Tiina Rebast tunnevad paljud Viimsi valla ja Pirita naised kui suurepärast aeroobikatreenerit. Võib-olla teatakse aga vähem seda, et Tiina on elukutselt baleriin, õppinud Tallinna Balletikoolis ja tantsinud Estonias aastatel 1976-1990.

"Olin enne käinud iluuisutamas ja selle juurde kuulusid ka balletitunnid, kus õpetajaks oli kuulus varieteetantsijate õpetaja Kalju Saareke," meenutab ta.

Kuna Tiina isa töötas teatris, siis arvab ta, et sealt tuligi vanematel mõte panna tütar balletikooli. Ema-isa ja Saareke, kes ka teatris töötas, arvasid, et mine ja proovi. "Mul polnud selle vastu midagi," jutustab Tiina, kelle arvates 10-aastaselt teavad küll vist vähesed täpselt, mida nad teha tahavad.

Balletikool oli tookord, 1969. aastal, palju vabama õhkkonnaga kui Tallinna 21. keskkool, kus ta varem käis. "Balletikoolis polnud ranget korda, vahetundidel ei pidanud jalutama, klassid olid väikesed, venelased-eestlased õppisid koos, palju sai teatris koos baleriinidega proovides olla."

Tantsida oli põnev

Pärast balletikooli lõpetamist ootas töökoht Estonias rühmatantsijana. "Meid oli väike rühm, tantsisime kõikjal, kus vaja - nii ballettides, ooperites kui ka operettides. Oli lavastaja Mai Murdmaa hiilgeaeg ja tantsida oli põnev."

Baleriini elukutsele tegi lõpu pereelu muutus, kui abikaasa Henn Rebane läks Soome akordionit õpetama. "Läksin kaasa paar aastat enne pensioni." (Baleriinid teatavasti saavad pensionile väga noorelt.) Neli aastat Soomes möödusid tantsuta, seal olles juhendas Tiina vaid naiste aeroobikatunde. Eestisse tagasi tulles olnuks end taas baleriinivormi saamiseks vaja olnud suurt vaeva näha. Pealegi oli baleriini kui noore pensionäri iga peagi kätte jõudmas.

"Pensionäriks ma ei saanud ja olin küsimuse ees, mida edasi teen." Tallinna Ülikooli võimlemispedagoog Anne- Liis Leiuse juures omandas Tiina uue eriala - õppis aeroobikatreeneriks.

Nüüdseks on Tiina Rebane treeneritööd teinud üle 10 aasta. Ta alustas Püünsis, peagi lisandus rühm ka Pirita Vaba Aja Keskuses. Mõlemas rühmas on naisi, kes on koos käinud algusest saadik.

Bodyaeroobika

"Esimene küsimus on sageli, et mis stiili ma õpetan," räägib treener. "Nimetan seda bodyaeroobikaks, sest võtame tunnis läbi terve keha. Soomlaste jumppa on selle lähedane. Kord teeme soojenduse tantsulise, teine kord midagi muud - et igav ei oleks. Tunni lõpus on kõige tähtsam venitus, selleta lõpetades jääb tund poolikuks. Kõik ütlevad, et see on tunni kõige mõnusam osa."

Kuna Tiina Rebane ei kuulu ühessegi spordiklubisse, on ta treenerina vaba ja õpetab just seda, mis tema arvates on kasulik. Tema tundides on elemente Pilatesest, joogast, aeroobikast ja balletist.

"Inimesel on õhtul pea väsinud, ta tahab kõhulihaseid trennida. Paneme vere käima, saame keha soojaks. Ma vaatan rühma järgi, mis neile meeldib, ja kasvan koos rühmaga. Vaatan ka, et harjutused ei muutuks liiga raskeks pusimiseks."

Tiina usub, et ta tunnid on kõige rohkem mõjutatud balletist - olulised on sirge kehahoiak ja sirutused.

Ballett täiskasvanutele

Viimastel aastatel on aeroobikale lisandunudki balletitunnid. "Ma ei tulnud selle pealegi, et inimesi võib ballett huvitada," tunnistab Tiina. Kui tuttavad peale käisid, et teeme balletirühma ja kui juba kümme huvilist koos oli, saigi alustatud. Tiina balletirühmas käib naisi, kes on lapsena balletti õpppinud, ja ka neid, kes pole varem kunagi balletitunnis käinud, kuid soovivad näiteks oma kehahoidu korrigeerida. Tema balletirühm on Tallinna Ülikoolis koos käinud ligi 5 aastat.

