Varem erinevates tee- ja trassifirmades töötanud Kadrel on kõrgharidus õigusteaduses. Ebaseaduslike ehitiste osas on sellest palju abi. "Teen paikvaatlusi.

Palju tuleb tegelda vanade juhtumitega, kuid olen leidnud ka uusi omavolilisi ehitisi," räägib ta. "On laekunud ka mõningad kaebused tähelepanelikelt vallalelanikelt."

Kontrollib lube

Ebaseaduslike ehitiste omanikud ise on Kadre sõnul väga koostööaltid ehitisi seadustama. Lammutada ei soovi ju oma vaevaga ehitatud hoonet keegi.

"Seaduslik ehitis on ehitatud vastavalt ehitusseaduses sätestatud nõuetele: on olemas projekteerimistingimused või detailplaneering, ehitusprojekt, ehitusluba või kirjalik nõusolek, kasutusluba. Kui ei ole nõutut täidetud, järgneb menetlus," märgib ehitusjärelevalve spetsialist. "Tihti "unustatakse" majaomanike poolt oma majale taotleda kasutusluba, kuid laias laastus võttes - kui inimesed elavad majas alaliselt, vajab see ka kasutusluba."

Hoone nõuetekohane seadustamine on igal juhul kasulikum, sest ettekirjutusega antakse majaomanikule tähtaeg ehitise seadustamiseks ja kaasneb hoiatus sunniraha rakendamise kohta, mis on eraisikule 1200 eurot ja juriidilisele isikule 6400 eurot.

Sunniraha määramine pole eesmärk omaette, kuid mõnikord teisiti ei saa. "Ühel objektil, kus käisin, oli neli ebaseaduslikku hoonet," meenutab Kadre. "Minu põhitööks on ehitusjärelevalve ja soov seda tööd teha meeldivas koostöös omanikega. Inimesed võivad alati minu poole pöörduda nõu või abi saamiseks."

Seetõttu tasub nii ehitus- kui kasutuloa taotlemiseks pöörduda tema poole vallamajja: kas siis telefonil 679 0263 või meili teel kadre.rumm@kiilivald.ee.

Teehoiule arengukava

Teede valdkonnas kuulub Kadre vastutusalasse kõik teedesse puutuv: teede hooldus- ja ehitustööd, liiklusmärgid, tolmu- ja lumetõrje, teeäärte niitmine, hangete korraldamine. "Minu poole tasub inimestel pöörduda alati, kui märgatakse, et miski häirib liiklemist: kui on liiklusmärk pikali maas; kui aed on teele liiga lähedale püstitatud; võsa või puud on teel; kui on teekattes läbimatud augud," ütleb Kadre ja lisab, et kevadel on vaja elanikelt mõistlikku suhtumist - talvega tekkinud auke ei ole võimalik kohe lume sulades likvideerida, kuid hiljemalt maikuu teiseks nädalaks on valla kruuskattega teed hööveldatud ja augud parandatud. Erandiks on teed, mida ei ole tehniliselt võimalik korrastada.

Vallamajas on koostamisel ka teehoiu arengukava, kus on välja toodud teede olukord ja mille alusel pannakse paika, millises järjekorras hakatakse teid renoveerima. Esimesena saab uue katte Kurna tee ca 400 m ulatuses, see on juba otsustatud ning tööd algavad juunis. Kogu teede arengukava peaks valmima samuti tänavu juuniks.
_____________________________________________

Kadre Rumm, Kiili valla ehitusjärelevalve spetsialist

Elab Raplamaal Kohila vallas.

On kohaliku Angerja- Pahkla Haridusseltsi juhatuse liige.

Abielus, kolm poega. Kõrgharidus õigusteaduses.

Hobideks on loodus, matkamine, mäesuusatamine, külaelu arendamine.

Enne Kiili valda tulekut töötanud erinevates ettevõtetes, mille tegevusalaks on teede ja trasside ehitus.