Lõppenud mängudest hooajal on lühikokkuvõtted ilmunud Tamsalu valla lehes. Hooaeg oli küllaltki pingeline, kuna mängudes tugevamate vastastega oli vaja mängida pika pingiga ehk 10-12 mehega. Neid mänge oli ligi kolmandik. Meeskond mängis stabiilses koosseisus, talvel liitus meeskonnaga endine Eesti koondislane Leho Kraav, kes oma korvpallialase koolituse sai USA-s ning seal lõpetas ka ülikooli.

Kaasa sai ta teha väga tähtsates kümnes viimases mängus. Edukalt tuli meeskonna ohjamisega toime Tamsalu Gümnaasiumi vilistlane Kristo Raudam.

Meeskondade arv oli langenud kuueteistkümneni, samal ajal oli meeskondade tase ühtlustunud. Ühe erandina (Howard Frier) olid meeskonnad komplekteeritud kohalikest sportlastest.

Hooaja edukaim mees oli Priit Pihela (23 mängu), kes viskas kokku 430 punkti, mis andis 228 mehe konkurentsis 7. koha. Meeskonna parim oli ta ka 17, 9 punktiga ja 7,3 lauapalliga mängu kohta. 28. positsioonil on Joosep Kivimäe 250 (20 mängu) ning 12, 5 punktiga mängu kohta. Sama palju punkte kogus ka üks poolfinaali kangelasi Mihkel Mager 24-st mängust. Alo Põldmaa viskas 175 (23 mängu) ja Leho Kraav 171 (10 mängu) punkti ning 17,1 punkti mängu kohta.

Noormängijaist oli edukaim Aron Kuusik 143 punktiga 24-st mängust. Samapalju mänge tegi kaasa ka Cristo Kens. Juhtmängijatest ei saanud Sven Pugonen tööülesannete tõttu rohkem kaasa teha kui 11 mängu ning tervisega kimpus olev Raido Villers 12 mängu.

Meie jaoks suurepärase saavutuse puhul lühike tagasivaade ajalukku. Tamsalu Gümnaasiumi A-klassi noormehed võitsid 1998. a. maakonna meistrivõistlustel esikoha.

!997.a. registreeriti spordiklubi Los Toros ning esimene valik mängudest langes korvpallile. Aasta pärast alustati mängimist maakonna nõrgimas liigas. Mõne aasta pärast jõuti juba maakonna meistriliigasse ning alustati mängimist vabariigi teises liigas. Põhjalikumalt on nendest aegadest juttu Tamsalu spordiraamatus ning kooli almanahhides. 2007.a oli edukas kui II liigas võideti vabariigis põhiturniiril esikoht. Liiga poolfinaalis kaotati aga ühe punktiga Räpina Kotkaste meeskonnale ning võit kolmanda koha mängus andis meeskonnale ainult pronksmedalid.

Viimastel aastatel on mängitud vabariigi esiliigas Tamsalu Los Toros/ Simuna IVAX'i ühismeeskonnana, kus lisaks mängivad veel maakonna parimad noormängijad Rakverest. Meeskonna moodustavad harrastusmängijad, kes käivad tööl või õpivad vabariigi erinevates kohtades.

Olen viimastel aastatel jälginud peaaegu kõiki kodumänge ning võin väita, et mänge on liiga palju. Mängib ju enamik mehi veel vabariigi, valdade ning linnade mängudel, samuti noorte vabariiklikel võistlustel ning ka maakondade erinevates liigades.

Lõppenud hooajal tuli kokku 39 mängu, veel mõned aastad tagasi kui mängiti vabariigi teises liigas ning maakonna meistriliigas, tuli hooajal mängida koguni 63 mängu. Lisaks teevad meeskondade liikmed kaasa ka teistel spordialadel.

Meie kõige pikema staažiga korvpallur Livar Liblik on võitnud arvukalt medaleid vabariigi meistrivõistlustel tuletõrjespordis. Korvpallurid on esindatud Vaasaloppetil ja Marciolonga ning vabariiklikel suusamaratonidel, samuti jooksumaratonidel ja rahvajooksudel. Aktiivselt lüüakse kaasa Los Torose korraldataval ühepäeva 10-võistlusel. Mänge vaadates torkab silma, et vabariigi suurklubide farmmeeskonnad ei suuda konkurentsi pakkuda isegi väikeste keskuste meeskondadele. Tänavu jäi TÜ/Rock'i duubel kuuendaks ning Kalev/Cramo duubel 10. kohale.

