Ettekandeid seminaril oli nii riiklikelt järelvalveasutustelt kui ka erinevatelt mittetulundusorganisatsioonidelt. Keskkonnaministeerium keskendus rannaäärsete piirkondade saaste teemale. Põhilised saasteallikad on heitveed, rannapiirkonda toodud praht ja merest tulev praht.

Viimsis on heitvee probleem väikene ja uute trasside ehitamisel see üha väheneb. Küll aga tuleb merest prahti (laevarämps, kohalik praht) ja veetakse randa prügi - siin aitab kodanikualgatus ja järelevalve tõhustamine.

Keskkonnainspektsioon rääkis merereostuse tekitaja selgitamisest, sadamate reostusest ja selle avastamisest. Igasugu reostuse avastamisest, olgu siis meres või metsas, saab teatada inspektsiooni telefonil 1313.

Rainer Nõlvak tutvustas "Teeme Ära!" kampaania rahvusvahelist algatust, kus Vahemereäärsed riigid on algatanud kampaania Vahemere puhastamiseks. Mõte on koondada ligi miljon inimest ning puhastada madalaid merealasid ja rannapiirkondi. Siin on meile mõtlemisainet - sama kampaaniat võiks teha näiteks Viimsi randades.

Eesti Sukeldujate Klubi tutvustas iga-aastast sadamate puhastamise kampaaniat. Laupäeval, 15. septembril on kavas tulla Leppneeme sadamasse ja sadama akvatooriumi puhastada sinna uppunud rämpsust. Lisaks teeb sukeldujate klubi palju merealast teavitustööd ja veab kampaaniat "Meie meri", mille käigus räägitakse lastele merereostusest. Samuti on klubi valmistatud koolidele merereostuse teemat käsitlevad infoplakatid, mis lähiajal peaks saabuma ka Viimsisse. Ühe olulise teemana tõi sukeldujate klubi esindaja välja asjaolu, kus lastele õpetatakse prahti mitte maha, metsa või auto aknast välja viskama - keegi aga ei räägi, et ära viska prahti merre.

Klubi esindaja Terje Meose sõnul on see oluline teema, millele tuleb tulevikus rohkem keskenduda. Muinsuskaitseamet tutvustas projekti "Shipwher", mille raames kaardistatakse laevavrakke nii välitööde kui ka arhiiviandmete põhjal. Kaardistatud on tuhatkond vrakki ja tegeletakse vrakiregistri loomisega.

Välitööde käigus leiab Muinsuskaitseamet tihti mere põhjas ja vrakkide ümbruses asuvat rämpsu - nt autorehvid, taara, püünised jmt.

MTÜ Hoia Eesti Merd esindajad Marek Press ja Külli Soo tutvustasid projekti "Marlin". Projekti üldeesmärk on merelises keskkonnas leiduva prahi iseloom (maht, allikad, mõju) kaardistada ning välja töötada soovituslikud meetmed prahistamisest tingitud negatiivse mõju vähendamiseks.

Peamisteks merelise prügi allikateks on turism ja vaba aja veetmine.

Projekti raames on välja valitud üle Eesti kuus randa, kus käiakse regulaarselt prahti kaardistamas - üheks selliseks on Viimsi vallas Pringi küla rand. Vabaõhumuuseumi juures oleval rannal on kolmel korral prügi kaardistatud ja korjatud, järgmine aktsioon leiab aset oktoobrikuus, peale mida tehakse vahekokkuvõte. Lisainfot "Marlini" projekti kohta leiab veebiaadressilt www.hem.ee.

Hoiame rannad ja mere puhtana!