Nele Tamme sõnul sai tema tegevus talus alguse 1995. aastal, mil ta koos vanematega pulle kasvatatas. Üleminek mahetootmisele ja ametlik registreerimine toimus märksa hiljem - aastal 2000.

„2009. aastal pühendusin tõsisemalt talule ning ostetud sai lihaveiste põhikari. Möödunud aastal aga tulin palgatöölt, Paikuse valla lastekaitse spetsialisti kohalt, ära ja hakkasin ainult taluga tegelema. Miks? Sest ei jõudnud enam töö kõrvalt talu pidada, käisin üle 50 kilomeetri kaugusele tööle ja koju jõudes hakkasin lüpsma ja piimatooteid tegema. See tähendas 16-tunniseid tööpäevi. Loobusin tööst, sest talust pole võimalik loobuda," rääkis Nele Tamm.

Praegu on talul neli lüpsilehma, kuus ammlehma, 16 erinevas vanuses noorveist, 70 munakana ja kuus mesilasperet.

Sepa mahetalu toodab mahepiima, mahemune, sõira, kohupiima, jogurtit, võid, kodujuustu, toorjuustu ja jäätist. Lisaks müüakse küttepuid, tulevikus ka veiseliha. Nele Tamme sõnul talul eraldi müügikohta ei ole, tooteid müüakse talus kohapeal ning kaks korda nädalas teeb perenaine kaubaringi Pärnus viies kauba inimestele koju kätte. Samuti saab Sepa mahetalu toodangut osta Viljandis läbi toiduvõrgustiku OTT ning taluturgudel, laatadel ja kohalikel festivalidel (Võilille-, Räime-, Hapukurgi-, Seenefestival).

Talupidamine nõuab pealehakkamist ja visadust

„Talupidamine ei ole keeruline, endal peab olema pealehakkamist ja soovi asjaga tegeleda. Alustamine on küll raske, kuid võimalik just tänu erinevatele toetustele. Alustaja peab olema valmis vähemalt paar aastat palgata töötama, sest loomakasvatuses on pikk tootmistsükkel," kirjeldas Nele Tamm.

Sepa mahetalule on abiks olnud investeeringutoetus PRIA-lt. „Selle eest soetasin heina varumise tehnika: vaalutaja, ruloonpressi ja niiduki. Toetuse taotlemine ei ole keeruline, sellegi poolest kasutasin konsulendi abi," ütles Tamm.

Nagu ka ükskõik millisel muul alal, on oluline leida oma toodangule ostja. Talu perenaise sõnul on väiketootjale sobivaim otseturundus: „Tarbija leidmiseks ja teavitamiseks on Sepa mahetalul oma blogi, mis räägib nii kaubast kui ka taluelust. See võimaldab huvilistel toimuvaga kursis olla. „Talu on avatud ka etteteatamisel külastajatele, kuid blogi kaudu on lihtsam talueluga kursis olla. Oluline on tekitada usaldust," nentis Tamm.

Praegu on talu keskmine klient vanuses 22-30 aastat, lastega kodus olev noor ema, kes on huvitatud mahetoidust ja puhtast talutoidust, kasutab internetti, elab Pärnus. Teine kliendigrupp on vanuses 65+, elab Pärnus, on huvitatud puhtast talutoidust. Nemad internetti ei kasuta ja teevad kas püsitellimuse, helistavad või ütlevad suusõnal, mida järgmiseks korraks soovivad.

Perenaine soovitab:

Kodujuustust saab väga lihtsalt teha kartulikõrvast: sega kodujuust meresoola, hapukoore ja tilliga. Sobib eriti hästi suvel värske kartuliga.

Talus tehtud jäätis ja jogurt on iseseisevad magustoidud.

Toorjuust ürtidega on parim saial ja peale veel oma täiesti küpse ja magusa tomati viil.

Veiselihast teeb Nele Tamm meelsasti lasagnet (hakklihast) ja Jamie Oliveri lihapada.

PRIA toetused, mida Sepa mahetalu on saanud (loe täpsemalt erinevate toetuste kohta siit.):

  • ühtne pindalatoetus (ÜPT)
  • ebasoodsate piirkondade toetus
  • mahetoetus
  • veisetoetus
  • ammlehma toetus
  • kiviaedade taastamise toetus
  • poolloduslike koosluste hooldamise toetus
Keskkonnaameti poolt:

  • karjaaedade rajamise toetus
  • poollooduslike alade taastamise toetus