Tallinna jalgrattanädala peakorraldaja ja rattaentusiasti Risto Kalmre sõnul avaldab festival austust jalgrattale kui mõtteid ja tegusid inspireerivale nähtusele ning näitab, et jalgratas on linnakultuuri lahutamatu osa - seda ka järjest kasvava ratturite arvuga Tallinnas. "Meie eesmärgiks ongi pakkuda innustust ja kokkupuutepunkti kõigile praegustele ja ka tulevastele jalgratturitele, julgustada inimesi igapäevaselt ka linnas liiklemiseks jalgratast kasutama ning viia Tallinn seeläbi sammukese võrra edasi rattasõbralikuma tuleviku suunas," sõnas Kalmre.

Tallinna jalgrattanädala rahvaüritused saavad stardi 2. juunil kell 19 kinos Artis, kus toimuvad festivali selgroogürituse, maailmakuulsa jalgrattafilmide festivali Bicycle Film Festivali Tallinna programmi linastused. Kokku näeb sel aastal lisaks Tallinnale veel 27s valitud suurlinnas üle maailma aset leidva Bicycle Film Festivali raames Artises ja NO99 Põhuteatris toimuvatel seanssidel kokku 38 lühi- ning 5 täispikka jalgrattafilmi.

Reedel, 3. juunil koonduvad rattanädala sündmused alates kella 17st Rannamäe parki ehk Skoone bastionile. Seal ootavad rattafänne ees BMX-jämm, filmilinastused ning Soome legendaarse rattadisaineri Olli Erkkilä jalgrattanäitus. Öö saabudes on kõik jalgrattalised palutud Bicycle Film Festival Tallinna peole F-Hoones.

Laupäeval, 4. juunil jõuab Vabaduse väljakule Inglismaal ja Uus-Meremaal laineid löönud minidroomivõistlus Red Bull Mini Drome. Minimõõtudes ehk harilikust velodroomist umbes kümme korda väiksema nn minidroomi 25-meetrisel rajal oodatakse võistlema eelkõige kõiki fixed gear'i või trekisõitu harrastavaid rattureid, kuid jõudu saab proovida ka vabaklassis. Registreerimine minidroomivõistlusele läheb lahti 18. mail aadressil www.redbull.ee. Pärast võistlust on kõik kohaletulnud palutud hilisõhtusele ühissõidule NO99 Põhuteatrisse, kus toimub öine kinoseanss ja rattapidu ning eestlaste eestveetava ümberehitatud jalgrataste kaubamärgi Anthony Clay esitlus.

Tallinna jalgrattanädal tipneb 5. juuni keskpäeval Vabaduse väljakult algava ning Kultuurikatlani viiva jalgratastega linnas liiklemist propageeriva kultuuripealinna rattaparaadiga. Hüüdlausega "Pedaalime linna rattarikkaks" otse mööda rattaliiklusele avatud sõiduteid läbi linna pedaaliv kogupere-massisõit jätkub kultuurikilomeetri suvehooaega avava kultuuriprogrammi ja rattalaadaga, kus saab lisaks rataste ja rattajuppidega kauplemisele pidada piknikut, osa võtta „Hea liikleja" päeva aktsioonidest ning nautida kontserti, kus astuvad üles mitmed Eesti artistid eesotsas „Eesti Laulu" võistlusest tuntust kogunud MIDiga. Kultuuripealinna rattaparaad on ühtlasi osa ka Tallinna vanalinna päevade programmist.

Kõik Tallinna jalgrattanädala sündmused peale pidude ja filmilinastuste Artises on pealtvaatajatele ja osalejatele tasuta.

Tallinna jalgrattanädal kuulub Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011 programmi. Paraadi aitavad läbi viia Tallinna kesklinna valitsus, Tallinna kommunaalamet, Tallinna transpordiamet, Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuamet, Premia, Rattarikkaks algatus, Säästva Eesti Instituut ja Tallinn 2011 koostööpartnerid. Sündmus toimub koostöös CIVITAS MIMOSAga.