Tartu linnapea Urmas Kruuse kutsub kõiki hääletusel osalema. "Tartu Jaani kirik on kindlasti üks imesid, mille üle me väga uhked oleme, aga ka kõik teised Eesti kandidaadi oleksid seda tunnustust väärt," sõnas linnapea.

SA Tartu Jaani kiriku juhatuse esimehe Juhani Jaegeri sõnul on kiriku taasavamisest möödunud seitsme aasta vältel Jaani kirik Eestis kiiresti tuntust kogunud ning külastatavus iga aastaga kasvanud. "Kiriku ja terrakotaskulptuuride erilisuse laiemaks teadvustamiseks on taolised hindamisvõistlused väga olulised."

Eestist osaleb võistlusel lisaks Tartu Jaani kirikule veel Kuressaare kindlus, Soomaa rahvuspark, Narva kindlus, Kihnu saar, Eesti laulupidu, Tallinna vanalinn, Kaali meteoriidikraater ja rahvuspark ning Hiiumaa tuletornid.

Võistluse eesmärk on tugevdada Läänemere piirkonna ühist identiteeti ja muuta seda turismisihtkohana atraktiivsemaks.

Pärast kolme hääletusringi selguvad võitjad, keda Läänemere turismikomisjoni president tunnustab 8. novembril 2012 Sopotis (Poolas). Võistlust korraldab Läänemere Linnade Liit ja see on ellu kutsutud seoses Euroopa Liidu pojektiga "AGORA 2.0 - pärandturism Läänemere regiooni identiteedi tõstmiseks".

Tartu Jaani kirik on 14. sajandil ehitatud tellisgooti stiilis pühakoda, mida kaunistavad terrakotaskulptuurid on oma arvukuse, suuruse ja kunstilise taseme poolest ainulaadsed kogu Euroopas.