Oleme saanud novembri alguses toiminud külakoosolekutelt selge sõnumi, et koduümbrus ja hea elukeskkond on igaühele siin vallas tähtis. Ja on mõistetav, et inimesed avaldavad muret selle üle - et oleks puhas joogivesi, valgustatud külatänavad, sõidetavad teed, korras jäätmemajandus, hea haridus, koolilaste toitlustamine ja koduvedu, mitmekesised võimalused huvitegevuseks ja sportimiseks. Arvestame seda kõike ka uue 2011. aasta eelarve tegemisel – see on praegu vallavalitsuses kõige pakilisem teema. Tulusid on laekunud veidi rohkem, kui sai aasta algul planeeritud ja eeldame 2010. aastalõpu seisuga ligikaudu sama suurt eelarvet ka järgmine aasta.

Elukeskkonna väärtusi ja selle parandamist kajastame ka ruumiliselt uues üldplaneeringu versioonis, mida praegu lõpetame.

Vaadates tagasi sügisesse, siis oli puhas joogivesi tähtsaks märksõnaks meie tegemistes. Vee kvaliteet on paranenud Mellistes, Kaagveres ja Võõpstes, tulevikuplaanides on ka Mäksa kant. Uuel aastal jätkub tõenäoliselt hajaasustuse veeprogramm.

Vesi määrab suurel määral ka teede korrashoiu. Selleks, et vesi pääseks korralikult liikuma, oleme kriitilistes valla teede ja kraavide-ojade ristumiskohtades teinud teetruupide korrastamistöid. Vesi paelub inimesi, selle äärde tahetakse elama minna – vallavalitsuses oleme sügisel palju lahendanud maaküsimusi ja kruntimisi vee äärde. Emajõe ääres, Kaagveres on aga plaanis rajada uus Kaagvere Erikooli hoone ja sellega seoses toimub elanike seas väga aktiivne detailplaneeringu arutelu. Arutelu toimub ka valda ehitatava uue farmi ja selle puhastusseadmete üle, et Mäksa valla ojad ja järved saaksid puhtamaks. Investeeringuid on valda tulemas kümneid miljoneid.

Pime aeg sunnib rohkem tuppa, aega on rohkem mõelda homsetele asjadele. Hea on keskenduda kindlasti ka raamatu lugemisele, õppimisele, enesetäiendamisele. See aeg on sobiv mõtlemiseks, mis on meile väärtuslik, mis on meie väärtused, Mäksa valla väärtused? Mis toob siia suuremat rikkust nii otseses, vaimses kui hingelises mõttes? Küsimused, millega peame tegelema, et elu siin edasi edendada. Selle juures on tähtis valla elanike arvamused ja tagasiside. Külakohtumistel küsiti, millal jälle avatakse foorum valla kodulehel, sest selle järele on nõudlus, inimesed tahavad arutleda, see on põnev. Olen küll seisukohal, et avatud suhtlemine ja inimestega rääkimine peab olema võimalik, kuid sellisel interneti avatud tahvlil on omad ohud ja riskid, mida peame vältima. Need on teiste inimeste (tahtlikud) solvamised, ropendamised, ülesässitamised. Kuidas neid vältida, et samas säiliks demokraatlikkus, sõnavabadus, arvamuste paljusus ja ideederikkus?

Siinkohal praegu lõpetan. Loodan, et saan oma mõtteid, seisukohti ja sõnumeid valla olukorrast ja arengutest, hea lugeja, jagada ka kõikidel järgmistel Meie Kodu leheveergudel ja Vallavanema Veerg saab traditsiooniks.

Head esimest adventi, olge terved!