Pärdi teosed kõnelevad helilooja kõrgendatud kodanikutundest, looja vaimsusest ning sügavast maailmatunnetusest.

Tallinna vapimärk antakse füüsilistele isikutele linnapoolse erilise austusavaldusena. Vapimärgi annavad autasustatavale kätte linnavolikogu esimees ja linnapea Tallinna päeval, 15. mail linna aukodanike pidulikul koosviibimisel Tallinna raekojas.

Taotlusi vapimärgi andmiseks on õigus esitada linnavolikogu komisjonidel, fraktsioonidel, linnavolikogu ja linnavalitsuse liikmetel ning linna ametiasutustel. Linnavalitsus esitab laekunud taotlustele tuginedes oma ettepanekud vapimärgi kandidaatide kohta linnavolikogule. Vapimärgi andmise otsustab linnavolikogu.

Arvo Pärdile hindamatu heliloomingu eest, mis on rikastanud maailmakultuuri ja tugevdanud meie identiteeti, vapimärgi andmise taotluse esitas linnapea Edgar Savisaar.

Tänavu seati vapimärgi andmiseks üles nelja silmapaistva isiku kandidatuur – lisaks Arvo Pärdile taotleti vapimärki Birgitiinide kloostri vaimulikule, preester Vello Salole, A. Alver Arhitektid OÜ arhitektile Andres Alverile ja Tallinna Tehnikakõrgkooli geoloogiaprofessor Rein Einastole.

Vapimärke on antud alates 1997. aastast. Seni on välja antud 18 vapimärki. Tallinna vapimärgi kavalerid on muusikud Neeme Järvi, Eri Klas ning Veljo Tormis, kirjanik Jaan Kross, maalikunstnik Olev Subbi, arhitekt Dmitri Bruns, ühiskonnategelane ja kunstnik Heinz Valk, Eesti Lähimineviku Okupatsioonide Muuseumi rajaja Olga Kistler-Ritso, president Lennart Meri, emeriitprofessor Mati Hint, näitleja Ita Ever, kultuuriajaloolane Jüri Kuuskemaa, poliitik ja ühiskonnategelane Edgar Savisaar, ajakirjanik Urmas Ott, president Arnold Rüütel, Eesti vabadusvõitluse ajaloo, ideede ja rahvuslike põhiväärtuste propageerija Jüri Uppin, lastekirjanik Ellen Niit (Kross) ja Vana Baskini Teatri kunstiline juht Eino Baskin.