Toimetulekutoetust on õigus saada üksi elaval isikul või perekonnal, kelle kuu netosissetulek pärast eluruumi alaliste kulude (üür, küte, vesi ja kanalisatsioon, elekter ja gaas, maamaks) mahaarvamist Rapla Vallavolikogu kehtestatud kulude piirmäärade ulatuses on alla kehtestatud toimetulekupiiri.

Toimetulekupiir on 76,70 eurot (1200 krooni) esimese pereliikme ja 61,36 eurot (960 krooni) iga järgmise pereliikme kohta. Toimetulekupiiri kehtestamisel lähtutakse minimaalsetest tarbimiskuludest toidule, riietusele ja jalanõudele ning muudele kaupadele ja teenustele esmavajaduste rahuldamiseks.

Toimetulekutoetuse määramisel loetakse leibkonnaks abielus või abielulistes suhetes olevad samas eluruumis elavad isikud, nende abivajavad lapsed ja vanemad või muud üht või enamat tuluallikat ühiselt kasutavad või ühise majapidamisega isikud. Toimetulekutoetus määratakse ja makstakse jooksvaks kuuks eelmise kuu andmete alusel.

Toetuse saamiseks tuleb iga kuu 20. kuupäevaks esitada Rapla Vallavalitsuse sotsiaalosakonda (Rapla, Viljandi mnt 17) dokumendid, mis tõendavad:
• alalise eluruumi kasutamise õigust (ostumüügileping, üürileping) – esitatakse ainult esmapöördumisel;
• üksi elava isiku või pereliikmete eelmisel kuul saadud sissetulekuid ning sellest mahaarvestatud tulumaksu ja ära makstud elatise suurust;
• jooksval kuul tasumisele kuuluvaid eluruumi alalisi kulusid;
• töö puudumise korral Töötukassas töötuna arvele võtmist. Nimetatud dokumentidele lisaks võib kohalik omavalitsus nõuda muid dokumente.

Toimetulekutoetuse määramisel arvestatakse ühise majapidamisega seotud ja ühisel pinnal elavate inimeste kõigi sissetulekutega. Toimetulekutoetuse arvestamisel ei arvata sissetulekute hulka:
1) ühekordseid toetusi, mida on makstud riigi- või kohaliku eelarve vahenditest;
2) puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seaduse alusel makstavaid toetusi, välja arvatud puudega vanema toetus ja hooldajatoetus;
3) riigi tagatisel antud õppelaenu;
4) tööturukoolituses osalemise korral makstavat stipendiumi ning sõidu- ja majutustoetust ning tööpraktikas osalemise korral makstavat sõidu- ja majutustoetust.

Toimetulekutoetuse määramisel arvestatakse elamispinna suurust, elanike ja tubade arvu. Normpinnaks, mille elamuasemekulusid võib sissetulekust maha arvata, on 18 m² üldpinda pereliikme kohta ja sellele lisaks 15 m² pere/leibkonna kohta. Kui korteri tubade arv on võrdne pereliikmete arvuga, kuid korteri üldpind on normpinnast suurem, võetakse aluseks korteri üldpind. Eluruumis üksinda elavatele pensionäridele võib toimetulekutoetuse määramisel arvestada normpinnaks kuni 51 m².

Enne toimetulekutoetuse taotlemist kogunenud võlgnevusi eluasemekulude hulka ei arvestata.

Vallavalitsus võib jätta toimetulekutoetuse määramata:
1) töövõimelisele 18-aastasele kuni vanaduspensioniealisele isikule, kes ei tööta ega õpi ja on rohkem kui ühel korral ilma mõjuva põhjuseta keeldunud pakutud sobivast tööst või osalemast töötukassa või vallavalitsuse poolt korraldatavas iseseisvale toimetulekule suunatud sotsiaalteenuses või õppeprotsessis;
2) isikule, kellel endal või kelle eestkostetaval on õigus elatist saada, kuid kes keeldub elatise saamise kohta dokumenti esitamast või elatist sisse nõudmast;
3) kui vallavalitsuse vastav komisjon leiab, et toimetulekutoetuse taotleja või tema perekonna kasutuses või omandis olevad vallas- ja kinnisasjad tagavad temale või perekonnale toimetulekuks piisavad elatusvahendid.

Õpilasel ja üliõpilasel, kelle elukoha aadressiandmed ei lange kokku perekonnaliikmete elukoha aadressiandmetega, on õigus saada toimetulekutoetust oma rahvastikuregistrijärgse elukoha valla- või linnavalitsusest, kui tema perekond oli toimetulekutoetuse saaja eelmisel kuul.

Töötule ja pikaajalisele töötule makstakse toetust leibkonna koosseisus.

Võrreldes 2009 ja 2010 aastaid, on suurenenud toimetulekutoetusesaajate arv. See on tingitud töötusest, töötuabiraha ja töötuskindlustushüvitise saamise lõppemisest, külma talvega suurenenud eluasemekuludest. Oluline on sissetulekute vähenemise korral koheselt selgitada toetuse saamise võimalusi.

Täiendav info telefonidel 489 0526 Maarika Leenurm või 489 0515 Inna Tamm.