Ebavõrdsed põllumajandustoetused Euroopas ei sisenda eriti lootust, et põllumehed taas "põlise rikkana" end tunda saaksid.

Suure vaevaga Brüsselisse veetud vana Belaruss meie põllumeeste poolt jäi suhteliselt kahvatuks aktsiooniks sellele järgnenud Kesk-Euroopa farmerite poolt Europarlamendi hoone piimaga ülevalamise kõrval. Karta võib, et nad võitlevad veelgi kõrgemad toetused välja ja ebavõrdsus süveneb veelgi.

Aga lootus kaob viimasena ja loodame, et selleks valitud ning seatud inimesed teevad oma tööd südamega, jättes ka maa-inimesele võimaluse väärikalt ära elada.

Keerulised ajad on olnud ka vallamajas, sest valitsuse trikitamine hariduskulude rahastamisel on pannud meie väikese valla kõhna rahakoti tõsise surve alla. Järjest mõeldakse välja uusi mudeleid, et näidata, kui mõttetu on vähese õpilaste arvuga kooli pidamine.

Kõrgelt ja kaugelt vaadatuna võib see tõesti nii välja näha, aga viimastel aastatel meie vallas sündinud lapsed annavad lootust koduse kooli allesjäämiseks veel paljudeks aastateks.

Järjest suureneb surve valdade liitmiseks. Kohati jääb mulje meie südikat regionaalministrit kuulates, et kõigis meie riigi hädades ongi süüdi väikesed omavalitsused. Ühe võimaliku mudeli järgi on meie tulevane vallakeskus Suure-Jaanis.

Ma usun, et meie vallas on inimesi, kes ei ole kunagi Suure-Jaani sattunud ja et mitmed Ülde küla elanikud ei teagi, mis nägu nende vallavanem on. Olen vaikselt uurinud, kuivõrd paranes heade naabrite majanduslik seis peale ühinemist, aga probleemid on täpselt samad, mis olid enne ja mis on meil praegu. Eks aeg annab arutust, aga seni, kuni ühtegi tõsiseltvõetavat argumenti, mis Kõo valla inimese elu paremaks muudaks välja ei paista, katsume ise toime tulla.

Kirjatükki üle lugedes tundub, et kõigest sellest on juba varem kirjutatud ja häirivalt palju on sõna "lootus" kasutatud Aga käes on advendiaeg, mis ongi ootuste ja lootuste aeg.

Kui oleme harjunud soovima "valgeid jõule", siis seekord peaks vist soovima "musti jõule", et lumi läheks ja laseks maapinnal külmuda, muidu on rõõmupäevad vaid muttidel ja teistel kahjuritel.

Taliviljakasvatajad ja muruniitjad aga silmitsi uute muredega.

Möödaläinud aastal on meie vallas ilmavalgust näinud 16 uut ilmakodanikku. Soovime pisikestele kiiret kosumist ja lapsevanematele tarkust ja jõudu laste kasvatamisel. Kurvastuseks oleme enda hulgast ära saatma pidanud 12 inimest.

Süüdates küünlaid jõulupuul mõelgem ka neile ja soovigem rahu viimses puhkepaigas.

Soovin kõigile kaunist jõuluaega, tujuküllast aastavahetust ja paremat uut aastat.