Play-off mängud võiks ära jätta, aitaks korralik põhiturniir, kus igal mängul on oluline kaal ning neli paremat meeskonda selgitavad medalivõitjad. Tõsiseks probleemiks on kõrge osalustasu - 1600 eurot. Neile meeskondadele, kes vabariigi karikasarjas ei esine, on osalustasu koguni 1850 eurot. Kindlasti on see üks põhjusi miks meeskondade arv on pidevalt vähenenud. Lisaks meistrivõistlustele osales meeskond ka vabariigi karikasarjas, kus jõuti teise ringi.

Valdade mängudel võideti Tamsalu alagrupp. Finaalis võideti kaks ning kaotati ootamatult Võru meeskonnale ning tuli leppida viienda kohaga. Nendest mängudest on ülevaade ilmunud talvistes lehenumbrites.

Järgmise hooaja plaanid peaksid kokku saama suvel. Korvpallilainel jätkatakse ka suvel. Tamsalu Spordipäeval 26. mail kell 13.50 on kavas korvpallikohtumine „siin ja sealpool raudteed" ning Tamsalu kooli juubelil 15. juunil kell 10.00 toimuvad mängud vilistlaste ning kooli meeskonna osavõtul. Info tel. 5280120 Kristo Raudam.

Rein Tops

Pealtvaataja arvab...

Tublid olete, LOS TOROS'e posid! Suur tänu, et olete kodusaali toonud nii palju suurepäraseid mänge ja pakkunud nauditavat elamust publikule. Olgugi, et mõnikord on vastane osutunud tugevamaks, olete andnud kohalikele noortele võimaluse näha vabariigi korvpallimaastikul tuntud mängijaid ja võimaluse nii teilt kui ka nendelt palju õppida. Loodame, et Kristo ja Rainer eestvedajatena veel niipea ei väsi.

Ahto ja Malle

Müts maha nende meeste ees, kes saavutasid sellise tulemuse oma igapäevatöö kõrvalt ja lisaks esindasid Tamsalu valda ka Eesti valdade Talimängudel, kus mägisid sellest situatsioonist välja maksimumi, viienda koha. Kõige tähtsam on, et nad pole unustanud oma kodukohta!

Toomas, vallavanem


Korvpall. Los Torose hooaja lõpp

Tamsalu Los Torose korvpallimeeskonna hooaja lõpp kulmineerus üleminekumängudega. Kuna jäime maakonna 1. liigas eelviimaseks, tuli mängida Rakvere Ametikooliga, et liigasse püsima jääda.

1. mäng toimus Tamsalus. Viimasel veerandil pääses meie meeskond ette ja väga võitlusliku mängu järel olid meie edunumbrid 83:67.

Teine mäng Rakvere Rahu hallis algas kurjakuulutavalt. Meie meeskonda ei saanud aidata vajalik jõud korvi all Tauno Pukk, kohal polnud ka Dmitri Okatovit. Ametikool oli väljakule toonud vabariigi meistriliigas Hito meeskonnas mängiva Georg Tambre, samuti oli platsil vabariigi teises liigas mängiv pallur ning 3 Rakvere Tarva/Spordikooli mängijat, kes mõned päevad tagasi napilt kaotasid esiliiga finaalis Kirde Kaitseringkonnale. (Juhendi järgi on noormängijatel lubatud osaleda mitmes liigas).

Kolm veerandaega suutsime vastu pidada, siis aga tänu ka selgelt vaenulikult tegutsenud kohtunikele, kes tegid mitmeid arusaamatuid otsuseid, mäng lagunes ja vastu tuli võtta kaotus 50:76.

Kokkuvõttes pääses edasi Ametikool, meie peaksime järgmisel aastal mängima aste madalamal. Küsisime toimunu kohta selgitusi ka Raido Villersilt, kes juhib kohalikke liigasid, seni vastust pole. Kuna aga Rakke võistkond, kes alumise liiga võitis, loobus kõrgemasse liigasse tulekust, on olukord ebaselge ja ilmselt tuleb lahendus alles sügisel.

Meeskond saavutas hooaja lõpus Rakveres toimunud Ferrel Cupil viie võistkonna hulgas hinnatava kolmanda koha. Meeskonnas mängisid sellel hooajal Karel Eesmaa, Mairold Silberfeldt, Siim Suve, Priit Põldmaa, Tauno Pukk, Tõnis Vainus, Kristjan ja Kaarel Nurmsalud, Meelis Kõre, Dmitri Okatov ja mängiva treenerina Jaano Konnapere.

Meeskond jätkab suvel treeninguid, ootame endaga liituma kõiki, kes tahavad korvpalli natuke kõrgemal tasemel mängida.

Jaano Konnapere