Nagu igal aastal, toimusid tänavugi maakonnas koolidevahelised jooksuvõistlused- maastikujooksud, millest meie lapsed alati usinasti osa võtavad. Õues liikumine on aidanud kaasa, et üleminek suvest sügisesse on toimunud sujuvalt ning märkamatult.

Ka lasteaias toimusid toredad matkad. Ussimaarjapäeval käisid lapsed Alu pargis tiigi ääres usse magama uinutamas, mängisid, vaatasid loodust ning lugesid ussisõnu. Kosutuseks olid kaasas juur- ja puuviljad. Vaatamata pea igapäevastele vihmasabinatele, suudeti korraldada rühmade spordipäevad. Väikseid sportlasi ei häirinud ka mõned vihmapiisad, mis aeg-ajalt taevast pudenesid.

19.-23. septembri nädal oli Tervise Arengu Instituudi poolt ellukutsutud puu- ja köögivilja kampaania nädal. See nädal kulges sõnumi all „Lihtne viis tervislikult toituda! Söö iga päev vähemalt viis portsjonit puu- ja köögivilju". Iga päev võis kooli sööklas näha erilisi vaagnaid, mis rõõmsalt lastele vastu särasid. Need olid meie kokkade poolt maitsekalt kaetud erinevate puu- ja köögiviljadega. Laste käest sai kuulda, et nii mõndagi neist viljadest ei oldud varem maitsta saadud. Kampaania üheks eesmärgiks oligi laste hulgas puu- ja köögiviljade populaarsust tõsta ja avastada ning proovida uusi vilju. Ehk aitab see kõik muuta laste igapäevast toitumist tervislikumaks. Majas olid üleval toidupüramiidi pildid, mida lapsed sageli uurisid. Ka lasteaiarühmades vaadeldi toidupüramiidi ja lapsed jutustasid ning joonistasid, mida neile meeldib süüa.

Nädala keskel, 21. septembri õhtul, käis kooli fuajees vanemaid ja lapsi kostitamas tervise nõukogu liige Viktoria Pavliuk Mamma salatitega. Maitsmiseks oli kaasa võetud 5 salatit. Nende hulgast lemmiku valimine oli päris keeruline, sest kõik olid ühtviisi maitsvad. Väga hea hinnangu said lastevanemate hulgas peedi-küüslaugu-, peedi-rõika- ja kapsa- porgandisalat. Kuid ka vinegrett ning kartulisalat ei jäänud teistele alla. Viktoria Pavliuk rääkis vanematele, et nende tehase toodang valmistatakse alati vaid värskest toorainest ning säilitusaineid neisse ei lisata. See teeb Mamma valmistoidud eriti mõnusaks ja koduseks. Selle nädala raames toimus ka ülemajaline sügisnäitus, kus toodi välja nii kodused hoidised kui ka erinevad meisterdused muudest sügisandidest. Rühmades said lapsed vaadelda, joonistada ja maitsta mitmeid puu- ja juurvilju. 22. ja 23. septembril joosti Alu kolmik- jooksuüritusega suvest sügisesse.

Üritus algas 22. septembril lasteaialaste Tillujooksuga, mille rada kulges mööda pargiteid. Jooksu lõpus said kõik lapsed autasustatud võtmehoidjatega. Nooremad koolilapsed jooksid juba sügise esimestel tundidel, 23. septembril, minijooksu 1,5 km pikkust ringi. Kõiki osalejaid ootasid lõpetamisel aulas soe tee ning kosutuseks saiakesed. Parimad said auhinnad.

Veel üks tore üritus oli 28. septembril esmakordselt meie majas hoolekogu poolt korraldatud meeleolukas kirbuturg. Kõik soovijad said kodudest välja tuua endale mittevajaliku kraami - seda vahetada, sümboolse tasu eest müüa või teha annetus majale. Veel toredam oli turul suhelda teiste müüjatega, sest siin oli aega luua omavahelisi kontakte ning vahetada mõtteid. Aitäh korraldajatele!

Mihklipäeval, 29. septembril käisid „Päikeserühma" lapsed õpetaja Tiina aias abiks porgandeid koristamas ning aitasid kaasa, et saak ikka mihklipäevaks salve sai. Pärast tööd mängiti ning lustiti ja maitsti aedvilju.

Koolieelikud käisid sel päeval Naksitralli lasteaias traditsioonilisel orienteerumispäeval, kus kaardi abil läbiti matkarada, lahendati etteantud ülesandeid, vaadeldi loodust. Oli kena, värvikirev sügispäev.

Tervislikult läheb edasi ka oktoobrikuu. Hetkel on käimas leivanädal. Juba on lapsed seganud rühmas valmis leivatainast ja saatnud esimesed leivakakud kööki küpsema. Eks enda valmistatud leib ole see kõige värskem ja maitsvam! Ka lapsevanemad on nakatunud leiva küpsetamise pisikusse. Aeg-ajalt tuuakse ikka lasteaeda omaküpsetatud leiba teistelegi maitsta ning vahetatakse retsepte.

Nii tervislikult toitudes ja õues sportides hoiame oma lapsed terved ning tugevad.