2. Kuigi juba 2009. aastal tõsteti bensiini ja diiselkütuse aktsiisimaksu 18–19 % kõrgemaks, kui seda näeb ette Euroopa Liidus kehtiv alammäär, vähendati meie vallale ettenähtud teehooldusrahasid ligi 4 korda, ehk 2010. aastaks 297 000 krooni.

3. Kui vaadata kruusateede tehnilist seisundit lähemalt, siis peaks võhikulegi selge olema, et paarikümne aasta eest pealepandud korralikust kruusakattest (vähemalt aastatel 1992–2005 ei näinud vallateed ja tänavad ühtegi koormat kruusa ega asfalti) on alles jäänud ainult mälestus ja et parima tahtmise juureski ei ole võimalik praegusel väga raskel ajal hoida neid teid sellisel määral korras, kui nad olid kasvõi 2009. aastal.

4. Suurele lumeuputusele järgnes pikka aega kestnud ja kohalikele teedele väga suuri kahjustusi tekitanud kevadine suurvesi. Viimase hoobi teede pinnakatte halvenemisele andis aga mitme kuu pikkuseks veninud sademeterohke sügisperiood.

Mõistan täielikult vallaelanike pahameelt teede olukorra teemal. Aga ka parima tahtmise juures ei ole praeguse rahastamise juures võimalik heastada ca 13 aasta tegematajätmisi.

Saan öelda, et ametnike palkade kärpimisega saadud vahendite abil on siiski 2010. aastal tehtud vallateede korrashoidmiseks märkimisväärselt töid. Alljärgnevalt väike ülevaade 2010. aastal teostatud töödest:

1. Kruusateede hooldamine ja profileerimine

Aprillis: kokku 61 km (sh Kõpla, Männisalu, Lõuna ja Tanni tee 2 korda)

Mais: kokku 57 km (sh Sarali ja Alliku tee 2 korda)

Juunis: kokku 55 km

Juulis: kokku 53 km

Augustis: kokku 56 km (sh Pärna, Kõpla ja Männisalu tee 2 korda)

Septembris: kokku 5 km (Pärna, Tenno, Kõpla ja Männisalu tee –kokku teede pikkus 6305 m)

Oktoobris: kokku 53 km Novembris: kokku 13 km (sh Kõpla, Männisalu, Tenno, Sarali ja Kõomäe-Sepa tee)

2. Teostatud kruusa ja purustatud asfaldi vedu

Tiksojal Metsaküla 13,5 tonni

Vorbuse-Muide teele (suurvee poolt ära uhutud) 27 tonni

Vanaaseme teele 13,5 tonni Käreveres (suurvee poolt äraviidud tee taastamiseks) 27 tonni

Kõpla teele 108 tonni Joosepi tee (Rahinge järvest mööduv tee) 27 tonni

Sarali tee (sisuliselt uue tee ehitamine) 108 tonni

Päikese tänava kapitaalremont koos purustatud asfaldi paigaldamisega 220 tonni

Kokku 544 tonni

Rahalises väljenduses on 2010. aastal 10 kuuga tehtud teehooldustöid ca 740 000 krooni eest, mis on oluliselt suurem 2010. aasta eelarves ettenähtud summast. Selles summas ei kajastu Tüki ja Ilmatsalu vahele rajatava kergliiklustee ettevalmistustööd. Üpris sageli peab kuulama pahaseid kõnesid, et vallavalitsus ei tee mitte midagi teede korrashoidmiseks. Vallale kuulub ligi 60 km teid ja lisaks ligi 5,4 km tänavaid. On päris loomulik, et kui mõnele teele kruusa ei veeta või teed piisavalt sageli ei hööveldata, ei tähenda see seda, et teede remondi ja hooldamisega vallavalitsus ei tegele.

Talihooldustööd

Ees on ootamas ilmselt järjekordne lumerohke talv. Teede talihooldustööd on igal aastal tekitanud palju arusaamatusi ja sellest tulenevalt pingeid nii elanike kui teehooldust teostavate ja korraldavate töötajate vahel. Arusaamatuste vähendamiseks juhin tähelepanu alljärgnevatele Teeseaduse punktidele ja teistele teede talihooldustöid reguleerivatele õigusaktidele:

Teeseaduse § 25 p (4). Eratee omanik korraldab tema omandis oleval teel teehoidu ja on kohustatud nendel teedel looma tingimused ohutuks liiklemiseks.

