Elukoha registreerimiseks on järgmi­sed võimalused:

1) valla kantseleis kohapeal. Vastuvõ­tuajad teisipäeval ja neljapäeval kell 8.00 - 12.00 ja 13.00 - 16.00;

2) esitada avaldus posti teel. Elukoha­teate vorm (http://www.andmevara.ee/public/RR_elukohateade1.pdf) tuleb täita nõutud andmetega, lisada koopia esitaja isikut tõendava dokumendi isikuandme­tega leheküljest ning saata Puhja Vallava­litsuse aadressil Reku tee 3, Puhja alevik, 61301 Tartu maakond;

3) esitada avaldus e-teenuse kaudu. Kodunt lahkumata saab avalduse esitada enda ja oma alaealiste laste või eestkoste­tavate ning kooselavate täisealiste kohta. Eluruumi omanikul on võimalus taotleda tema korteris või majas mitte-elava isi­ku rahvastikuregistrisse kantud aadres­si muutmist. Teenused on kättesadavad aadressilt www.eesti.ee/portaal/rrteenus.index.

Rahvastikuregistri seaduse § 391 ko­haselt on iga Eestis elava isiku kohustus hoolitseda elukoha aadressi õigsuse eest. Elukoha registreerimine on vajalik selleks, et vald saaks osutada teenuseid oma ter­ritooriumil elavatele inimestele. Vald saab aga vajalikus mahus teenuseid osutada vaid siis, kui valla eelarvesse on tagatud maksude laekumine elanikelt. Riigipool­sete toetusfondide eraldamise aluseks on valla elanike arv rahvastikuregistri and­mete alusel. Kui tegelikkuses, ilma elukoha registreerimiseta, elab kohaliku omavalit­suse territooriumil rohkem inimesi, võib osutatavate teenuste kvaliteet kannatada.

Elukoha aadressil on õiguslik tähen­dus. Iga inimese enda huvides on, et tema elukohaandmed rahvastikuregistris olek­sid korrektsed. Kõikide sotsiaaltoetuste andmine, kohaliku omavalitsuse poolt elanikele erinevate pakutavate soodustus­te väljastamine, samuti valimistel, rahva­hääletusel ja rahvaküsitlusel osalemine toimub rahvastikuregistris märgitud elu­koha järgi. Kaudselt on elanike arv aluseks ka paljudel muudelgi juhtudel, näiteks mitmete programmide kaudu raha taot­lemisel kas maakonnale või kohalikule omavalitsusele.

Elukohateade esitatakse isiku poolt soo­viga registreerida elukoha andmed seoses elama asumisega või elukoha muutumise­ga Eestis, elama asumisega välismaale või välismaalt Eestisse elama asumisega.

Info telefonil 730 0645 või juuli@puhja.ee.