Eelmisel aastal toimusid talgud ligi 200 kohas Harjumaal. Suur osa talgutest olid korraldatud külatalgutena. Üheskoos tehti puhtaks külateid, korrastati külaplatse, Jüri kiriku ja Vaida palvela ümbrust, peeti ka mõttetalguid, söödi ühiselt talgusuppi ja õhtuhämaruses peeti mitmel pool ka talgusimmaneid. Aasta-aastalt lisandub talgupäeva tegemiste hulka erinevaid huvitavaid ettevõtmisi. Olgu siinkohal meenutatud eelmisel aastal Patikal toimunud telgisaunas leili viskamine talgutööde lõpetuseks.

Olen üsna veendunud, et lisaks väljastpoolt tulevatele abikätele aitab selline võimalus tõmmata tähelepanu oma küla tegemistele. Mitmed eelmisel aastal talguid korraldanud talgujuhid on juba oma sellekevadisi tegevusi avalikustanud, näiteks Pildiküla ja Patika. Tean, et ka mitmed teised külavanemad on talguid kavandamas. Loodetavasti saavad ka need peagi avalikuks. Mida varem talguobjektid avalikustatakse, seda lihtsamini leitakse need üles.

Väga tähtis on talgupäeva korraldamisel ka koostöö kohaliku omavalitsusega. Eelmisel aastal oli Rae vallavalitsuse poolt hästi korraldatud talguliste abistamine. Talguliste kokku korjatud prügi veeti valla toel kenasti minema. Loodetavasti tuleb vald appi ka sellel aastal. Püüan omalt poolt olla info vahendajaks talgujuhtide ja valla esindajate vahel.

15. märtsil algas talgute kirjapanek, talgulisi kutsutakse registreeruma 11. aprillist, sest selleks ajaks on suur osa talguid juba kirjas. Huvilised saavad end aga talguveebis registreerida ka varem, kui leiavad endale sobiva talgukoha.

Üheks tänavuseks uuenduseks on talgulugude kogumine koostöös Eesti Rahva Muuseumiga. Talgulugude kogumise veebiretkele oodatakse osalema kõiki, sh koole - õpilased võiksid koguda talgulugusid vanematelt ja vanavanematelt.

Loe kõigest lähemalt „Teeme ära!" kodulehelt www.teemeara.ee

Tänavust talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskus, Vabaühenduste Liit EMSL. Projekti rahastab Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Ootame rohket osavõttu, et ka sel kevadel midagi ühiselt ära teha!

Otsustajaks oled just Sina, sest keegi teine ei tea paremini, mis on Sinu koduümbruses või kogukonnas kõige olulisem tegu.