„Ikka kostub aeg-ajalt inimestelt tagasisidet, et kiirabil läheb kohale jõudmiseks liiga palju aega. On olnud ka juhtumeid, kui kiirabi on jõudnud lähedaste arvates liiga hilja ja seetõttu on inimene surnud. Mina ei oska ei kinnitada ega ümber lükata, kas sellised asjad on just kiirabi pika teel oleku pärast juhtunud. Häda korral on muidugi ootaja aeg väga pikk. Siiski anname me endale aru, et oleme maapiirkond ja kiirabi nagu ka näiteks politsei ja tuletõrje ei saa siia iial jõudma viie minutiga," rääkis Rogenbaum.

Värska, maksimum 40 minutit - nurinat ei ole kuulda

Kagu-Eesti piirivalda Värskasse jõuab kiirabi umbes 30-45 minutiga, brigaad saabub Põlvast, mis asub 40-55 kilomeetri kaugusel.

Vallavanem Raul Kudre sõnul ei ole neil Värskas kiirabiteenuse osas kurtmist olnud, ehkki selge on see, et kohale jõudmise aeg võiks olla lühem kui praegu.

Muhu mure - Saare maakonna peale kaks brigaadi

Ehkki Muhumaa keskusesse, Liivale, tuleb kiirabibrigaad 15 kilomeetri kauguselt Orissaarest, on selle brigaadi haldusala pool Saaremaad. Selle ala ühest servast teise jõudmine võtab juba tunduvalt rohkem aega. Lisaks on aeg-ajalt tarvis haigeid Kuressaare haiglasse viia. Kui sel ajal Muhus midagi juhtub, siis võib kohale jõudmise aeg olla juba väga pikk.

Muhu valla sotsiaalnõunik Triin Valk ütles, et Muhusse tuleb tema teada päris palju väljakutseid, eriti siis, kui perearsti vastuvõtt on lõppenud.

„Alati võiks ju olla arstiabi kättesaadavam ja arvan, et kaks brigaadi Saare maakonna kohta on vähe, kuid see on vaid minu subjektiivne arvamus," rääkis Valk.

Seega tuleb loota, et saad Muhu saarel vaid kerge muhu pähe, suurem õnnetus on juba liiast.

Emmaste - rahulolust ja operatiivsusest pole juttugi

Hiiumaa edelarannikul asuva Emmaste vallavanem ei ole olukorraga rahul. Lähim kiirabi asub Kärdlas, vahemaa umbes 40 kilomeetrit, sõiduaeg kuni 40 minutit. Emmastes, Hindu külas asub Hiiu maakonna hooldekeskus, kuhu jõudmiseks tuleb brigaadil veel kaheksa kilomeetrit sõita. Sinna tuleb aga väljakutse vähemalt kord nädalas.

„Kui kiirabi peab läbima haige juurde tulemiseks 40-50 kilomeetrit ja sama palju koos haigega ka tagasi sõitma, siis küsimus rahulolu ja operatiivsuse kohta on nagu haavale soola raputamine," kommenteeris Emmaste vallavanem Tiit Peedu.