Jõgevamaa kõrgeima tunnustuse, Jõgevamaa Vapimärgiga autasustatav Airi Rütter alustas meie maakonnas kultuuritööd 1973. aasta 15. juulist. Rütter oli 2013. aasta sügiseni Jõgeva kultuurikeskuse juhataja. Ta on korraldanud traditsioonilisi sündmusi "Vaiga jaskar" ja "Helisev suveöö", saanud tuntuks folklooriseltsi Jõgevahe Pere eestvedaja ja I Eesti naiste tantsupeo korraldajana.

"Olen tänulik, et minu neljakümneaastast tegutsemist kultuurielus hinnatakse vääriliselt. Üks esimesi, kes mulle tunnustamisest teatas ja mind sel puhul õnnitles, oli Jõgeva linnapea Aare Olgo," lausus Rütter.

"Rahvakultuuri hoida ja arendada on Jõgevamaal mõneti keerulisem kui näiteks Võrumaal või Viljandimaal, kuid sügav kultuuripärand on siin kahtlemata olemas," iseloomustas Rütter Jõgevamaad kui keskkonda kultuuritööga tegelemiseks.

"Praegu olen pensionär. Viimased kuud on kulunud ennekõike võitluseks haigusega. Heatasemelise ravi ja hoolitsuse eest soovin tänada Jõgeva haigla kollektiivi, eriti arste Vilve Vendi ja Merike Raidmaad ning meditsiiniõde Kaja Luike. Olen jätkuvalt seotud ka meelistegevusega. Mentorina, kelleks sain 2013. aastal, korraldan koolitusi rahvatantsuõpetajatele," märkis ta.

"Meedikutest lugupidamine on igati oluline. On hea meel, et sain selle au osaliseks. Eriti kalliks pean aga patsientidepoolset tänulikkust," ütles Jõgevamaa Hõberistiga tunnustatud Maie Einberg, kes töötas kolmkümmend kaheksa aastat jaoskonna- ja perearstina Palamusel ning 2010 tuli perearstiks Puurmanisse. Praegu käib ta Puurmanis patsiente vastu võtmas kord nädalas.

"Enda tervis on hea olnud ennekõike positiivse ellusuhtumise tõttu. Nii pole ma ravimeid peaaegu tarvitanudki," lausus teenekas tohter. Oskar Lutsu huumoripreemia pideva rahastajana on Einberg panustanud ka kohalikku kultuuriellu.

OÜ Vali Press juhataja Heiki Soom ütles, et temale antav Jõgevamaa Hõberist on tunnustuseks firmale, mis annab välja kevadel 20. sünnipäeva tähistavat ajalehte Vali Uudised.

"Arendame pidevalt oma tehnilist baasi, meie trükikojal on kliente kogu Eestist ja väliriikidestki.  Majandustegevuse kõrval peame väga oluliseks sajanditevanuste ajakirjanduse- ja trükitraditsioonide hoidmist Põltsmaal," lausus meedia- ja trükindusettevõtja. 

Jõgevamaa Hõberistiga autasustatav Eesti Evangeelse Luteri kiriku peapiiskop Andres Põder  ütles, et siinse maakonnaga seob teda ennekõike jõulurahu kogu Eestimaa rahvale väljakuulutamine Jõgeva linnas.

"Selliselt olen saanud kaasa aidata Jõgevamaa laialdasele tuntuks saamisele. Soovin, et Jõgevamaal jätkuks ka edaspidi tugevat koostöövalmidust  koguduste, Jõgeva maavalitsuse, omavalitsuste ning teiste asutuste ja organisatsioonide vahel," märkis nimekas kirikutegelane.