Südamehaigused on nii Eestis kui mujal maailmas surmapõhjuste seas esimesel kohal ning südame äkksurma juhtumeid on Eestis igal aastal ligi 3000. Automaatne kehaväline defibrilaator on aparaat, mida kasutatakse seiskunud südamega inimesele elektriðoki andmiseks, mis tõstab märgatavalt
elustamisvõimalust. Aparaati võib kasutada ka vastava erihariduseta, kuid koolitatud inimene. Lihtsaks ja ohutuks kasutamiseks on aparaat varustatud sisseehitatud hääljuhistega ning südame töö analüsaatoriga, mis tähendab ka seda, et töötava südamega inimesele elektriðokki anda ei saa.

"Euroopas ja USAs on sellised elustamisaparaadid väga laialt levinud ning ühiskonnas teadvustatud; neid leidub kaubanduskeskustes, ujulates, spordisaalides, lennujaamades, tänavatel ja parkides," selgitas tervishoiuosakonna juhata Sirje Kree. „Tartusse paigaldatakse esimene elustamisaparaat siiski hoonesse, Aura Veekeskusesse, et saaksime hinnata, kuidas linlased aparaadi vastu võtavad ja sellega harjuvad. Alles seejärel tulevad juba kõne alla teised rahvarohkemad avalikud kohad."

Aparaadi paigaldamisele eelneb inimeste koolitus, kuidas aparaati kasutada ja kuidas üldse anda esmaabi. Elustamisaparaadi paigaldus ning koolitused toimuvad umbes kahe kuu jooksul. Teisipäevasel linnvalitsuse istungil eraldati tervishoiuosakonnale aparaadi soetamiseks ning koolitusteks reservfondist kokku 2870 eurot.