Sellel suvel saab juba kaks aastat Avinurme kõige vanema maja, kiriku juurde ehitatud pastoraadi renoveerimisest.

Avinurme kant on juba vanast ajast kuulus oma puutöömeistrite poolest, nende kaupa ei tehtud ainult kohalikuks tarbeks, vaid turustati üle Eestimaa. Maja eesmärgiks ongi hoida, säilitada ja tutvustada kohalike inimeste tehtud ja ka praegu tehtavat käsitööd ning piirkonna traditsioone. Elulaadikeskus aitab koordineerida kohalike puidumeistrite ja käsitööliste toimetusi ka tänases päevas, eesmärgiga, et siin sündinud ja kasvanud inimesed oma töid ja toimetusi ka edaspidi kohapeal teha saaksid ega peaks linnadesse pagema.

Kohalikku vaimu aitavad hoida ka koguduse tegemised ja toimetused. Pastoraat on praegugi aktiivses kasutuses talvekirikuna ja ka muud istumised ja arutlused omakandi rahvaga saab ikka peetud selles väärikas majas.

Oleme avatud mitte ainult Avinurme inimestele, vaid ka kaugemalt tulijatele ja rõõmsad, kui suudame korraldada meie külalistele meeldejääva päeva siin kohapeal: kas siis ühiselt korvi punudes, töötoas meisterdades, köögis kokates ja pärast koos tehtust rõõmu tundes või pidupäevadel ja ka kõige kurvemate sündmuste puhul, koos ühise piduliku laua taga istudes. Eelmisest sügisest oleme pakkunud ka enesetäiendamise võimalust ümberkaudsete maakondade lasteaiakasvatajatele ja õpetajatele ning oleme rõõmsad, et nad ikka ja jälle meie majja tagasitee on leidnud.

Kevadlaat Kevadmätas

Kevadmätas toimub sellel aastal nelipühal. Rahvakalendri järgi kutsutakse nelipüha suvistepühaks, mille kombestikust on läbi põimitud ka selle aasta kevadmätas. Suvistepühade-teemaline on nii programm, majakohvik, näputuba kui ka tordioksjon.

Kevadmätta päev, 27. mai, algab Heategevusliku kontsert-jumalateenistusega kirikus (võimalus toetada koguduse lastelaagrit), kus esineb üle-eestiline Suzuki laste viiuliorkester. Nende traditsiooniks on saanud igal kevadel ja jõulude ajal koguneda ühiseks kontserdiks Eestimaa erinevates paikades. Sellel kevadel kohtume 40 Suzuki viiuldaja ja klaverimängijaga Avinurmes!

Kõiki lapsi ootab kevadmättal batuut ja kaks laadahobu - seda kõike tänu toetajatele ilma rahata!

Lisaks kevadmättal taimedega kauplemisele ja ostmisele on kõigil võimalus osaleda rohevahetuses - see on aia- ja taimehuviliste kokkusaamine, mille käigus vahetatakse omavahel või antakse ära oma aia või kodu ilu- ja tarbetaimi, pistikuid, seemneid, sibulaid või juurikaid.

Lisaks laadamelule ja kontsertkavale tahame iga kevadmättaga ka mingil teemal oma teadmiste ja oskuste pagasit suurendada. Sellel aastal on Kevadlaada õpiõue teemaks ürtide kasutamine, kasvatamine ja ürdiaia rajamine marja-, köögivilja- ning maitse- ja ravimtaimede kasvatuse ja töötlemisega tegeleva aiandustalu perenaise Heli Viedehofi juhendamisel.

Kõiki perenaisi, külasid, seltse ja sõpruskondi kutsume ka sel aastal osalema tordioksjonil. Kevadmätta tordi teemaks on "Kohupiimamätas". Suvistepühade muna- ja kohupiimaroogadele mõeldes tuleb iga tordi valmistamisel kasutada kohupiima. Küsi lisainfot ning võta kindlasti osa!

Päeva lõpetab ekskursioon Avinurme koduaedadesse. Tihti alevi vahel ja külades ringi sõites imetleme koduaedu nii vasakul kui paremal, ega tihka sisse astuda, et oma uudishimu või imetlust, mõne taimekoosluse või mõjuvalt rabava peenra osas üles näidata. Selleks pakkumegi ühiskülastust, et aiasõbrad omavahel kokku viia.

Kevadmätta päeval on kõigil osalejatel võimalus kaasa lüüa aiandusteemalises õnneloosis, kuhu on oodatud igaühe panus nii pileti ostmise kui ka oma aiast mõne taime potitamise ja loteriisse toomise näol ning mille tulu läheb kevadmätta korralduskulude katteks.

Ootame kõiki taime- ja istikumüüjaid kohapealt ja kaugemalt. Kohamaksu müüjatel pole, loodame aga, et toetate oma taimede või istikutega õnneloosi.

Kevadmätta sooviks oleks saada kevadiseks kohtumispaigaks taimemüüjatele ja aiandussõprade Ida- ja Lääne-Virumaalt, Jõgevamaalt ja miks mitte ka kaugemalt...

Rohkem infot aadressil: www.elulaadikeskus.ee (seal on info ka loodusfoto konkursi kohta, tasub jälgida kõigil fotograafiahuvilistel!)

Info ja registreerimine: lii@elulaadikeskus.ee; tel 53 412 476

Ilusat ja toimekat kevadet!
________________________________________________

Avinurme Elulaadikeskus kutsub kõiki peresid, aiandushuvilisi ja aiasaadustega kauplejaid pühapäeval, nelipühal ehk suvistepühal, 27. mail Avinurme kiriku pargis toimuvale kevadlaadale

Kevadmätas 2012

KAVAS:

11.00 Heategevuslik kontsert jumalateenistus (esineb Üle-eestiline Suzuki laste viiuliorkester)
12.30 Kevadlaada ja rohevahetuse avamine - algab kauplemine
12.30 Munavärvimise näputuba
13.00 Fotokonkursi võitjate väljakuulutamine
13.30 Tordioksjon "Kohupiimamätas 2012"
14.00 Maitsetaimede koolitus ja ürdipeenra rajamine
14.00 Munakorvi meisterdamine
15.00 Avinurme Puhkpilli pargikontsert
16.15 Aiaekskursioon Avinurme koduaedades

Avatud suvistepüha hõnguline suvekohvik
Õnneloos

Lastele priipääse batuudile ja hobustega sõidule!

Kevadmättale sissepääs kõigile prii!