Nii tuleb Võruski langetada otsused, et tagada koolivõrgu jätkusuutlikkus olukorras, kui laste arv väheneb ja esialgu pole selles muutust näha. See on reaalsus, millega tuleb leppida ja arvestada.

Koolid saavad korda

Positiivne on see, et linnavalitsus on suutnud leida raha Kreutzwaldi gümnaasiumi renoveerimiseks. Koolimaja remont põhjustab kooliperele lühikest aega küll hulga ebamugavusi, kuid teisiti pole nii suure hoone kapitaalremonti paraku võimalik.

Kokku üle kolme miljoni euro maksev remont on kavas lõpetada järgmise aasta jõuludeks. Loodetavasti sujub ehitus tõrgeteta.

Septembri lõpus allkirjastas regionaalminister määruse, mille alusel jagatakse Eesti koolide vahel nn ERMi miljonid ehk siis Euroopa Liidu toetusraha, millega esmalt sooviti rajada Eesti Rahva Muuseumi uus hoone ning mida selle projekti läbikukkumise järel nüüd üldhariduskoolide remondiks kasutatakse.

Sellest programmist loodame saada raha Võru 1. põhikooli hoone renoveerimiseks ja raske on näha põhjust, miks see ei peaks meil õnnestuma.

Kreutzwaldi gümnaasiumi remondiks vajaliku toetuse kättesaamist takistas linna ülemäärane laenukoormus, kuid nüüdseks on need probleemid lahendatud ning Võru on oma investeerimisvõime taastanud.

Kui kõik sujub, saame üsna ühel ajal korda kaks kooli. Öeldakse küll, et kooli puhul on kõige tähtsam seal antava hariduse kvaliteet ja vaimsus, mida uute põrandate ja akendega pole võimalik paremaks muuta. Tõsi, kuid ma ei arva ka, et Võru lapsed peaksid kännu otsas lugemist õppima.

Võrru puhas gümnaasium

Nagu teada, on haridusministeerium seadnud eesmärgiks, et igas maakonnakeskuses, välja arvatud suuremad linnad, on üks tugev gümnaasium.

See peaks olema kool, mis tõmbab õppima kogu maakonna noori, kes on otsustanud omandada akadeemilise hariduse, mitte suunduda kutsekooli.

Võru Kreutzwaldi gümnaasium on selle positsiooni osalt juba saavutanud. Paljud kaugema kandi lapsevanemad soovivad panna lapse Kreutzwaldi kooli juba alates 1. klassist, lootuses, et siis on tal tulevikus lihtsam pääseda sama kooli gümnaasiumiõppesse ja sealt edasi ülikooli.

See ei ole päris õige lähenemine, sest laps peaks põhikoolis käima võimalikult kodu lähedal. N-ö eliitkooli õhu nuusutamine iseenesest ei taga veel pääsu selle gümnaasiumiastmesse ega hiljem ülikooli.

Linnavalitsus toetab haridusministeeriumi kava lahutada põhikoolid ja gümnaasiumid ning seda kavatseme Kreutzwaldi gümnaasiumis ka teha. Eesmärk on korraldada nii, et lapsel tuleks pärast põhikooli lõpetamist teha selge valik, kas ta jätkab õpinguid akadeemilises või kutseharidust andvas koolis. Praegu juhtub tihtipeale nii, et põhikooli lõpetamise järel minnakse sujuvalt edasi samas majas olevasse gümnaasiumiastmesse, kuigi eelduste järgi võiks laps saada keskhariduse koos kutseõppega.

Soovime, et Võrumaalt sirguks vähem lapsi, kes pärast gümnaasiumi lõppu jäävad ülikooli ukse taha ja on sunnitud ellu astuma vaid keskharidusega, omamata ühtki praktilist oskust ega väljavaadet tööturul rakendust leida.

On päevselge, et Kreutzwaldi gümnaasiumi praegune hoone on puhta gümnaasiumi jaoks liiga suur ja seega tuleb talle leida uus koht. Eelmisel kümnendil mõeldi linnavalitsuses ka uue koolimaja ehitusele, kuid nüüd ei ole see plaan realiseeritav.

Sestap pakub linnavalitsus välja kava, et puhas gümnaasium hakkab tööle aadressil Seminari 1, kus praegu asub Võru 1. põhikool. Põhikool aga kolib üle Kooli tänava majja, kus hakkab siis tööle maakonna suurim põhikool.

Linnavalitsuse soov on kindlustada Võru positsiooni maakonna hariduselu keskusena, mille loomulikuks osaks on tugev gümnaasium, mis meelitab õppima nii linna- kui ka maalapsi. See on meie eesmärk ja ainus võimalus.