Meiega olid kohtuma tulnud sotsiaaltöö osakonna ja koduhooldusteenust osutavad töötajad. Meeldivaks üllatuseks hakkasid viimaste hulgas silma mehed. Ilmnes, et naabrite koduhooldusteenuse osutamise süsteemi kuuluvad peale kuue koduhooldusteenuse osutaja veel meeskonnad, kus on üks nais- ja meestöötaja ning auto. Sellised motoriseeritud meeskonnad osutavad teenust kogu piirkonnas. Meeste osaks meeskonnas on rohkem jõudu nõudvad majapidamistööd, näiteks lumelükkamine, puude ja vee tassimine jne. Leidsime, et mehed hooldustöös on väärt mõte ja seda tasub meilgi Võrus kaaluda.

Aluksne piirkond on kaetud teeninduspunktidega endistes valdades, kus töötavad sotsiaaltöötajad ja kus on võimalik osutada pesupesemisteenust. Kõige kaugemad koduhoolduskliendid elavad päris Eesti piiri ääres, Misso valla külje all. Seina peal olevalt kaardilt oli võimalik saada hea ülevaade piirkonnas asuvatest klientidest ning teeninduspunktidest.

Kliendid olid märgistatud eri värvidega, et eristada ühe teenuseosutaja kliente. Järgimist vääriv idee!

Aluksne piirkonna ühel teenuseosutajal tuleb teenindada seitset koduhooldusel olevat inimest.

Põhiteenused, mida inimestele osutatakse, olid meil ja naabritel sarnased: toidu ja ravimite toomine, kodude koristamine, abi asjaajamisel ametkondades jne. Kuna Aluksne piirkond sai projektiraha koduhooldusteenuse arendamiseks Euroopa Liidult, siis osutatakse teenust inimestele praegu tasuta.

Võõrustajad olid peale töökogemuste vahetamise mõelnud ka meie silmaringi avardamise peale ning korraldasid väikse ringsõidu, et Aluksne linna vaatamisväärsusi tutvustada. Ei peetud paljuks kutsuda abiks ka eestikeelne giid Jaan Prangli, kelle vahendusel saime Aluksnest palju uut teada. Kogu ringsõidu krooniks kujunes linna südames kohaliku loodusmuuseumi külastamine.

Jätame seal nähtu kirjeldamata, kuid soovitame soojalt kõigil Aluksnesse sattunutel leida aeg, et keset linna roosas lossis paiknevast loodusmuuseumist läbi astuda.

Lahkumisel Aluksnest kinnitasime soovi kohtuda Võrus veel enne suure sügise tulekut. Aluksnes avatakse septembris täiskasvanute erakorraline öömaja ja sealsed töötajad on huvitatud Nöörimaa tugikodu külastamisest, et saada kasulikke näpunäiteid, kuidas uut teenust korraldada.

Enne koduteele asumist põikasime oma reisiseltskonnaga veel Cesvainesse ja nautisime sealset kaunist lossi. Tuntud tõena on kodutee alati lühem, kuid sellegipoolest jõudsime tagasiteel arutleda Aluksnes nähtu ja kuuldu üle ning pidada plaane, kuidas uute kogemuste toel oma tööd korraldada.

Täname vastuvõtjaid Aluksne piirkonna sotsiaaltöö osakonnast, samuti firmat Merling Reisid reisi õnnestumise eest.