Keila Leht külastas mõni aeg tagasi kõiki linna toidupoode ja küsitles ostjaid, miks nad ühte või teist kauplust eelistavad. Õige pea sai selgeks, et terav ei ole ainult ostjate pilk. Tähelepanelikult jälgivad ka kauplused üksteise tegemisi, kaubavalikuid, hinnakampaaniaid, ostjate eelistusi. Ja inimesed, kellel on rohkem aega ning vähem raha, teavad täpselt, mis kaupa millisest poest osta tasub ja sageli ka seda, millal. Nende inimeste hulk, kes nädala oste erinevatest poodidest teevad, pole väike. Üks kaupmees nimetas mitmes poes käimist ja hindade võrdlemist tantsuks sentide pärast. Tegelikkuses ei jookse sentide pärast enam keegi. Kaupluste hinnalangetusi ja kaardisoodustusi arvestades ei võideta ammu enam sente, teadlik ostja võib oma ostudelt kokku hoida kümneid eurosid.

Aga alustame ringkäiku, abiks ostjate arvamused.

Kui Keilasse tuli Säästumarket, ei mõjutanud see tarbijate ühistu kauplusi nii oluliselt, et oleks pidanud hakkama oma müügistrateegiat ümber korraldama. Selveri tulek oli midagi muud ja eriti Rõõmu kaubamaja on sealtpeale palju pingutanud, et mitte ostjaid kaotada. Õnneks laiub Keila piisavalt suurel alal ja jaotab ostjad kahte leeri: linna loodeosa elanikud käivad enamasti Rõõmus, kesklinna kortermajade rahvas Selveris. Kahte ossa on jagunenud ka läbisõitev ümberkaudsete valdade rahvas. Need, kes kasutavad Uus-Paldiski maanteed, teevad tavaliselt oma ostud Selverist, Haapsalu maanteed mööda sõitjad Rõõmust. Kaupmeeste rõõmuks on linna liikluskorraldus selline, et ühest poest teise sõitmine on piisavalt tülikas ja jalgsi minnes võid ennast kõhnaks kõndida.

Rõõmu kaubamaja on vaieldamatult Keila suurim kauplus, seda nii müügipinnalt kui sortimendilt. Ühest intervjuust on meelde jäänud siinne kaubanimetuste arv – ligi 170 tuhat.

Ostjate kommentaare:
l Rõõmus on palju avarust ja suur kaubavalik.
l Kahjuks asub kauplus linna servas, kui autot ei ole, peab olema ratastega kott – käe otsas toitu vedada ei jõua.
l Siin võib sattuda põnevatele kaupadele, mida teistest poodidest ei leia.
l Kui on vaja midagi suuremat ja Tallinna minna pole aega, siis ongi Keilas ainult Rõõmu kaubamaja.
l Tore, et viitsitakse müüki võtta ka Ida-Euroopa riikides tehtud tooteid.
l Pikka aega oli Rõõmu ainus koht, kus oli müügil kikerherne konserve. Hiljem leidsin neid ka Selverist.
l Ostan siit alati ahjujuustu, mujal pole seda näinud.
l Eelistan Rõõmu Köögi salateid, sest tean, et need tehakse kõrvalmajas, mitte ei tooda autoga kaugelt nagu teistes poodides.
l Omavalmistatud küpsiste valik on rikkalik ja need on värsked, torte-saiu saab mujaltki.
l Liha ostan enamasti Saaremaa Lihatööstuse letist ja olen olnud alati rahul.
l Tekst pakenditel on kirbukirjas. Poodi lähen nagu lahingusse – luup kaasas. Üksvahe laenutati Rõõmuski luupe, aga need läksid vist katki või tassiti minema.
l Väga hea veinivalik, mujal nii palju erinevaid vahuveine müügil ei ole.
l Alati palju hinnasoodustusi, nii liikmekaardi omanikele kui kõigile.
l Nädal enne ja nädal pärast sünnipäeva saab ühistu liikmekaardiga 10% hinnast alla – sel ajal ostan end pildituks.

Säästumarketi hinnapoliitika on selge ja sissetöötatud – püüd pakkuda kõige odavamat ostukorvi. On kaupu, mis on siin alati kõige odavamad ja kalleid delikatesse pole siit mõtet otsida. Säästlikkus paistab silma ka poest endast. Väljast on selle keti poed kõik ühtmoodi karphooned ja müügisaalil puudub avarus – tipptundidel ei mahu kärudega riiulite vahel liikuma. Eraldi saalitöötajaid ei ole, kassapidajad ise veavad saali kaupa ja täidavad riiuleid ning osa kaupa on lihtsalt virnas. Võiks arvata, et odavpoe peamine klientuur on pensionärid. Tegelikult kohtab siin palju pereemasid ja ka noori. „Käin Säästumarketis seepärast, et siin pole liigseid ahvatlusi,“ ütles üks noor naine. „Kui maiustada tahan, lähen mujale“. Poe ees parkivate autode järgi otsustades pole see mingi vaesema rahva pood.

Ostjate kommentaare:
l On kaupu, mida ma alati Säästumarketist ostan, ja on tooteid, mida ma iial siit ei osta.
l Kuna rahvast käib palju, pole ohtu seisma jäänud toodete otsa sattuda.
l Tööpäeva õhtuks võivad riiulid üpris tühjad olla.
l Siin ei ole müüjatel aega kaupa kuupäeva järgi riiulitele sättida ja ei pea altpoolt värskemaid pakke õngitsema.
l Tomatit, kurki, paprikat ja puuvilju ostan enamasti siit – hind soodsam ja kaup värskem.
l Säästukas tead täpselt, mida võtta ja milliselt riiulilt, niisama jalutama see pood ei kutsu.
l Niigi kitsas poes poleks mõtet müüa igasugust pudi-padi, piisaks vaid olulisematest majapidamistarvetest.
l Autoga Keila Säästumarketi juurde ja sealt ära sõita on suhteliselt keeruline, seepärast eelistan suure parkimisplatsiga kauplusi.

