oraseväljadel. Ilus on see Mäksamaa! Vallamaja kõrval käib kureisa tähtsa näoga ringi ning viib oma pessa- Poka suveresidentsi järjekordse oksarao või rohutirtsu, et pälvida sellega oma kaasa heakskiit. Varsti on sealt pesast vist imesid oodata...

Imetlusväärne on see, kuidas meie põllumehed, ikka ja jälle, iga aasta, hoolega oma põllud sirgeks künnavad, täpselt külvavad ning põlde edaspidi armastusega hooldavad. Andku Taevaisa neile sel aastal imelist saaki!

Imedest või imetlusväärsustest räägiti 24. mail Melliste koolis Comeniuse projekti üritusel, kus toodi välja eri riikide või regioonide viis imet. Need olid eelkõige kuulsad ehitised ja loodusobjektid; itaalastel ka näiteks toit (pasta). Eesti imedeks valiti välja meie laulupeod, Eesti loodus, meie talv, meie must leib ja E-riik. Tegelikult oli ka see ime, et niipalju väliskülalisi oli korraga Mäksa vallas - 6 eri riigi esindajad; sellist asja pole ametlikult enne vallas olnud. Koolile ja õpetatajele aga suured tänud vahva ürituse ja külalistele väärilise vastuvõtu korraldamise eest!

Võiks aga küsida, millised on need imed või väärtused meie vallas? Mida teie arvate? Seal, Comeniuse päeval, ütlsein välja, et meie valla imetlusväärsusteks võiksid olla Emajõgi ja teised meie väikesed jõed ja järved, meie tugevad mehed (tõstjad ja triatleedid) ja asjalikud aktiivsed naised (juhid ja sädeinimesed), heal järjel põllumajandus (haritud põllud, kogemustega põllumehed, tugevad ettevõtted), meie (rahva) kultuur ja seltsiliikumine ning pühad ajaloolised paigad (Lingutusmägi, Kiigeoru, allikad, Linnamägi, Akali asulakoht jne). Neid imesid on kindlasti veel ja imesid võib tulla juurdegi meie valda.

Näiteks väike ime sündis Kodupaigapäeval, 19. mail kell 12.00, kui kogu vald korraga kokku sai! Seda küll vähendatud valla mudelil - Käbitare platsil, kuhu oli joonistatud Mäksa vald oma piiride ja küladega ning kaksümmend korda väiksema arvu inimestega kui vallas elab, kuid proportsioonid oli paigas. Kodupaigapäevast saab selles lehes eraldi lugeda, siinkohal tahan veelkord tänada kõiki, kes selle päeva organiseerimisega vaeva nägid: Aile Kilgi, Lea ja Avo Lüpsik, Kristel Taaramäe, Toivo Nursi, Tulvi Orrin, Uno Lehepuu, Ralf Salem, Tarmo Lillo, Maire Roonurm ja Anita Kolk! Eraldi tänan Aasa Sulgi, kes oli selle päeva idee au-tor ja Timo Suurmanni ning Leane Moritsat!

Ime on ju alati ka see, kui laps kooli lõpetab. Imestame, kui palju peab tänapäeval õpilane pingutama, et kõik programmid läbitud saaks! Pingutused on aga vaeva väärt - 5. juunil on Melliste Algkooli kuuenda klassi pidulik lõpetamine. Meie kooli lõpetajaid on sel aastal küll vähe, aga kõik seitse last on tublid õpilased! Kosutavat tuult neile tiibadesse! Lastekaitsepäeval olgem siis eriti oma laste päralt ja pidutsegem koos nendega nii Käbitare platsil 1. juunil kui Äärekopli talus 2. juunil.

9. juunil on aga tulemas järjekordsed Vooremäe mängud Võnnus ning 9. ja 10. juunil Melliste triatlon. Kutsun meie valla elanikke ja eriti noori mõlemale võistlusele nii osalema kui kaasa elama!

Nojah, lõpetuseks, väike ime on seegi, et vald sai endale uue auto ja traktori! Tõsi, (elektri)auto on CO2 rahadega meile riigi poolt antud

5. aastaks kasutamiseks. Ja traktor on ikka kasutatud Belarus. Traktor oli vallale hädavajalik, sest eelmine kippus juba lagunema. Nüüd saame kindlamalt oma igapäevast valla eest hoolitsemise tööd teha.

Imelisi rõõmsaid hetki suveks! Olge terved!