Paldiski abilinnapea pr. Kersti Väinsalu kõne

Austatud õpetajad, kallid kooliõpilased

Jälle on käes esimene september - tarkusepäev. Selles päevas on midagi erilist, mis tekitab meil kõigis sooja tunde. Ka neile ,kes polegi kooliga otseselt seotud. Võib-olla seetõttu, et koolialgus innustab meid kõiki seadma uusi sihte, innustab õppima. Tegelikult oleme me ju ise oma elu kuldkalakesed, kes täidavad iseenda soove. Tähtis on otsida ja leida vastuseid ennast huvitavatele küsimustele. Tänu küsijale õpib ka vastaja. Õpi kuulama ja meelde jätma. Kasutades Albert Einsteini väljendit ,siis on haridus see, mis pärast koolis õpitu unustamist järele jääb. Ma usun ja tean, et Paldiskist saab hea hariduse, mis aitab elus saavutada oma püstitatud sihte.

Eestis on alustatud uue haridusreformiga. Seega on esimene september ka kohalikule omavalitsusele sihtide ja eesmärkide seadmise aeg. Haridusminister Jaak Aaviksoo kirjutas ühes oma artiklis: „ Hea kodulähedane põhikool on haridushoone vundament. Sellel vundamendile tuleb püstitada tervislik keskharidusesüsteem, mis seisaks kindlalt kahel ühesuguse tugevusega ja jämedusega jalal." Oluline on ka meil siin kohapeal teha õigeid otsuseid, mis tagaks Paldiskis tervikliku ja kindlatel alustel püsiva haridussüsteemi, seejuures lammutamata ja hävitamata varem loodud tugevat aluspõhja.

Ainult koos õppides ja edasi püüeldes saame viia täide seatud eesmärgid. Nii saame juba kevadel hõisata: „Ma täitsin oma eesmärgi ja lubaduse"

Soovin kõigile ilusat kooliaasta algust.

________________________________________

Lapsed tuppa! Juts, kus aabits?
Koolitöö sind ootab ju!
Mees peab tarkust taga nõudma, noorus on ju külvikuu.

Teadmiste päev

tähendab esimest koolikella ja erutust, lillede ja valgete lindikeste merd ning muidugi ka traditsioonilist rahutunnet. See on kõige kauem oodatud päev nende jaoks, kes astuvad üle koolimaja ukseläve esimest korda.

1. september on uue õppeaasta alguse pidupäev eelkõige õpilastele, üliõpilastele, õpetajatele ja õppejõududele. Koolides toimuvad sellel päeval traditsiooniliselt õppeaasta algusele pühendatud pidulikud aktused. Erilise pidulikkusega võetakse koolides vastu esimese klassi õpilasi, kes esmakordselt üle kooli läve astuvad. Mudilasi juhatasid saali tänavu ümmargust numbrit kandva lõpuklassi õpilased. 12. klass valmistas esimese klassi laste jaoks ette ilusa tervituskava. Ei puudunud ka meeldivad üllatused. Igal aastal sõidab koolile külla meie laste seas sooja vastuvõttu leidnud teatritrupp. Näitlejad toovad endaga alati kaasa huvitavaid etendusi, millest lapsed saavad terveks aastaks rõõmsa energialaengu. Mainimata ei saa jätta ka meie vanemate õpilaste aktust. Õpetajad valmistasid ette tervitusprogrammi ning soovisid eesootavaks aastaks õnne, edu ja suuri algatusi, lapsed aga jutustasid oma suvistest reisidest. Õpilased külastasid selliseid riike, nagu näiteks Prantsusmaa, Saksamaa, Poola ja Venemaa.

Õpilased tutvustasid reisidel kogutud muljeid värvikirevate ja unustamatute esitluste ja videofilmidega ning sütitava tantsuga. Lapsed jäid rahule ning läksid rõõmuga klassiruumidesse oma armsate õpetajate juurde, et siirduda üheskoos taas Teadmiste maale.

Paldiski Vene Gümnaasiumi 12. klass
__________________________________

Tere, kool!

Ükskõik millise organisatsiooni töökorraldus allub ametlike ja mitteametlike reeglite süsteemile, nendest reeglitest aga kujunevad üldjuhul ajapikku välja traditsioonid. Paldiski Põhjasadamas on saanud niisuguseks heaks traditsiooniks korraldada suve viimasel puhkepäeval Paldiski kõikide esimese klassi minevate laste ja nende sugulaste jaoks pidu "Tere, kool!".

Ja nõnda siis organiseeris Paldiski Põhjasadam (PALDISKI SADAMATE AS) oma juhataja hr Aleksei Tšuletsi algatusel ka tänavu 28. augustil Põhjasadama Kultuurikeskuses selle iga-aastase piduliku ürituse. Kutsutuid ootas ees kolm tundi kestnud peokava. Hoone sissepääsu juures võtsid esimesse klassi minejaid vastu kõikidele lastele tuttavaid muinasjututegelasi kujutavad näitlejad.

Iga esimese klassi laps sai koos õnnitluste ja saatesõnadega Põhjasadamalt kingituseks portfelli, suure lauapinali, vahetusjalatsite koti ja eredavärvilise pildiga joogikruusi. Seejärel aga rõõmustas nii lapsi kui ka täiskasvanuid põnev teatrietendus "Buratino lendab Kuule".

Pidu muutub aastast aastasse järjest mitmekesisemaks - kokkutulnud võtsid suure huviga vastu Paldiski taekwon-do klubi SPARTA demonstratsioonesinemised.

Pärast ürituse piduliku osa lõppemist pakuti lastele võimalust mängida liikumismänge. Lõbusates võistlustes osalemise eest said kõik pisikesed võistlejad auhinnaks maiustusi.

Paldiski breiktantsurühma ACTIVATION GREW esinemine on muutunud traditsiooniks traditsioonis - see trupp elavdab pidu juba kolmandat aastat järjest. Tänavu astus tantsulavastuses külaliste ette ka trupi uus liige, kes oli alles möödunud aastal kutsutud peole "Tere, kool!" kui esimesse klassi astuv laps.

Milline lastepidu mööduks ilma söögipooliseta? Kõikvõimalike maiustuste ja puuviljadega kaetud lauad olid veel üks Paldiski Põhjasadama kingitus kõikidele kutsututele - nii lastele kui ka täiskasvanutele. Aitäh Paldiski Põhjasadamale ja isiklikult hr Aleksei Tšuletsile selle toreda traditsiooni eest teha Paldiski lastele vahva suvelõpupidu!

Elena Villmann
Paldiski Linnalehe toimetaja