Lumetõrjet tehakse avalikel teedel ja avalikuks kasutamiseks tunnistatud erateedel

Saue Vallavalitsus korraldab regulaarset lumetõrjet kõikidel vallale kuuluvatel avalikel teedel ja kõikidel erateedel, mille kohta on sõlmitud tee avaliku kasutuse lepingud.

Riigimaanteedel (lisaks suurtele maanteedele nt Maidla-Kiisa tee, Ääsmäe- Hageri tee, Valingu- Jõgisoo tee, Saue-Hüüru tee, Laagri-Vanamõisa tee jt) korraldab lumekoristust Põhja Regionaalne Maanteeamet ning kõik küsimused tuleb esitada Maanteeinfo numbritel.

Tavaolukorras ja väiksemate lumesadude korral anname oma parima, et teed oleksid lahti lükatud hommikul kooli- või töölemineku ajaks või õhtul töölt tuleku ajaks. Siiski on igal aastal 3-4 suurt lumetormi ja tuisku, mille korral tuleb arvestada kuni 12 tunnise hooldustsükliga ning kestva lumesaju- ja tuisu korral pole võimalik tagada, et teed oleksid hommikuks või õhtuks lumest puhtad. Siis toimuvad tööd jooksvalt. Väga raskete ilmastikuolude korral pikeneb hooldustsükkel kuni 24 tunnini.

Esimeses järjekorras puhastatakse teed, kus liigub koolibuss, seejärel Laagri, külade ja uusasumite läbivad- ja jaotus tänavad ning viimases järjekorras kõrvaltänavad.

Lumekoristamisel oleme sõltuvuses ka riigiteede puhastamisest. Ei ole mõtet hakata väiksemaid sissesõite puhastama, kui suur riigitee veel maanteeameti poolt puhtaks ajamata.

Kõikidel teistel erateedel ja juurdepääsuteedel on lumetõrje korraldamine maaomaniku kohustus. Suurte lumetormide korral (neid oli eelmisel aastal mitu korda) tagab vald nimetatud kinnistutele juurdepääsu, kuid see toimub alles pärast seda, kui põhiteed on lahti lükatud ja seda hiljemalt 36 tunni jooksul lumesaju lõppemisest.

Lumevallide koristamine on kinnistu omaniku kohustus

Tiheasustusalal peab iga kinnistuomanik vastavalt Saue valla heakorraeeskirja § 2 lg 2 järgi tegema lume- ja libedustõrjet kinnistuga külgneval kõnniteel. Seega ei tasu pahandada lükkaja peale, kes teeb puhtaks vaid tänava, jättes aiavärava taha lumevalli, kuna selle koristamine on otse-ne kinnistu omaniku kohustus. Seepärast on soovitatav hoida labidas värava lähedal.

Tähistage sissepääsuteed ja ohtlikud kohad erateedel

Suure lumesaju ja tuisu korral on põllud ja heinamaad ühtlaselt valged ning teinekord ei saa ka valgel ajal aru, kus on tee või et tee kõrval asuv kraav on triiki täis tuisanud.

Sellepärast palun tähistage oma sissepääsuteedel nii ärakeeramise koht kui ka tee trajektoor tähispostidega. Eeskätt tuleks seda teha seal, kus on tee kõrval kraav, kurvid, ohtlikud kohad jne. Kraavi külili vajunud traktori väljatõmbamisele kulub palju aega ja seni tööd seisavad.

Traktorijuht ei vastuta tee kehvast olukorrast tulenevate kahjude eest- näiteks kui tee on väga rööpas, siis on juhtunud, et sahk on lükanud tee keskosa lahti. Sellised kohad palume samuti vajadusel tähistada infosildiga.

Koristage või tähistage tee äärte paigaldatud kivid

Igal aastal teevad suurt pahandust majaomanike poolt teede äärtesse muru ja hal-jastuse kaitseks paigaldatud kivid. Eelmisel talvel, kõige suuremate lumesadude ajal, juhtus korduvalt, et lume alla mattunud kivi tõttu purunes sahk ning see põhjustas mitmetunnise viivituse tööde tegemisel. Selleks tuleks teemaale paigutatud kivid talveks koristada või tähistada vähemalt 1-1,5m helkuriga tähispostiga (teibaga) .

Tähistage kohad, kus Te ei soovi lumetõrjet

Palju on eraomanikke, kellel on unikivisillutised, lillepeenrad, põõsad või muu erilahendus ja on olnud juhtumeid, kus lumetõrje tehnika on neid kohti kahjustanud. Lume ja tuisu korral ei paista need välja ja traktoristile näib kõik ühtse lumevaibana, seda eriti öösel.

Sellised rajatised tuleb kõik tähispostidega tähistada. Juhul, kui eraomanik soovib lumetõrjet takistada, tuleb selleks krundipiirile paigaldada sissepääsu tõkkepuud, värav vms. Juhul, kui eraomanikud ei tähista endale tähtsaid rajatisi, ei saa lumelükkajat süüdistada nende lõhkumises.

Sissesõiduteede ääred peavad olema võsast puhtad

Suureks probleemiks on ka lumelükkajatele need teelõigud, kus teepervelt on võsa teele kasvanud või suure puu oksad on langenud madalamale kui 3.5 meetrit nii, et tee läbimine lumesahaga muutub võimatuks.

Teavitame erateede omanikke, et lumetõrjet teostaval traktorijuhil on õigus teha otsus ja jätta teelõik lükkamata, et mitte lõhkuda oma tehnikat.

Suure lumesaju korral vältige tänavate ääres parkimist

Suure lumesaju ja tuisu ajal on soovitav mitte parkida oma autot sõidutee ääres. Parkivad autod takistavad lumetõrjet ning põhjustavad autoomanikule lisaaega ja kulu hilisemal autoümbruse lumest puhastamisel. Samuti on juhtunud, et sahaga lükatav lumi on parkivat autot kriipinud.

Tean, et seda soovitust on raske järgida mitmel Laagri kitsal tänaval (nt Kuuse tn), sellisel juhul tuleb tagada, et auto ümbrus on lumest puhas ning lume väljaveo päevadel (informeerime sellest korteriühistute kaudu ja valla veebilehel) oleks auto tänavalt ära.

Tegijal juhtub

Tegijal juhtub ja juhtuda võib ka sahamehel, kui ta lund lükates kogemata kriimustab kellegi autot või sõidab puruks kellegi aia. Selliste juhtumite korral palume see korrektselt fikseerida ning informeerida ka vallavalitsust (indrek.brandmeister@saeuvald.ee) Kindlustus katab sellised kahjud.