Laane külas asuva Jõberna talu talguliste mittetäielik rivi tööpäeva lõpus. Talgute ajal tegeleti põhiliselt metsatöödega alates võsalõikusest kuni talvel langetatud puude järkamise, lõhkumise, riita ladumiseni ning okste hunnikutesse kokku kogumiseni. Metsatalgutest võttis osa 14 inimest. Foto: Andres Jõesaar

Teeme Ära talgupäeva ametlikud üritused Padise vallas olid järgmised: Madise külatalgud külakeskuse korrastamiseks, metsaistutustalgud Metslõugul, Kõmmastes asuva Ohega-Eespere talu haljastustalgud, Vintse küla talgud teeäärte ja mereääre prahist puhastamiseks, Padise põhikooli heakorratalgud kooliümbruse korrastamiseks, Risti kirikaia korrastamise talgud, Jõberna talu metsatalgud, Kõmmaste külatalgud keskasula korrastamiseks, Audevälja külatalgud külapargi rajamiseks ja teeäärte korrastamiseks.

Madise küla talgupäeval puhastas Madise külaselts tee ääri, parandas truubi paigaldades mere äärde viiva tee ning alustas kiriku ja surnuaia vahelise ajaloolise tee taastamisega. Viimast jätkatakse veel 18. mail. Talgutel osales 20 inimest. Foto: Anu Oks


Tuleroaks läks 12 hektarit kulu ja pool vana saekaatrit

Talgupäeval oli Padisel suur kulupõleng, mis ohustas hooneid ning mille kustutamiseks tulid kohale suured päästejõud ja appi vabatahtlikud.

Põhja päästekeskuse pressiesindaja ütles ajakirjandusele, et põleng tekkis, kui üks mees hakkas ketaslõikuriga vanametalli lõikama. Ta oli küll eelnevalt maad veega niisutanud, aga ebapiisavalt ja sädemetest läks kulu põlema. Oma elamu suutis mees ära päästa, aga Oti mäelt alanud põleng liikus edasi põllu peale ja ohustas üle põllu Padise külje all olevaid hooneid. Kokku põles 12 hektarit maad.

Vallavanem Leemet Vaikmaa sõnul oli sisuliselt küsimus minutites. Päästeameti  ja vabatahtliku kiire tegutsemise tulemusel jõuti ära hoida suurem varaline kahju. Tules sai kannatada vallale kuuluv puude ladu, samas jäid õnneks puutumata vana bensiinijaam, töökoda ja lähedal asuvad elumajad.

Kaks päeva varem, 2. mail põles Padisel vana saekaater, mis hävis tules poolenisti. Tulekahju tekkepõhjuse selgitab välja uurimine, samas ei saa välistada rauakrattide tegutsemist. Eelnevalt oli nähtud saekaatri ümbruses tiirutamas üht autot.