1909. aastal muudeti Uudeküla külakool Nõmküla 2-klassiliseks ministeeriumikooliks. Ministeeriumikooli õppeplaan ja -programm olid jagatud viiele õppeaastale. Õppetöö toimus alates kolmandast jaost vene keeles (erandiks emakeele-, usuõpetus- ja laulutunnid). Nõmküla 2-klassilise ministeeriumikooli avaaktus toimus 1909. aasta 7. septembril, koolitööd alustati nelja jaoga, 42 õpilase ja kolme õpetajaga. Oma valla lastele oli õpetus tasuta, võõra valla õpilaste eest pidid vanemad aastas kolm rubla maksma ja koolile sülla puid tooma.

Hetki kontsert-aktuselt- saalitäis rahvast elas esinejatele emotsionaalselt kaasa

Pärast tsaarivõimu kukutamist 1917. aastal muudeti kool 6-klassiliseks eesti õppekeelega Uudeküla algkooliks. 1917. aastal oli koolis 122 õpilast.

1920. aastal nimetati kool ümber Tamsalu Algkooliks ja avati esmakordselt seitsmes klass. 1921. - 1922. õppeaastal õppis koolis 213 õpilast.

1944. aastal muutus kool Tamsalu 7-klassiliseks kooliks. Samal ajal avati koolis vene õppekeelega klassid, mis lõpetasid tegevuse 1990ndate keskel.

1957. aastal avati esimene 8. klass ja kool hakkas kandma nime Tamsalu Keskkool. Keskkooli esimene lend lõpetas 1961. aasta kevadel. Oma viimase õppeaasta õppis I lend juba uues koolimajas, mis avati 1. septembril 1960 praeguses asukohas. 1981. ja 1982. aastal ehitati koolimaja ühte otsa juurde õppeklassid ja teise aula ning söökla. Sellest ajast lõppes kahes vahetuses õppimine. Ruumi oli piisavalt, aga maja oli külm ja kõle.
Hetki kontsert-aktuselt- esineb Tamsalu Gümnaasiumi flöödiansambel

Viimaste aastakümnete jooksul on Tamsalu koolis palju remonditud ja ehitatud. Kõigepealt vahetati juurdeehituse aknad, remonditi võimla, aula, köök ja söökla, seejärel jõudis järg nn vana maja ehk algklassimaja kätte. 2010. aasta kevadest 2012. aasta 1. septembrini tuli koolil töötada keerulistes oludes: algklassid õppisid kultuurimajas, vanem osa pidi end mahutama algklassimajja, kasutusel olid ka koridorid.

KOIT programmi toel ehitati juurdeehituse õppeklassid täielikult ümber, jäid katus, välisseinad ja aknad. Klassiruumid said kaasaegse näo, varasema pimeda ja niiske jooksuraja asemel valmis erinevate abiruumidega kergejõustikumaneež, millist pole ühelgi koolil.

Tänaseks on üks õppeaasta uutes ruumides töötatud, maja on väga soe, õpilased ja õpetajad on uute tingimustega rahul, probleeme ei tekitanud ka klaasuksed.
Hetki vilistlasõhtult- omaaegse kooliansambli etteaste

1995. aastast kannab kool Tamsalu Gümnaasiumi nime ja 2013. aastal lõpetab 53. lend. Tamsalu kooli ümmargused sünnipäevad satuvad kahele järjestikusele aastale: 2012 sai keskkool 55 aastaseks ja 2013. aastal möödub koolihariduse algusest 145 aastat. Juba aastaid oleme püüdnud tähistamise ühitada ja kuna aasta tagasi lõpetati pikaleveninud remonti, valisime seekord pidustusteks koolihariduse 145. aastapäeva. Tänaste õpilastega tähistame kooli juubelit uue kooliaasta alguses.

Tamsalu gümnaasiumis õppis lõppenud õppeaastal 400 õpilast ja töötas 35 õpetajat, nende seas kümme vilistlast.

Sünnipäeva tähistati Tamsalu Gümnaasiumis 15. juunil. Tuli kokku 400 vilistlast ja endisi õpetajaid. Traditsiooniliselt mängiti korvpalli, oli võimalik uudistada renoveeritud maja ning õpilaste joonistuste näitust, kohtuda klassijuhatajate ja õpetajatega, süüa koolilõunat. Kontsert-aktusel esinesid laste ja mudilaskoor, poisteansambel ning KSK tantsutüdrukud.

Tamsalu ja Väike-Maarja kalmistul süüdati küünlad lahkunud õpetajate ja koolikaaslaste haudadel. Õhtuse vilistlaspeo juhatasid kooli aulas sisse omaaegsed koolibändid, „Procyon", „Ristiisa", „Valged neegrid", „Orion" ja vilistlastest tantsutüdrukud.

Juubeliks pandi kokku Tamsalu kooli III raamat, mis sisaldab viimase viie aasta infot sõnas ja pildis ning õpilaste kirja- ja kunstitöid.
Kalmistul süüdati küünlad lahkunud õpetajate ja koolikaaslaste haudadel