Selver tuli Keilasse õigel ajal ja õigesse kohta. Suurte korrusmajade lähedal polnud varem kauplust, ka pidid seni Tallinnast Keila kaudu Klooga poole sõitjad omad ostud pealinna marketites tegema, mis oli linnaliiklust arvestades tülikas ja aeganõudev. Nii nagu teisedki Selverid, rajati Keila kaupluski liikluse sõlmpunkti, võimaldades kliendile kiiret ja mugavat poeskäiku. Eriti palju rahvast külastab Selverit suvel. Jaanipäeva ajal on Keila kauplus käibelt Järve ja Pirita Selveri järel kolmandal kohal.

Selver tõi Keila kaubandusse uue hingamise, poeketil on ühtsed väärtused, arengueesmärgid ning identiteet. Öeldakse, et Selver on orienteeritud jõukamale ostjaskonnale. Tegelikult see päris nii ei ole. Siin on küll müügil peenemaid suupisteid ja üldine hinnatase mõnevõrra kallim, kuid samas on ka palju hinnasoodustusi. Üks pensionär ütles rõõmsalt, et kui ta pärast Selveris käiku kodus kassatšekki uuris, nägi ta üllatuseks, et kuuest ostust viis olid hinnasoodustusega.

Ostjate kommentaare:
l Selveri tunnusvärv on punane, seda on kõikjal ja teeb poe rõõmsamaks.
l Kiire inimese õnnistus on Selveri köök – kulinaaria lett on pikk, salatite ja küpsetiste valik rikkalik.
l Tänu suurele käibele või hoolsatele müüjatele pole aegunud kauba otsa sattunud.
l Ehkki kauplust külastab palju rahvast, on müügisaal puhas ja värske.
l Vaatan alati üle ka kallimate juustude riiuli – enne realiseerimisaja lõppu tehakse väga suuri hinnaüllatusi.
l Pühapäeva õhtuti võid torte, kooke ja saiu saada poole hinnaga. Ega maiustama ei pea tingimata laupäeval.
l Nii suurt leiva- ja saiavalikut teistes poodides pole.
l Rohkesti on Selveri märgitooteid, millel hind odavam, aga kvaliteet mitte halvem.
l Selveris on pikk riiul lemmikloomade kaupadega ja siingi on alati midagi odavama hinnaga.
l Keila Selveris on hea loodus- ja ökotoodete valik.
l Meeldib Selveri infolett, kust saab soetada teatri-, kontserdi- ja lotopileteid jpm vajalikku.

Grossi toidupood avas uksed 2013. aasta suvel Piiri tänavale, kus aastakümneid remonditi Keila Geoloogia masinaid. Krundi äraostmisega tabati kaks kärbest ühe hoobiga: pildilt kadusid jõude seisnud vanad töökojad ja linn sai uue avara poe. Võibolla liigagi avara. Hoone ehitusalasest pindalast, mis on 2325 m2, võtab enamuse enda alla müügisaal. Iga kaupmees teab, et nii suure pinna täitmine kaubaga pole mingi küsimus, hoopis iseasi on leida kaubale ka ostja. Tundub, et ostjaid Grossi poel napib. Vaatamata heale asukohale on poe ees olevas suures parklas autosid hõredalt, õhtusel ajal ja nädalavahetusel veidi rohkem. Kui Keila Leht enne kaupluse avamist Oleg Grossilt küsis, missugust kauplust peavad nad oma konkurendiks, vastas ta, et samal tänaval asuvat Selverit. Täna võib nentida, et Grossi kauplus alles otsib linna kaubandusmaastikul oma kohta.

Ostjate kommentaare:
l Grossi kauplus on linnas ainuke, kus saad autoga sõita otse ukse ette varikatuse alla.
l Kui Säästumarketi kitsad olud ära tüütavad, lähen Grossi poodi, hindadel pole suurt vahet.
l Kartulid-kaalikad-porgandid ostan enamasti siit, tundub olevat hea tarnija.
l Kodukaupade riiulitelt võib leida põnevaid asju, mida mujal ei müüda.
l Kui mujalt soodushinnaga õlut ei leia, siis siit ikka saab.
l Grossi poodides müüakse kanget napsu siiani letist ja müüja peab mõne pudeli kättesaamiseks kasutama redelit. Kui tahan silte lähemalt uurida, lähen mujale.
l Avastasin sellel suvel lihaletis Grossi kulinaarias valmistatud grilllihad. Olid maitsvad ja palju odavamad.
l Igapäevased ostud teen siit – kiirus ja mugavus loevad palju.

Lõpetuseks võib öelda, et enamus ostjate kommentaare olid positiivsed ja paljud korduvad. Tähelepanekuid võinuks veelgi olla, kuid leheruum rohkem ei võimaldanud. Inimesed on aru saanud, et mida rohkem on kauplusi, seda suurem on valik, eriti kui võrrelda hindasid. Mitmed lisasid naljatades, et Keilasse mahuks veel kauplusi, isegi peale ehitatavat Maximat. Esindamata on veel Rimi, Konsum, Comarket, Meie poekett... Mida rohkem on kauplusi, seda suurem on piirkond, kust Keilasse sisseoste tegema sõidetakse. Keila on selles osas juba praegu tõeline tõmbekeskus.