Üheks Türi valla taluks, kes huvilisi külla ootab, on Ale talu Mäekülas. Taluperemees Koit Tederi sõnul on tegu põhiliselt missioonitundest ajendatud üritusega. „Ma ei usu, et sellest mulle mingit rahalist tulu tõuseks, pigem on tegu sooviga näidata just noortele, et ka maal on võimalik hakkama saada ja ära elada," tõdeb ta. „Seda, et maal ainult joodikud ja asotsiaalid elavad ei maksa uskuda, kuigi selline tunne vahel uudiseid kuulates jääb.

Siin on ka normaalseid inimesi, kes ei teeni oma igapäevast leiba kusagil suurtootmises, vaid oma talus. Ei usu, et pealinna inimesed meile kohe külla kipuks, pigem on oluline kutsuda külla just kohalik inimene, eriti noored. Ehk on sellest algatusest abi ja ka teised piirkonnad lisaks Türi vallale ja Järvamaale võtavad tulevikus midagi sarnast korraldada," lisab Teder.

Idee päeva korraldada saadi Koit Tederi sõnul eelmise aasta Ahvenamaa- reisilt. „Seal on taoline ettevõtmine toiminud juba aastaid. Loomad lastakse välja, õuedes saavad lapsed põhupallidel hullata, kõigil on midagi teha ja vaadata."

„Huvilistel on võimalus külastada talusid, tutvuda sealsete tegemistega, maitsta talutoitu, teha käsitööd ja osta koju kaasa kohalikke tooteid. Igal talul on oma programm. Tulge veenduge, et maal on mõnus, ning nautige päeva Järvamaa taludes," ütles MTÜ Lõuna- Järvamaa Koostöökogu tegevjuht Ülle Leesma.

„Elu maal on hääbumas. Kuna maapiirkondades napib töökohtadest, siis lahkub maalt palju peresid, kes asuvad elama linnadesse. Kui kõik inimesed maalt lahkuvad, kes hakkab siis linnainimeste toidulauda katma."

Leesma sõnul soovitakse projekti kaudu väärtustada maaelu ning elu taludes. „Soovime välja tuua peale raske töö ka positiivseid väärtusi, mida maal elamine pakub. Mida aeg edasi seda rohkem hakatakse hindama looduslähedust ning tervislikke eluviise. Seda kõike soovivad avatud talud näidata ja pakkuda. Ehk tekib mõnel külalisel mõte, et võiks maale elama tulla. Lapsed ei tea enam, kust tuleb piim poelettidele või leib riiulitesse," selgitas ta.

„Linnalapsed, kellel maal ei ole sugulasi ega vanavanemaid ei ole näinud, kuidas toimub heinategu või kuidas kasvab kartul, kurk või tomat. Et inimesed ei võõrduks maaelust, selleks tuleb näidata elu maal ning propageerida meie tunnuslauset: maal on mõnus," ütles Leesma.

Avatud Talude Päev toimub MTÜ Järva Arengu Partnerite ja MTÜ Lõuna-Järvamaa Koostöökogu koostööprojektina ning on rahastatud Leader programmist.

Türi vallas ootavad külalisi

ALE TALU

Teravilja- ja rapsikasvatus, Mäeküla,Türi vald
Igal täistunnil (kell 11-16) minnakse talus ringkäigule koos peremehega. Käsitööselts Käbedad tutvustab taluteemalist näitust.
Vanad asjad meie elust - pakutakse maitsta toite meie vanemate ja vanavanemate toidulaualt, taustaks kohalikud pillimehed, mängunurgas tegevust lastele ja ka suurtele, „kopajuhi" võistlus. Tehakse lõbusõitu veoauto GAZ AI AI kastis Ale talu ja Rehela talu vahel. Vaatame põldusid ja talus vajaminevat tehnikat.

REHELA TALU

Hobi-aiandustalu, Mäeküla, Türi vald
Lastele avatud mänguväljak, batuut, kiiged, mängud terve päeva jooksul. Kehakinnituseks talutoitu! Ajalooleidude ja ilmavaatluse väljapanekud talu peremehe aastatepikkusest uurimistööst.

TAKKASAARE TALU

Piimatootmistalu, Karjaküla, Türi vald
Võimalus tutvuda taluga ning sealsete elanikega - lehmad, kitsed, kodulinnud. Kuidas jõuab piim poodi ja kustkohast saab kõik alguse, seda kõike on võimalik näha Takkasaare talus! Väljapanekul tutvustame talutehnikat. Avatud on küla käsitöötegijate tööde väljapanek ja müük. Talukohvikus saab linnulaulu saatel kohalike perenaiste küpsetisi ja kohvi nautida. Lapsed saavad mürada ja hüpata põhupallidel, sõita HTV-ga ja palju muudki põnevat teha!

JÕEÄÄRE TALU

Aiandustalu, Kirna, Türi vald
Tutvume kauni maakodu, suurte kasvuhoonete ja köögiviljakasvatusega. Avatud väike turg ja kohvik kohalikest toodetest. Mesinik müüb värsket mett ja mesilastega seotud tooteid. Türi Käsitöötoa poolt on avatud käsitöö näitusmüük teemal "Taimest tulnud". Erinevates õpitubades saab tutvuda käsitöömeistrite tegemistega ja soovi korral ise kaasa lüüa. Kogu päev on võimalik nautida taimedega värvimist ja näha oma silmaga, milliseid värve saab taimedest välja võluda. Oled oodatud veetma kaunist suvepäeva looduses ja nautima looduspuhtaid Eestimaa tooteid. Saad täiendada ka oma toidulauda värske ja hea kraamiga ning teha kaupa talvevarude soetamiseks.

KÄÄRA TALU

Veisekasvatustalu, Jändja, Türi vald
Tuuritame traktori kärus mööda karjateid, vaatleme imeilusat loodust, tutvume karja, heinateo, heinaveo, viljakuivatitega.

PÕLLEMAA-SAARE TALU

Lüpsikari, lihaveised, Põikva, Türi vald
Vaatame piimakarja ja lihaveiseid, ratsutame, joome naturaalset piima, sõidame ATV-ga, hüppame põhupallidel ja batuudil ning naudime tegemisi maal!

LIIVA TALU

Aiandustalu, puidutöötlemine, Türi-Alliku, Türi vald
Tutvustame talu tegevusi ja puutöökoda.
Meisterdame töötubades tööriistakaste, linnupuuri, saeme nagu vanasti - käsisaega. Pereisad teevad vigursõitu aiatraktoril. Koluvalma talu peremees Toomas Lepind keedab lambarasvast seepi. Punume näpunööri.
Avatud on talukäsitöö näitus - müük kohalikelt tegijatelt.
Toimub suvekübarate demonstratsioon. Müügil varane köögivili ja maitserohelist. Kohalik mesinik Peedo Läll müüb Sepa talu värsket mett!
_________________________________

Tee pilti
Avatud Talude Päeval taludes tehtud fotod saab saata konkursile, kus valitakse välja parim foto iga talu kohta.
Infot leiad www.koostookogu.ee või www.jap.org.ee)