Raplamaa korraldusmeeskonna peastaap asus seetõttu Märjamaal, et teatetantsu üks etapp kulges just meie valla piirides. Juba kevadest saadik said osalemissoovist teatanud tantsurühmad teatetantsu kohta alati vajalikku ja värsket teavet meie meeskonna liikmetelt Irina Pärilalt, Riho Pohlalt, Ene Klausilt ja ka Kalev Järvelalt, kes on selle vahva ettevõtmise idee autor. Ideed teostav meeskond eesotsas Eero Kiipliga hoidis Tallinnast omakorda sidet kõikide tantsijatega just nende, väiksemate maakondlike korraldusmeeskondade kaudu.

Teatetantsu ootuses ja tantsuproove tehes möödus terve eelmine nädal. Kõik ju teadsid, kus nad tantsivad ja mida nad tantsivad, kuid tundus, et ikka on veel midagi vaja täpsustada. Väike ärevus jäi püsima kuni selle hetkeni, mil kolonni vilkuvad tuled paistma hakkasid. Nüüd ei olnud enam aega ärevust tunda, kohe tuli haarata paarilisest, et koos teatevahetus üle võtta ja oma vahetus tantsides läbida. Meid saatis elav muusika ehk kolm kohalikku lõõtsanaist.

Teatevahetuse ajal anti edasi rahvariidest kotikest, millesse oli peidetud Haapsalu sall. Lisaks sellele oli igal tantsurühmal võimalus teatetantsu vahetuse lõpus üle anda mälupulk rahvaluule arhiivi tarvis, kuhu olid talletatud rühma lood, pildid, videod või muud olulist teavet oma rühma kohta.

Tore, et pea kõik meie valla tantsuga tegelevad kollektiivid teatetantsuga liitusid!

Leidus neidki, kes teatetantsimise vastu huvi tundes ühe või teise tantsurühmaga ise ühendust võtsid, oma osalemissoovist teada andsid ja koos rühmaga viis valitud tantsu selgeks õppisid. Nii võiski maanteel tantsu vihtuvate tantsurühmade ridades näha ka mitte-rahvatantsijaid. Ühtviisi uudse tantsuelamuse said kindlasti kõik, kes selle toreda ettevõtmisega kaasa tulid.

Osalejate sõnul oli teatetantsul võimalus taas kogeda seda ühesolemise ja -tegemise tunnet. Meeldis korraldajate ja tantsijate vaheline usaldav koostöö, mis jättis tantsijatele improviseerimisvõimaluse - kasutada erinevaid tantsuvõtteid ja -samme nii valitud tantse kui ka teatevahetust tantsides.

Paljudele osalejatele ja ka pealtvaatajatele pakkusid meeldejääva elamuse just ühistantsimised vahepeatustes - eriti Märjamaa Statoili tankla platsil, kuhu oli kogunenud koos tantsijatega mitusada inimest.

Kõikidel Raplamaal tantsinud teatetantsijatel ja Raplamaa tantsurühmadel oli võimalus Märjamaa rahvamajas veel kokku saada ja üheskoos edasi tantsida öösimmanil, mis algas üks tund enne südaööd ja lõppes varastel hommikutundidel.

Simmanil mängis tantsuks ansambel Ingle. Karin Andesalu eestvedamisel ning Eve Burmeistri, Ave Sinikase ja Silvi Sisase lõõtspillimängu saatel tuletati meelde vanu häid seltskonnatantse.

Tiina Kokemägi

Mis tegi teatetantsu nii eriliseks?

See oli uudne ettevõtmine. Korraldajad olid püüdnud küll kõik võimalikult täpselt läbi mõelda, aga kuna tegevus toimus katkematult, siis tuli olukordade lahendamisel olla loov ja avatud. Just seda korraldajad soovisidki ja osalised tulid sellega hästi toime. Tantsijad kogunesid maantee äärde juba tund varem oma vahetust ootama. "Möödasõitvad autod tuututasid tervituseks, lehvitati vastastikku - olime kõik nagu üks suur pere," rääkis Laaberjala tantsija Mirjam Aasma.

"Soe tunne tekkis sellest, et nii palju Märjamaa inimesi tuli alevisse teatetantsu vaatama. Viilumäel oli kivimüürile pandud küünlad, sumedas augustiõhtus lisasid need toimuvale pidulikkust," muljetas tantsujuht Karin Andesalu.

"Algul arvasin, et mida erilist teatetants ikka on, aga see ületas kõik ootused. Väike segadus tekkis ka "teatekotikesega", mida eelmise rühma paar meile teadmatusest üle ei andnud. Kui koti kätte saime, tõttasin seda järgmistele vahetustele viima. See "kommunikatsioonihäire" oli üks muhe seik, mis üldmuljet ei pisendanud" vahendas Laaberjala liige Villu Karu.

Kiriku juures tekkis plaaniväline simman, et graafikust kiiremini toimunud liikumine ajakavasse tagasi tõmmata. Seal käis nii hoogne tantsimine, et vesi jooksis mööda külgi. Aga veel rahvarohkem tants imine toimus pool tundi hiljem korralise pausi ajal Statoili tanklas, nii et sel ajal seal autode tankimiseks küll kohta ei olnud.

Toimetusse helistas üks pealtvaataja, kes kiitis, et teatetants oli erakordse õhkkonnaga superüritus, mis sujus ladusalt, pani lastel silmad särama ja tekitanud temas tunde, et tahaks ka ise selle vooluga kaasa kulgeda, kuid kripüeldama jäi üks seik.

"Turvalisuse eest kandsid hoolt ka politseieskordid. Oli jahmatav kuulda, kui üks korraldustoimkonna liige kõiki abilisi tänades Statoili peatuses lausus: "Elagu mendid!" Õnneks ei läinud rahvas selle stiiliga kaasa. Ka politseinikud andsid oma panuse ürituse õnnestumiseks ja mind riivas väga, et neid niisuguste sõnadega tänati. Oma sõnakasutust tuleks ikka kontrollida! Pidasin vajalikuks sellest rääkida, et sellised juhtumid enam ei korduks," ütles helistaja.

Teatetantsu maakonna kuraator Irina Pärila tunnustas väga kohalike korraldajate Ene Klausi ja Riho Pohla tööd ja et Märjamaal oli hilja õhtul nii palju pealtvaatajaid. Tallegi meeldisid pimeduses kiviaiale seatud küünlad, mis sisemaal helkisid vastu rannikul samal ajal süüdatud muinastulede öö lõketele. Liigutav olnud näha osalemas Vahtra tugikeskuse inimesi koos oma saatjatega. Suurepäraselt innustanud tantsijaid Ilona Noor, kes oma jala välja väänas, kuid andis saateautol kommentaatorina oma panuse.

Asjaosalised, kellelt muljeid küsisin, olid seda meelt, et teatetants olgu kas ainukordne ettevõtmine või tasub seda korrata alles teatud aastate pärast, et jääks alles mulje - toimunu oli tõesti midagi erilist ja erakordset. Mõnedki tantsijad, kes eri põhjustel ei saanud seekord osaleda või ei pidanud seda algul oluliseks, on juba küsinud, et millal teatetants uuesti tuleb.

Reet Saar