"Ballett on ohutum kui aeroobika," kinnitab Tiina, "sest lihaste pingutamine toimub aeglaselt ja rahulikult." Pealegi kohandab treener balletiharjutusi tavainimestele.

Mida ballett annab? "Rüht on kõige tähtsam," vastab Tiina. "Ballett harjutab sirutama, annab elastsust, plastilisust, koordinatsioonitunnetust ja graatsiat. See muutumine toimub kauni muusika saatel," räägib Tiina.

Aga mida aeroobika- ja balletiõpetaja sööb, et vormis püsida? Söögi kohta ütleb Tiina, et see on väga individuaalne. Tema propageerib eelkõige tervislikku liikumist. Tiina hommik algab kõigepealt mitte tervisliku pudru või müsliga, vaid jalutuskäiguga metsa koos koeraga. Tund-poolteist kulub metsaskäigule, alles sellele järgneb hommikusöök. "Arvan, et õige on süüa siis, kui kõht on tühi, ja seda, mille järele on vajadus," usub Tiina. Tema teine söögitarkus on selline: nii palju, kui kulutad, nii palju söö!

Ühe ilusa traditsiooni on Tiina oma rühmadele ellu viinud: kõik tema aeroobika- ja balletihuvilised kohtuvad kord suve algul, kui hooaeg lõpeb, Tiina ja Henn Rebase kaunis kodus. See on õdus õhtu, kust ei puudu muusika ega üllatus esineja - selle eest kannab hoolt Henn Rebane.
_____________________________________________________

Emotsioon, mis kestab

Mailis Alt: September on käes ja paljudel (pere)naistel kindlasti jälle mõtted tervisespordi juures. Teie treeninguplaanide kõrvale tahaksin tutvustada enda kunagist plaani, millest nüüdseks on saanud iga-aastane meeldiv harjumus.

Mõni aasta tagasi, kui lapsed olid veel väikesed ja enda jaoks aega nappis, leidsin ühe väikese lehekuulutuse kaudu endale suurepärase treeningukoha kodu lähedalt Püünsi Koolist. Kahel korral nädalas teeb seal aeroobikatreeninguid treener Tiina, kelle trennis saab nii füüsilist kui ka vaimset koormust ning peale selle veel suurepärast seltskonda nautida.

Olen nüüdseks juba mitu hooaega Tiina juures sporti harrastanud ja mis algusest peale on mind võlunud, on just see oma koha tunne (selle õhkkonna oskab Tiina koheselt luua) ja loomulikult ka aasta suursündmus - trennihooaja lõpetamine juuni alguses piknikuga Tiina kodus, kus alati on Tiinal peale suurepärase suitsulõhe üllatuseks ka üllatusesineja (kelleks on olnud Boris Lehtlaan, Erich Krieger, Jaan Arder, Ivo Linna, Tõnu Raadik, Reet Linna jpt). Eks igaühele meist on see sündmus erineva tähendusega - kellele hooaja lõpetamine, kellele suve algus, kellele niisama tore õhtu. Kuid üks on kindel - augustis hakkad juba septembrit ootama, et saaks uue trennihooajaga alustada, näha treeningkaaslasi ja saada seda päikeselist emotsiooni, mis läbi talve jälle kevadesse viib.

Lemme Leima: Kannan kaasas endas üht mälestust väikesest tüdrukust, kes 7-aastasena nägi esimest korda balletietendust "Luikede Järv". Pärast etendust koju minnes heitis see väike tüdruk kodus elutoas põrandale pikali ning võttis lapseliku kohmakusega sisse poosi surevast luigest.... See unistus viis mind selleni, et alles 40. eluaastates jõudsin reaalselt klassikalise tantsuni, kuid siiski jõudsin.

Olin käinud mõned aastad meie supertoreda aeroobikatreeneri Tiina Rebase juures trennis, kui ta pakkus välja, et võiks alustada ka algajate balletitreeningutega täiskasvanutele.

Tiina on särav ja professionaalne, nii tantsijana kui ka pedagoogina. Ta pöörab erilist tähelepanu sellele, et treeningu käigus ei tehtaks oma kehale liiga. Tal jätkub julgustavaid sõnu ja toetust absoluutselt kõikidele. Ta märkab igaühe arengut ning alati tunnustab. Tantsutunnid Tiina juures on alati midagi rohkemat kui füüsiline treening - see on alati sammuke lähemale oma unistustele.