Pakume lehelugejale ülevaate Alatskivi vallas registreeritud talguobjektidel tehtud töödest.

Enno Simsoni juhtimisel toimus talgupäev Alatskivi kalmistul. Alatskivi Maanaiste Seltsi naised olid oma tööd kalmistu ees ja pastoraadi hoone juures ära teinud juba eelnevatel päevadel.

Lossipargis rohiti roosipeenraid ja saeti ning koristati oksi. Matkarajal toimetas Hirveaiast kuni Punase allikani 4 riisujat ja 1 saemees.

Liivi muuseumis töötas 11 usinat talgulist. Ehitati uus purre, koristati langetatud puid ja oksi ning lõigati õunapuid. Liivi muuseum pakub alati oma abilistele tänuks ka mõne toreda sündmuse. Seekord vaadati talgupäeva lõpus filmi "Idioot", millele eelnes Gabriela Liivamäe näitus filmi valmimisest. Igal aastal löövad talgutel aktiivselt kaasa Nina küla elanikud. 2. mail tuldi ühiselt välja, et koristada majaka ja kiriku müüri ümbrus ning teeäär kalmistu vastas. Väljakuulutatud talgupäeval koristati ranna-ala kuni Rootsikülani. Aigne Taska toimetas oma abilistega Kivi kõrtsi ees. Täideti ja tugevdati pinnast suvekohviku terrassi rajamiseks.

Haapsipea ja Linaleo teeäärtest korjati terve kärutäis olmeprügi. Prügi hulgast leiti ka nimelisi tõendusmaterjale, mis on uurimiseks üle antud politseile.

Talgupäev paneb inimesi hoolsamalt enese ümber vaatama ja märkama vajakajäämisi, mis kiires argipäevas märkamata jäävad. Nii teatasid tähelepanelikud kodanikud hooldusravikeskuse vastas õunaaias lahtisest kaevust, kaupluse vastas asuvasse hekitagusesse taas kerkivast prügimäest, südant valutatakse aleviku laste mänguväljaku ohtliku seisu pärast. Silma riivab ka meie suitsetajate kultuuritus.

Kõikvõimalikes kohtades vedeleb maas tühje suitsupakke ja majaesised ning bussijaam on täis suitsukonisid. Samuti on prahti täis bussijaama hekialune. Kas poetavad sinna teeservas peatuvatest autodest oma prügi Alatskivi kaupluse külastajad?

Alatskivi kaunis loodus pakub mõnusaid paiku, kus sõpradega koguneda ja juttu ajada. Palju prügi tekibki kohtadesse, kus seltskonnad armastavad istuda. Kuna need pole ametlikud puhkekohad, siis pole sinna paigaldatud ka istepinke ega prügikaste. Siinkohal ongi palve neile, kes armastavad looduses eelmainitud viisil vaba aega veeta - kui lahkute oma lemmikpaigast, viige kaasa ka prügi!

Veelkord suur-suur tänu kõigile talgulistele, ka nendele kes ei olnud registreerunud, kuid tegid heakorratöid omal käel. Kõik talgulised olid uskumatult tublid, rõõmsameelsed ja töökad.

Tähelepanuväärne on asjaolu, et talgutel osalevad igal aastal enamasti ühed ja samad inimesed. Kõigil on omad tegemised, aga see fakt näitab suhtumist koduvalda.

Tore on ju anda oma väike panus kodukoha kaunimaks muutmisel. Ainult üheskoos saame tagada, et meie ümbrus on puhas. 


Ninal tulid talgupäeval majaka ja kiriku müüri ümbrust koristama (vasakult) Antonina Borodkina, Ljudmilla Politanova, Valentina Soboleva, Tamara Solovjova, Lilia Nõomaa, Vera Bubnova, Kapitalina Bubnova, Valentina Melnitzenko. Pildilt puuduvad Aleksander Kozerev, Jüri Jürgenson ja Jüri Nõomaa. Foto: Jüri Nõomaa

HOIATUS!

Talgute käigus avastati Alatskivi poe vastas oleva heki läänekülge metsa alla viidud kodused olmejäätmed. Inimesed, olge mõistlikud ja pange oma prügi selleks ettenähtud kohta.
Teeme koostööd politseiga ja prügi mahapanemise eest valesse kohta saate karistada rahalise trahviga.
Tähelepanelikud kodanikud, kes on näinud jäätmete ebaseaduslikku ladestamist, palun andke teada valda tel 730 2388.