Teeseaduse § 25 p (7). Alevites, alevikes jt tiheasustus kohtades on teega külgneva territooriumi kasutaja kohustatud tegema heakorra tööd sõidutee ja vastava territooriumi vahel oleval kõnniteel.

Teeseaduse § 36 p (2). Tee kaitsevööndi omanik on kohustatud tee kaitsevööndis hoidma korras teemaaga külgneva kaitsevööndi maa-ala ja sellel paikneva rajatise ning kõrvaldama või lubama kõrvaldada nähtavust piirava istandiku (heki), puu, põõsa või muu liiklusele ohtliku rajatise. Ta peab võimaldama paigaldada teega külgnevale kaitsevööndi kinnistule talihooldeks ajutisi lumetõkkeid, rajada lumevalle ja kraave tuisklume tõkestamiseks ning paisata lund väljapoole teemaad.

Teadmiseks ka, et teede talihooldustööde teostamise ajad on kindlaks määratud majandus- ja kommunikatsiooniministri 17.12.2002 määruse nr 45 “Tee seisundinõuded” ja selle 22.11.2005 muudatusega nr 139. Eelnimetatud õigusaktidega kehtestatakse maanteedele nõutavad seisunditasemed. Mida suurem liiklus on maanteelõigul, seda kõrgem on nõutav seisunditase. Seisunditasemest oleneb tehtavate hooldustööde maht, hooldustsükli aeg ja koosseis. Tähtvere vallale kuuluvad teed kuuluvad seisunditasemesse 1. Eelnimetatud määrusele tuginedes seisunditasemel 1 piirdutakse üldjuhul lumetõrje tegemisega, libedustõrjet tehakse ainult eriti ohtlikel teelõikudel, milliseid eelnimetatud määruse põhjal Tähtvere vallas praktiliselt ei ole. Seisunditasemel 1, ehk meie valla teedel on eelnimetatud määrusest tulenevalt lumetõrje tööde teostamise aeg 36 tundi alates lumesaju või tuisu lõpust.

Vaatamata suurele töödemahule (lumehooldust vajavate teede pikkus on ca 115 km), peab Tähtvere Vallavalitsus vajalikuks, et lumetõrje töid peab tegema, kui lumekihi paksus teedel ületab 6–8 cm ja et hooldustsükli ajad lumetõrjele ei ületaks 12 tundi alates lumesaju või tuisu lõpust. Kuna majapidamistesse sissesõiduteede lahtilükkamine moodustaks kogu tööde mahust 55% ja on piisavalt aeganõudev, seega ka kulukas, siis palub Tähtvere Vallavalitsus kõigil maaomanikel/majaomanikel teed ette valmistada talviseks lumetõrjeks, s.t. tähistada teed selliselt, et lumetõrjemasinal oleks tee selgelt märgatav, koristada teedelt lumetõrjet takistavad takistused. Ka tuleb erateede omanikel leida võimalused lumetõrje tööde käigus sissesõidu teele tekkinud lumevaalude teisaldamiseks.

Kuigi erateedel lumetõrje tööde teostamine on eraomaniku mure, leiab vallavalitsus võimalused lumetõrje tööde teostamiseks üksikute vanurite ja puudega inimeste elamiste juurde viivatel teedel. Ka kõigil eraomanikel on võimalus lumetõrje tööde teostamiseks, sõlmides teehoolduslepingu lumetõrjetöid koordineeriva Ilmatsalu Soojus OÜ-ga. Selleks peab lumetõrje tööde teostamist sooviv eraomanik tegema kirjaliku avalduse kas otse Ilmatsalu Soojus OÜ (juhataja Hillar Paas, tel 517 2008) või Tähtvere Vallavalitsusele. Täpsem info koos vastutavate isikute kontaktandmetega lumetõrje tööde kohta on valla kodulehel www.ilmatsalu.ee.

Kaunist talveaega!