„Inimesed tunnevad seda maja Klementi nime järgi ning me soovime seda kaubamärki nüüd kaitsta,” ütles ettevõtte aktsionär Romet Puhk.

Ärikeskuse ankurrentnikuks on Norra õmblustööde allhankefirma Protex, mis laienes tänavu saja töötajaga tsehhiga Tallinnasse.

Tiigi Keskus uuendas maja fassaadi ja remondib büroopindasid, mida soovib odavas või keskmises hinnaklassis välja rentida. „Me pakume rentnikele uuendatud ventilatsiooni- ja küttesüsteemiga bürood, kuid sekretäri- ja sideteenused peavad kliendid endale ise hankima,” avas Puhk oma ärikontseptsiooni. Klementi maja üürihinnad jäävad vahemikku 2–6 eurot ruutmeetri eest.

Jahuärimeestele kuulub Tallinnas Akadeemia tee ja Kadaka puiestee piirkonnas mitu kinnistut kokku ligi 13 000-ruutmeetrise pindalaga ning Nõmmel kokku ligi 26 000-ruutmeetrise pindalaga. Ettevõtte kinnisvaraportfellis leidub äri-, tootmis- ja elamumaa kinnistuid Tartus, Harjumaal ja Lääne-Virumaal.

Esmalt vaid rukkijahu tootmisega tegelenud Tartu Mill tõusis Eestis oma valdkonna juhtivaks ettevõtteks, kui pärast 2002. aasta maikuus moodsa nisujahuveski käivitamist hakati tootma ka nisujahu. Uuno Lausingu juhitav ettevõte müüb üle 40% toodangust Eestist välja Soome, Rootsi, Läti, Tai, Malta, Palestiina ja Gambia turule.

Kasumlik jahuäri

Tartu Milli eelkäija on 2000. aastal Saksa firmadele müüdud Tartu Veski, millest poole omandas aasta hiljem osaühing Veskimehed.

Ettevõte, mis kuulub võrdsetes osades Saalemühle Alslebenile ja Tiigi Keskusele, toodab igat tüüpi nisu- ja rukkijahu ning mannatangu, impordib jahusegud, riisi, tatart ja ka loomasööta.

Teravilja hinna tõusu mõjul kergitas turul domineeriv Tartu Mill tänavu septembrist jahu hinda kuni veerandi võrra, mis toob mõne kuu pärast kaasa ka leiva- ja saiatoodete kallinemise. Suvel tõusis teravilja hind kehva saagikuse mõjul ligi 17 protsenti, teatas konjunktuuriinstituut. Nisu kallines ligi 19 protsenti.

Tartlastel võib olla ka jõulisi võtteid, sest riigiprokuratuuri süüdistuse järgi tahtis ettevõtte juht ja suuromanik Uuno Lausing saavutada samas valdkonnas tegutseva Stahlhutiga kokkulepet, et see ettevõte lõpetaks Eestis kõrge kvaliteediga jahu tootmise ja lahkuks turult, nii et Tartu Mill AS jääks turule üksi.



REVOLUTSIONÄÄR

Vilhelmine Klementi nimi meenutab Eesti sõjaeelset ajalugu

Klementi ärihoone näol on tegemist Nõukogude ajal ehitatud suure tootmishoonega, kus tegutses kommunistliku riigikukutaja Vilhelmine Klementi järgi nime saanud naisteriiete õmblusvabrik. Klementi õmblusvabrik kuulus mullu septembris pankrotistunud PTA Grupile, õmblusvabriku pankrot kuulutati välja eelmise aasta detsembris. Üks Klementi võlausaldaja oli Tiigi Keskus.

1904. aastal sündinud Vilhelmine Klementi oli Eesti Kommunistliku Noorsooühingu aktivist, kes 1921. aastal liitus Eesti iseseisvuse vastu tegutsenud illegaalse Eestimaa Kommunistliku Parteiga. Ta suri Tallinna keskvanglas 1929. aastal pärast seitse aastat kestnud vangistust.


KOMMENTAAR

Kinnisvara on jälle tasuv

Peep Sooman
Pindi Kinnisvara juhataja

Tiigi Keskus on valinud oma kinnisvaraarenduseks kergetööstusele sobiva piirkonna Akadeemia teel ja Kadaka puiesteel, kus tööjõud asub lähikonnas. Kui büroosid rentides hoitakse 2–6 euro suurust ruutmeetri hinda, siis ollakse samuti edukad. Paljud äärelinna büroohooned on astunud ämbrisse, küsides kesklinna tasemele vastavat rendisummat. Selle tulemusena on majad tühjad.

Pärast kriisi möödumist hakkab kinnisvara taas muutuma soositud kapitali akumuleerimise vahendiks. Edukalt töötavatel ettevõtjatel pole oma dividendide paigutamiseks praegu just palju võimalusi: pangad maksavad väikest intressi, aktsiad näivad ebakindlad ja oma ettevõtte lõputu laiendamine kasumi investeerimisega pole samuti alati otstarbekas.