„Tartule on suur au saada maailma esimeseks füüsikapealinnaks,“ sõnas Tartu linnapea Urmas Kruuse.
„Olen veendunud, et see tiitel on õigetes kätes - Tartu on Eesti olümpiaadide häll, sest just Tartu Ülikoolis toimus 60 aastat tagasi esimene Eesti täppisteaduste olümpiaad ja praegu koordineerib TÜ Teaduskool kogu Eesti olümpiaadiliikumist. Tartlasena võin uhkust tunda sellegi üle, et eelmise ülemaailmse füüsikaolümpiaadi üks kullavõitjaist on kaaslinlane Tartu Ülikooli füüsikatudeng Ants Remm,“ lisas linnapea ja avaldas lootust, et füüsikapealinna väljakuulutamisest kasvab välja tore traditsioon.

Teaduslinna peakorraldaja Urmet Paloveeri sõnul pakuvad füüsikapealinna töötoad ja programmid palju põnevust nii täiskasvanutele kui ka lastele.

„Näiteks saab Tartu tähetorni juures osaleda mängulistes töötubades, kus saab selgeks, millega tegelevad kuu-uurijad või kuidas valmistada kosmoseaparaati. TÜ ajaloo muuseumi juures on võimalik üsna mitmekesiselt aega veeta - saab tutvuda füüsika ajalooga, mängida Geenivaramu mängu „Kui eriline sa oled?“ ning uurida seda, mis toimub inimese pea sees. Ja loomulikult tutvustatakse TÜ teadlaste avastusi, mis on leidnud või leidmas rakendust igapäevases elus: läbipaistvust muutev klaas, uudne kiirgustundlik materjal, silmakae diagnoosiaparaat, ME-3 bakter, müomeeter ning robootikute loodud robotid,“ rääkis Paloveer.

Lisaks erinevatele töötubadele tasub 20. juulil TÜ ajaloo muuseumis külastada ülikoolide karjääripäeva, kus antakse infot õppimisvõimalustest maailma tippülikoolides.

20. juulil esineb IPhO osalejatele loenguga nobelist Sir Harold Kroto, kes pälvis 1996. aastal Nobeli keemiapreemia. Avalikkus saab loengu otseülekannet või hiljem salvestust jälgida TÜ televisiooni vahendusel aadressil uttv.ee, otseülekanne algab 20. juulil kl 17. Loengut ülekannet saab vaadata ka Tartus Ahhaa Lektooriumis.

Kõik maailma füüsikapealinna raames toimuvad üritused on tasuta. Teaduslinn jääb Toomemäel avatuks Tartu uurivate hansapäevade lõpuni 22. juulil.

Tutvu maailma füüsikapealinna programmiga SIIT.