Seni kehtinud spordi- ja huvitegevuse toetuste kord sätestas, et iga lapse ja noore huvirühmas või treeningus osalemise eest saab vastav spordiorganisatsioon valla poolt kehtestatud toetussumma. Seda nimetati põhitegevuse toetuseks.

Spordiklubi esitas sügisel vormikohase rahataotluse oma järgmise aasta tegevuse rahastamiseks, kus näitas ära osalevate laste arvu. Selle põhjal määrati klubile järgmise aasta toetussumma. Sel sügisel läheb Harku vald aga üle uuele digitaalsele arvestussüsteemile ja alates 2013. aastast hakkab kehtima nn "pearahasüsteem".

See tähendab seda, et toetuse saamiseks ei piisa ainult sellest, kui klubi esitab laste nimekirja, vaid oma lapse osalemise treening- või huviringis peab kinnitama iga lapsevanem ise selleks loodud e-keskkonnas.

Pearaha ei ole võimalik jagada mitme huviringi või treeningu vahel, s.t. kuigi laps võib käia mitmes erinevas huviringis või trennis, saab tema eest toetust üks klubi ehk vanema poolt eelistatav klubi või huvikool.

Uue süsteemi käivitamine nõuab kohanemist kõigilt osapooltelt, eriti tahaks rõhutada lapsevanema rolli toetuste määramisel. Lapsevanema otsusest elektroonilise kinnituse näol sõltub, kas lapse eest ette nähtud rahaline toetus jõuab tema treeningu või huviringi korraldajani.

Sarnane kord kehtib ka mitmes teises omavalitsuses ning "pearahasüsteem" aitab raha jagada varasest sihipärasemalt.

Teise olulise muudatusena kehtestatakse uues korras kvalifikatsiooninõuded treeneritele.

Seni kehtinud korras ei olnud ära määratud, millise kvalifikatsiooniga peavad olema spordiringe juhendavad inimesed. Uue korraga kehtestatakse valla sporditreeningrühma treeneritele vähemalt II kategooria kvalifikatsiooninõue.

Projekte hindab komisjon

Projektipõhise tegevuse toetust on võimalik taotleda erinevatel mittetulundusühingutel kultuuri, spordi, noorsootöö, sotsiaaltöö ja külaliikumise edendamiseks, keskkonnakaitse ja heakorra tagamiseks ning laste- ja noortelaagri korraldamiseks. Selle korra olulisimaks uuenduseks on hindamiskomisjoni moodustamine.

Siiani on puudunud projektitegevuse toetuste jagamiseks komisjon, kes vaataks läbi taotlused ja annaks oma hinnangu. Raha on jagatud tähtaegselt esitatud taotluste alusel kuni eelarveliste vahendite lõppemiseni. Edaspidi hakkab esitatud projektide otstarbekust hindama vähemalt 5-liikmeline komisjon.

Teise olulise täiendusena on projektipõhise tegevuse toetuste taotlemisel edaspidi vajalik omafinantseering, mis ei tohi olla väiksem kui 10% taotletavast summast.

Projektipõhise tegevuse toetuste korras on veel mitmeid teisigi muudatusi, mis aitab raha eraldamise muuta sihipärasemaks ja tulemuslikumaks. Muuhulgas on täpsustatud toetuse liike ja eesmärke ning nõudeid noortelaagrite kasvatajate ning juhataja kvalifikatsioonile.

Muutunud on toetuse taotluste esitamise tähtaeg - nüüd ootame järgmise aasta toetuse taotlusi hiljemalt eelneva aasta 1. oktoobriks. Oleme püüdnud taotluste esitamise teha võimalikult mugavaks ning võtame taotlusi vastu nii elektrooniliselt, e-posti kui ka posti teel. Taotluste elektrooniliseks esitamiseks on loomisel vastav veebikeskkond, mis liidestatakse valla kodulehega.

Kord annab senisest selgemad juhised projektide teostuse järelevalveks. Edaspidi sõlmitakse iga toetuse saajaga teenuse pakkumise leping, mis annab vallavalitsusele täpse ülevaate projekti teostusest ning taotlejale selged suunised talle pandud ootustest projekti täitmise osas.

Et nende kahe korra uuendamisega on oluliselt muutunud rahastuse taotlemise põhimõtted, siis augusti teises pooles on tulekul infopäev kõigile neile, keda antud muudatused puudutavad. Seal tutvustame põhjalikult mõlemat korda ning vastame kõigile tekkinud küsimustele. Infopäeva toimumise ajast anname teada meililistides, vallalehes ja valla kodulehel.