Eestist sõitis festivalile 5 bussitäit tantsijaid ja pillimehi. Ava- ja lõppkontserdil oli esinemisväljakul kokku 5 lava ja Eesti olid nende väheste riikide seas, kes täitis kogu väljaku oma tantsijatega. Ka eesti rahvamuusikud mängisid peatribüünil nii eestlaste saateks kui ka teiste rahvuste pealeja mahaminekuks.

Kokku andsime kaks tänavakontserti ja esinesime lõppkontserdil ühe tantsuga. Meie rahvatantsud võeti vastu väga soojalt. Võrreldes teiste maade tantsudega, teevad eesti tantsud huvitavaks just erinevad tõsted ja sageli grotesksed tantsuasendid. Meie tantsudele andis hoogu juurde väga professionaalne kapell JAURAM Tõrvast, kes saatis meie bussis olevaid kollektiive.

Tänu Jauramile, kadestasid meid kõik teised eesti kollektiivid. Oma kirevate rahvariietega ja kolmnurksete tanudega olime pidevalt ka fotograafide huviorbiidis.

Kuna eelmine Europeade festival toimus Tartus, siis tervitati eestlasi alati rõõmuga. Huvitav oli jälgida ka teiste rahvaste tantse ja rahvariideid. Eriti vahvad olid suured tantsupeod õhtuti ja peale lõppkontserti, kus toimus täielik rahvuste ühinemine ja terve väljak möllas korraga-see ongi tantsufestival.

Itaalia reisi tegi eriti meeldejäävaks elamistingimused. Algselt pidime ööbima suurtes hallides põrandal koos 4000 tantsijaga, kuid „tänu" maavärina ohule, otsustati viimasel minutil tantsijad majutada majadesse.

Kohapeal selgus, et meie bussitäis oli majutatud võrratusse 4* hotelli, kus olid 2-sed toad, toas konditsioneer ja väljas bassein. Lisaks oli õues üle 30 kraadi sooja. Sellisest suvest võib Eestimaal ainult unistada.

Lisaks tantsimisele saime näha ka põnevaid kohti. Erakordse mulje jättis Postonja koobaste külastamine Sloveenias. Postojna ürgse koopa uuristas sinna mägijõgi.

Koopas on igal pool stalagmiidid ja stalaktiidid, mis näevad välja nagu kunstiteosed ja moodustavad koobaste, saalide ja galeriide labürindi. Käikude kogupikkus on 20 km. Täitus ka paljude unistus käia ära ajaloolise taustaga Veneetsias, jalutada Püha Markuse väljakul ja sõita gondliga mööda kitsaid kanaleid. Sellesse romantilisse paika tahaks kindlasti veelkord minna.

Tutvusime ka Viini kesklinna maailmakuulsate vaatamisväärsustega ja tohutu suure Schönbrunni lossikompleksiga, mis on tähtsamad kultuuriobjektid Austrias. Selle vahva reisi eest ütleme suured tänud Konguta Vallavalitsusele, kes toetas meie reisi festivali osalustasu maksmisega (Osalustasu moodustab üldisest reisi maksumusest ¼). Samuti täname võrratuid bussijuhte Kimar Transpordist. Aitäh teile!